Η ενασχόληση με την σύγχρονη τέχνη βρίσκεται στο «DNA» του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Η αγάπη γι’ αυτή, καθώς και η βαθιά επιθυμία για ανάδειξη, προστασία και προβολή της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, έχουν αποτελέσει τα γενεσιουργά του στοιχεία.

Το ίδρυμα Γ.&Α. Μαμιδάκη θέτοντας τον πολιτισμό στο επίκεντρο του, εγκαινιάζει την καλοκαιρινή σεζόν με ένα καινούργιο καλλιτεχνικό project που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και θα έχει σαν άξονα τον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και συγκεκριμένα του Αγίου Νικολάου όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Minos Beach art hotel του ομίλου bluegr Hotels & Resorts.

photo1-mamidakis-en

To φετινό project θα αποτελέσει τη συνέχεια μιας σειράς καλλιτεχνικών συνεργασιών και in-situ έργων που θεσμοθέτησε το ίδρυμα ήδη από την δεκαετία του 1980. Κάθε χρόνο διαφορετικοί καλλιτέχνες θα προσκαλούνται να δημιουργήσουν έργα ειδικά για το ξενοδοχείο και τους χώρους του, με κεντρικό άξονα τη θάλασσα. Ο κος Κώστας Ιωαννίδης θα αποτελέσει τον καλλιτέχνη της χρονιάς (2016), την έκθεση του οποίου θα επιμεληθεί η κα Κατερίνα Γρέγου.

To project του κου Ιωαννίδη φέρει τον τίτλο SEA TO SHORE STORIES και αποτελείται από ένα πολύπτυχο έργο το οποίο θα έχει αισθητή παρουσία σε διάφορα σημεία του ξενοδοχείου, προκαλώντας τους επισκέπτες να ακολουθήσουν την ‘διαδρομή’. Στον χώρο υποδοχής, στην παραλία, και σε άλλα επίγεια σημεία που θα παρουσιαστούν τα έργα Lost Ears of Paleopolis,Everlasting Song και Hanging Gardens.

Η κεντρική ιδέα και ο ενοποιητικός άξονας των επιμέρους έργων που συνθέτουν την πρόταση είναι η αγάπη για τα απλά και πολύ σημαντικά πράγματα της ζωής. Η αγάπη για την ομορφιά της φύσης. Η αγάπη για την θάλασσα. Για το διάβασμα ενός βιβλίου ένα καλοκαιρινό μεσημέρι. Η αγάπη του να φτιάχνει και να φροντίζει κανείς κάτι ιδιαίτερο, όπως ένα κήπο, και να μοχθεί καθημερινά για την διατήρηση της ομορφιάς του. Η δύναμη της αιώνιας αγάπης που έχουν υμνήσει οι ποιητές και που τίποτα δεν μπορεί να καταβάλει. Για την δύναμη αυτής της αγάπης για την οποία ο Oscar Wilde μιλάει στο παραμύθι του The Fisherman and His Soul. Η ομορφιά του τόπου και το κείμενο του Oscar Wilde είναι οι πηγές έμπνευσης και το υλικό των έργων.

Ο Κώστας Ιωαννίδης σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο Royal College of Arts του Λονδίνου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στις Καλές Τέχνες (MFA) από το School of Visual Arts (SVA) της Νέας Υόρκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Άνδρο.