Το μέλλον της φιλοξενίας έχει να κάνει με την οικογένεια. Περισσότερο από ποτέ, βλέπουμε όλο και πιο πολλές οικογένειες να ταξιδεύουν μαζί. Τα καταλύματα θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα για ταξιδιώτες όλων των ηλικιών, ώστε να ικανοποιούν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Το να ταξιδεύει κανείς με παιδιά είναι μια περιπέτεια από μόνο του. Πώς μπορεί, λοιπόν, ένα ξενοδοχείο να βοηθήσει την οικογένεια και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία;

Η παροχή βοήθειας στους γονείς με υλικοτεχνική υποστήριξη για τα παιδιά τους είναι μία καλή ιδέα για την ενίσχυση της ξενοδοχειακής εμπειρίας. Είναι σημαντικό ένα ξενοδοχείο να παρέχει μια διασκεδαστική, εμπνευσμένη και χαλαρωτική διαμονή.

Τα δωμάτια με κουκέτες, τα κρεβάτια σε σοφίτα και η ευέλικτη επίπλωση επιτρέπουν στις οικογένειες να μένουν μαζί ενώ ταξιδεύουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν αρκεί να προσφέρετε απλώς ένα τυπικό οικογενειακό δωμάτιο. Θα πρέπει να αναδιαμορφώσετε χώρους και και να αγκαλιάσετε φρέσκες, δημιουργικές, καινοτόμες ιδέες για να κερδίσετε τις οικογένειες και να τις κρατήσετε ως πιστούς πελάτες που επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Μικρή αλλαγή, με μικρό budget, αποτελεί η προσφορά standard δωματίων που μπορούν να προσαρμοστούν στην οικογένεια με προαιρετικά πρόσθετα αντικείμενα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν σνακ και οικογενειακά πακέτα καλωσορίσματος, κούνια ή βρεφική αλλαξιέρα, μίνι ψυγείο, τηλεοπτικά κανάλια για παιδιά, επιτραπέζια παιχνίδια και άλλες επιλογές ψυχαγωγίας.

Εστιατόρια φιλικά προς τα παιδιά με είδη μενού κατάλληλων για την ηλικία (mocktails!) και δραστηριότητες θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στις εγκαταστάσεις σας με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπουν στους γονείς να απολαμβάνουν το γεύμα τους χωρίς τα παιδιά να “δημιουργούν προβλήματα”. Δημιουργήστε πιο οικονομικά πακέτα γευμάτων για τις οικογένειες, με λιχουδιές για τους μικρούς σας επισκέπτες, χωρίς, όμως, να κάνετε εκπτώσεις στην ποιότητα, και προσφέρετέ τα σε ένα design πιο “παιδικό- νεανικό”, προσθέτοντας χρώμα [ακολουθώντας πάντα την γενικότερη αισθητική του ξενοδοχείου σας].

Κάποιες ιδέες, που μπορείτε να εφαρμόσετε στο ξενοδοχείο σας, είναι οι συνεργασίες με brands, καλλιτεχνικές ομάδες κλπ, δημιουργώντας εκδηλώσεις ή πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα μοναδικά για την περιοχή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε απασχολημένους μικρούς και μεγάλους, ενώ θα δημιουργείτε γι’ αυτούς μοναδικές αναμνήσεις που θα τους μετατρέψουν σε πιστούς θαμώνες.

Για τις οικογένειες που έχουν μια πιο περιπετειώδη φύση, μπορείτε να προσφέρετε εξωτερικές δραστηριότητες, όπως hiking, αναρρίχηση, καταδύσεις, βόλτες σε ζωολογικά πάρκα, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όλα αυτά φιλικά προς τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Φυσικά, μερικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στον χώρο του λόμπι- μιας και είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα των επισκεπτών σας. Ο χώρος θα πρέπει να είναι άνετος για τα παιδιά με παιδότοπο και παιχνίδια τα οποία θα μπορούν να τα απασχολήσουν, ενώ οι γονείς κάνουν check in ή check out ή απλά θέλουν να καθίσουν και να χαλαρώσουν με ένα ρόφημα. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναθεωρήσετε και τους χρόνους check in- check out, καθώς για μια οικογένεια είναι πιο δύσκολο να τηρήσει τα πολύ αυστηρά deadline που μπορεί να έχετε ως ξενοδοχειακή πολιτική. Μην ξεχνάτε τα κατοικίδια, καθώς είναι πολύ πιθανό, οι οικογένειες να ταξιδέψουν με τους τετράποδους φίλους τους.
Αναζητήστε υπηρεσίες κατοικίδιων ζώων, καθώς και ειδικά δωμάτια για κατοικίδια με μπολ για φαγητό, κρεβάτια για σκύλους, ακόμη και μενού για κατοικίδια!

Αυτό το target group ταξιδιωτών αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για κάθε ξενοδόχο, αλλά δυστυχώς πολλά ξενοδοχεία δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες του. Η επιτυχημένη διαχείριση ξενοδοχείου διερευνά και ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις προτιμήσεις ακούγοντας προσεκτικά τους επισκέπτες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις.

Στο ξενοδοχειακό τομέα, ο προνοητικός και προετοιμασμένος επαγγελματίας είναι εκείνος που θα επιτύχει τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, παρέχοντας παράλληλα μια εξαιρετική υπηρεσία που μετατρέπει τις οικογένειες σε χαρούμενους, επαναλαμβανόμενους επισκέπτες.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο – Χειμώνας  2022 / 2023, Τεύχος No.31
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-autumn-winter-2022-2023