Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ο Γαστρονομικός Τουρισμός στο Πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής και την Τοπική Κουζίνα της Ελλάδας»,

“Κυριακή 24 Απριλίου 2016 και ώρα 17:30 – 23:00,
στον Αστέρας Βουλιαγμένης στην αίθουσα Cosmos C”

Συντονιστής της Ημερίδας θα είναι ο Διευθυντής Γαστρονομίας του Ομίλου κ. Μουζάκης Κωνσταντίνος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, έχουν προσκληθεί να μιλήσουν επιστήμονες, chef, διατροφολόγοι, και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς με τον Όμιλο οι οποίοι στα πλαίσια της ανθρωπιστικής τους προσφοράς έχουν συμβάλει στην υποστήριξη των άπορων συμπολιτών μας, καθώς και εταιρείες που προσφέρουν τα προϊόντα τους, εθελοντές αλλά και εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών ενάντια στη φτώχεια του Ομίλου οι οποίοι θα κάνουν αναφορές στη καθημερινή τους εμπειρία μέσα από τη συναναστροφή τους με τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη.

Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθούν προσωπικότητες για την προσφορά τους στον Άνθρωπο και στην Κοινωνία και όλοι οι χορηγοί μας οι οποίοι προσφέρουν τα αγαθά τους στις Κοινωνικές Δομές ενάντια στη φτώχεια που έχει δημιουργήσει ο Όμλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Περάματος, Νίκαιας και Κορίνθου.

«Η Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή έχει μόνο θετικά στοιχεία. Χρειάζεται λοιπόν να ασχοληθεί με αυτήν και ο τομέας του Τουρισμού που όπως όλα δείχνουν θα είναι σημειώσει μία άκρως επιτυχημένη πορεία και το 2016. Εμείς οι chef χρειάζεται, από την πλευρά μας, να δείχνουμε περισσότερο ζήλο στα ελληνικά προϊόντα και φυσικά να προωθούμε τις ελληνικές συνταγές που η κάθε περιφέρεια συμπεριλαμβάνει στην τοπική κουζίνα της. Είναι η ώρα πάντως, να κάνουμε και κάτι περισσότερο: να κινηθούμε σε προτάσεις που θα ξεπεράσουν την «περπατημένη» για να ανοίξουμε νέους δρόμους και νέες προοπτικές στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Κύριο μέλημά μας είναι να προωθήσουμε την τοπική κουζίνα μέσα από τον γαστρονομικό τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική κουζίνα είναι η πιο διάσημη στον κόσμο ενώ η ελληνική, που είναι πιο υγιεινή, είναι πίσω πολλές θέσεις. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, η Ελλάδα έχει κι άλλους λόγους να χαρακτηρίζεται μοναδική! Η κουζίνα της έχει υψηλή ποιότητα και μια μοναδικότητα λόγω της πλούσιας πρωτογενούς παραγωγής της. Μέχρι σήμερα, τα τοπικά ελληνικά της μητέρας γης και θάλασσας ίσως αποτελούσαν μια ειδική πρόταση που απευθυνόταν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό τουριστών. Το ποσοστό αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Να το αυξήσουμε. Είναι στο χέρι μας να συνδυάσουμε τον τουρισμό με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή και να επηρεάσουμε εντυπωσιακά τον ρυθμό ανάπτυξης. Αν κατορθώσουμε να καταναλώσουν οι ξένοι τα θαυμάσια προϊόντα της ελληνικής γης, θα κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα μιας μεγάλης ανατροπής -της αναγνώρισης της ελληνικής παραγωγής εκτός συνόρων.

Τα ελληνικά προϊόντα, ως προϊόντα υψηλής ποιότητας, κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις αγορές του εξωτερικού. Η μη συστηματική μέχρι τώρα, όμως, προβολή και προώθησή τους, δεν έχει επιτρέψει τη συνολική τους αναγνώριση. Γι” αυτό χρειάζεται τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα να διαδοθούν με το σωστό μάρκετινγκ και να τα γνωρίσουν οι τουρίστες καλά.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Η γαστρονομία αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία του τουρίστα.
  • Ο «γαστρονομικός πατριωτισμός» επιβραβεύεται οικονομικά και έχει θετικά στοιχεία αν συνδυαστούν ο πρωτογενής, ο δευτερογενής τομέας και στο τελικό στάδιο ο τριτογενής Τομέας.
  • Η γαστρονομία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη χώρα μας ως τουριστικό προϊόν και συνεπώς να ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του ελληνικού τουρισμού. Αφορά κάτι περισσότερο από τον συνδυασμό καλού φαγητού με καλό κρασί. Περιλαμβάνει, επίσης, συμμετοχή σε μαθήματα μαγειρικής, αγορά χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων γαστρονομίας, επίσκεψη σε τοπικές αγορές τροφίμων, επίσκεψη σε χώρους παραγωγής τροφίμων ή ποτών (π.χ. σε οινοποιεία ή τυροκομεία), συμμετοχή σε γαστρονομικές γιορτές και φεστιβάλ, διοργάνωση περιηγήσεων κ.ά.»