Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές αεροπορικώς, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τα μεγάλα μυστικά αυτών των ταξιδιών. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, στοιχεία, ορισμένες συμβουλές κλπ, που αν και είναι προφανή είναι γνωστά σε ελάχιστους.

Αναλυτικά, λοιπόν, παρουσιάζονται εδώ ορισμένα μεγάλα μυστικά των αεροπορικών ταξιδιών:

1. Η οικονομική θέση είναι πιο ασφαλής.

Η πλειονότητα των ερευνών έχει δείξει ότι σε περίπτωση ενός αεροπορικού ατυχήματος, όλοι όσοι κάθονται στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, εκεί όπου βρίσκεται συνήθως η πρώτη θέση, είναι πιθανότερο να πεθάνουν.

2. Ίσως να μπορείς και εσύ να προσγειώσεις ένα αεροσκάφος σε περίπτωση ανάγκης.

Η προσγείωση ενός αεροσκάφους δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο φαίνεται, εφόσον υπάρχει βοήθεια από τον πύργο ελέγχου. Για την ακρίβεια, το ίδιο το αεροσκάφος μπορεί να προσγειωθεί από “μόνο” του, με την προϋπόθεση ότι χειρίζεσαι τον αυτόματο πιλότο -όπως σου υπαγορεύουν- οι ειδικοί που βρίσκονται στο έδαφος.

3. Υπάρχει οξυγόνο μόνο για 12 λεπτά στη μάσκα έκτακτης ανάγκης.

Εάν η πίεση εντός του αεροσκάφους πέσει κάτω από τα όρια, οι μάσκες θα βοηθήσουν τους επιβάτες να αναπνεύσουν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι σε αυτην την περίπτωση οι επιβάτες θα πρέπει να αναπνέουν αργά, σταθερά και ήρεμα ώστε το οξυγόνο της μάσκας να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι το αεροσκάφος να επανακτήσει την προηγούμενή του κατάσταση.

4. Προσγειώσεις έκτακτης ανάγκης είναι (έως και) καθημερινό φαινόμενο.

Οι προσγειώσεις έκτακτης ανάγκης δεν πραγματοποιούνται τόσο σπάνια όσο πιστεύει το ευρύ κοινό. Μάλιστα, έρευνες έχουν δέιξει ότι στα μεγάλα αεροδρόμια, τέτοιες προσγειώσεις συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

5. Μπορείς να αγοράσεις τις χαμένες αποσκευές άλλων.

Συγκεκριμένα, πολλές αποσκευές χάνονται ή αφήνονται συχνά στο χώρο του αεροδρομίου. Άλλοτε τις αναζητούν και άλλοτε κάποιες μένουν στα αζήτητα. Αυτές, λοιπόν, οι αποσκευές που δεν βρίσκουν τον ιδιοκτήτη τους πωλούνται πλειοδοτικά σε όποιον επιθυμεί. Ποιος ξέρει; Μπορεί να βρεις από πολύτιμα κοσμήματα, μέχρι παλιά εσώρουχα, αναλόγως την τύχη.

6. Ακόμη και αν όλες οι μηχανές σταματήσουν, υπάρχει πιθανότητα επιβίωσης.

Η πλήρης βλάβη όλων των μηχανικών μερών ενός αεροσκάφους είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Σε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, το αεροσκάφος “γλύστρισε” στο έδαφος για πολλά χιλιόμετρα, με λίγους θανάτους ή τραυματισμούς.

7. Είναι αδύνατο να ανοίξει η πόρτα έκτακτης ανάγκης εν ώρα πτήσης.

Η διαφορά εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης δεν θα αφήσει κανέναν να ανοίξει την πόρτα.

8. Τα παράθυρα είναι οβάλ για συγκεκριμένο λόγο.

Συγκεκριμένα, όσα αεροσκάφη στο παρελθόν είχαν τετράγωνα παράθυρα, κατέλειξαν πολύ γρήγορα στο να πέσουν στο έδαφος προκαλώντας τραυματισμούς και θανάτους. Αυτό οφείλεται γιατί οι γωνίες των παραθύρων δημιουργούσαν μεγαλύτερη πίεση στο μέταλλο που τα περιτριγύριζε, 3 φορές μεγαλύτερη από την πίεση που ασκεί οποιοδήποτε άλλο μέρος του αεροσκάφους.

9. Σχεδόν 100 αεροσκάφη έχουν εξαφανιστεί χωρίς κανέναν λόγο.

Μάλιστα, μεταξύ του 1948 και 2014, 85 αεροσκάφη εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, μετρώντας πολλούς αγνοούμενους επιβάτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πτήση της Malaysia Airlines 370. Το αεροσκάφος αυτό που χάθηκε το 2014 βρέθηκε ύστερα από τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2017, προφανώς σε άσχημη κατάσταση.

10. Το να παραμείνει μια κινητή συσκευή ανοιχτή κατά την πτήση δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο πιστεύεται.

Αυτό που ακούγεται συχνά, είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να παραμένουν κλειστά διότι μπορεί να επηρεάσουν τα όργανα στο πιλοτήριο, και μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε σύγκρουση. Τεχνικά αυτό είναι δυνατό να συμβεί, ωστόσο, είναι περισσότερο μια προληπτική πρακτική. Εξαρτάται από τη συσκευή αλλά και από τη χρονική στιγμή που η συσκευή αυτή θα χρησιμοποιηθεί.

ΠΗΓΗ: