της insider.gr*

Με προσφορές και εκπτώσεις που θα διασφαλίσουν την ζήτηση για την επόμενη σεζόν «απαντούν» οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις στην πρωτοφανή κρίση που έφερε στον κλάδο η πανδημία του κορονοϊού. Τόσο οι πεντάστερες μονάδες όσο και οι αεροπορικές λανσάρουν πακέτα με «μακρινή ημερομηνία λήξης», δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους θεωρείται χαμένο ενόψει του εμβολιασμού του πληθυσμού που θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Να θυμίσουμε ότι ήδη ο κλάδος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της υγειονομικής κρίσης αφού οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έχουν παύσει τα ταξίδια διεθνώς. Στην περίπτωση της χώρας μας ακόμα και το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, οπού είχαν αρθεί οι περιορισμοί μετακίνησης τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Ευρώπης, το μέσο ποσοστό πληρότητας των ελληνικών ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 23% (από 71% το αντίστοιχο διάστημα του 2019). Ακόμα και τον Αύγουστο όπου οι επιδόσεις ήταν καλύτερες, οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 30%. Αντίστοιχη κάμψη σημείωσαν και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες, όπως η μέση ημερήσια χρέωση (average daily rate – ADR) και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (revenue per available room – RevPAR). Όσο για τα έσοδα από τον τουρισμό γενικότερα, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, ήταν μειωμένα κατά 77%, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τον «πήχη» για το τέλος της χρονιάς στα 4 δισ. ευρώ, από τα 18,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.

Οι ελπίδες όλων πλέον στρέφονται στο επόμενο καλοκαίρι δεδομένου ότι το εμβόλιο θα έχει γίνει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ευελπιστώντας να εμπνεύσει ασφάλεια επανεκκινώντας την ζήτηση. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, τα ποσοστά πληρότητας δεν αναμένεται να επανέλθουν στα προ κορονοϊού επίπεδα, αλλά στο 50%-60% του 2019.

Οι προσφορές των πεντάστερων

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι προβλέψεις είναι ρευστές, γι’ αυτό και το βασικό χαρακτηριστικό των εορταστικών προσφορών πέρα πέρα από τις εκπτώσεις και τις παροχές είναι η ευελιξία στην κράτηση.

Εκπτώσεις έως και 30%, και έως 35% για τα private μέλη, προσφέρει για τις 40 πεντάστερες και τετράστερες μονάδες του, ο όμιλος της Grecotel. Πέραν της έκπτωσης και των ευέλικτων όρων του εορταστικού πακέτου που τρέχει αυτή την περίοδο, όποιος πραγματοποιήσει κράτηση έως και τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους επωφελείται επίσης την δωρεάν διαμονή των παιδιών ενώ θα έχει και δωρεάν πρωινό. Να διευκρινιστεί ότι η έκπτωση εξαρτάται από την περίοδο κράτησης, την προπληρωμή και τις ημέρες διαμονής και φυσικά από την ξενοδοχειακή μονάδα που θα επιλεγεί. Ωστόσο οι κρατήσεις μπορούν να αφορούν διαμονή έως και τον Οκτώβριο του 2021.

Έως και 20% θα εξοικονομήσουν οι επισκέπτες του Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης έαν κάνουν κράτηση έως τα τέλη Δεκεμβρίου για για διαμονή έως και τα τέλη Ιουνίου – με μίνιμουμ διαμονή έως και δύο διανυκτερεύσεις.

Καλύτερες τιμές για τις 17 μονάδες του σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας προσφέρει και ο όμιλος Μήτση για κρατήσεις με ημιδιατροφή ή all inclusive που θα γίνουν από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι. Και εδώ οι όροι για ακύρωση ή τροποποίηση είναι ευέλικτοι.

Δωρέαν διανυκτερεύσεις, δωρεάν αναβάθμιση κατηγορίας δωματίου και ένα ακόμα δώρο κατά την άφιξη προσφέρει και ο όμιλος Aldemar για τις έξι πολυτελείς μονάδες που έχει στο χαρτοφυλάκιό του σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

Προσφορές έγκαιρης κράτησης έχει λανσάρει για την τρέχουσα περίοδο μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου και το όμιλος Sani/ Ikos για τα Sani και Ikos Resorts σε προορισμούς όπως η Χαλκιδική, η Κέρκυρα και η Κως. Η έκπτωση μπορεί να φτάσει έως και το 20% ανάλογα με την περίοδο, τις διανυκτερεύσεις και το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Ωστόσο στην περίπτωση του Ikos Andalusia στην Ισπανία, το πρώτο Ikos Resort εκτός της ελληνικής αγοράς το οποίο θα κάνει εγκαίνια το 2021, η έκπτωση μπορεί να φτάσει και το 30%.

Με στόχο την επαναλειτουργία τους στις 29 Απριλίου 2021, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του Πόρτο Καρράς υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς – το Πόρτο Καρράς έχει περιέλθει πλέον στην Belterra Investments του Ιβάν Σαββίδη – προσφέρουν έκπτωση 25% για κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Οι προσφορές για τα Porto Carras Meliton, Porto Carras Sithonia and Villa Kalyva προϋποθέτουν τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις και η διαμονή μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr