του Νίκου Ρουσάνογλου, kathimerini.gr*

polykatoikia1-thumb-largeΩς «αντίβαρο» στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων του ξενοδοχειακού κλάδου αναμένεται να λειτουργήσει η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών να ελέγξει αποτελεσματικότερα τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, επιβάλλοντας ένα αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου και φορολόγησης. Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των επενδύσεων σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά θέρετρα, αυξάνοντας παράλληλα το ήδη υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον για υφιστάμενα ξενοδοχειακά ακίνητα. Προϋπόθεση είναι να θεσμοθετηθεί κι ένα σύγχρονο πολεοδομικό πλαίσιο, που επί του παρόντος αγνοείται.

Σε σχετική αναφορά της, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων NAI Hellas ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που οι πληρότητες των ξενοδοχείων δέχθηκαν πλήγμα κατά το 2015, παρά την άνοδο του τουριστικού ρεύματος, ήταν η ανεξέλεγκτη δράση των υπηρεσιών διαμοιρασμού (π.χ. HomeAway, AirBnb κ.τ.λ.), η οποία μάλιστα επηρεάζει άμεσα και την αγορά κατοικίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πόλη του Βερολίνου στη Γερμανία, όπου τα ενοίκια των κατοικιών εκτινάχθηκαν κατά 50%. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι σχετικές υπηρεσίες έχουν αναχαιτίσει, έστω εν μέρει, τις πτωτικές πιέσεις στις τιμές ενοικίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραθεριστικών προορισμών, έχουν καταγραφεί ακόμα και αυξήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπ. Οικονομικών δρομολογεί νόμο, ο οποίος θα προβλέπει φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών που θα φθάνει το 3% για τιμές ενοικίασης μέχρι 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το 6% για τιμές ενοικίασης άνω των 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Επιπλέον, θα προβλέπει μέγιστη διάρκεια ενοικίασης τις 90 ημέρες ετησίως και την εγγραφή τέτοιου είδους ενοικιαζόμενων ακινήτων σε ειδικό μητρώο, ώστε να είναι ευκολότερος ο φορολογικός έλεγχος.

Υψηλό πρόστιμο

Σε περίπτωση μάλιστα που εντοπιστούν ιδιοκτήτες που επιδίδονται στη σχετική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στο σχετικό μητρώο, θα προβλέπεται πρόστιμο της τάξεως των 50.000 ευρώ. Η ΝΑΙ Ηellas τονίζει ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μπορέσει να λειτουργήσει θετικά ως προς την ξενοδοχειακή αγορά, η οποία εν τω μεταξύ έχει πληγεί φορολογικά, τόσο μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες φιλοξενίας αλλά και στις υπηρεσίες εστίασης (που επίσης επηρεάζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο), όσο και μέσω της κατάργησης της εξαίρεσης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που πλέον ανέρχεται στο 0,1% της φορολογητέας αξίας του ακινήτου. Επίσης, επιβλήθηκε και ημερήσιο τέλος διαμονής για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr