Το νεόδμητο πολυτελές θέρετρο Miraggio Thermal Spa Resort 5* βρίσκεται στη θέση Κάνιστρο, στον οικισμό Παλιούρι της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

miraggio

Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται αρχιτεκτονικά μέσω υπόσκαφων κτισμάτων με φυτεμένα δώματα, τα οποία ενσωματώνονται στη μορφολογία του φυσικού εδάφους. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 300 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, κέντρο θαλασσοθεραπείας και spa, 4 εστιατόρια, 6 μπαρ, μαρίνα, κέντρο παιδικής απασχόλησης και συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 450 ατόμων.

Το γραφείο ASPASIA TAKA architects creative lab® ανέλαβε και αποπεράτωσε το concept διαμόρφωσης και τη μελέτη εφαρμογής των 300 δωματίων και σουιτών και των διαδρόμων των δωματίων, καθώς και το concept διαμόρφωσης, τη μελέτη εφαρμογής και την κατασκευή του συνεδριακού κέντρου.

miraggio

ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΙΤΕΣ

Μελετήθηκαν 300 δωμάτια και σουίτες συνολικού εμβαδού 13.000 τ.μ. μεταξύ των οποίων: 16 διώροφες υπερπολυτελείς σουίτες με πισίνα, 1 classical σουίτα με πισίνα, 31 Junior σουίτες με πισίνα, 156 Junior σουίτες, 38 Family δωμάτια, 48 Δίκλινα δωμάτια και 10 δωμάτια ΑΜΕΑ. Στόχος ήταν η ανάπτυξη μιας ευχάριστης πολυεπίπεδης εμπειρίας διαβίωσης με στοιχεία πολυτέλειας, μένοντας πιστοί στα σύγχρονα μοντέλα φιλοξενίας, που θέλουν τον επισκέπτη να οικειοποιείται το χώρο φιλοξενίας και να αλληλεπιδρά με αυτόν. Ταυτόχρονα, οι πολλές σχεδιαστικές επιλογές δίνουν κάθε φορά τη δυνατότητα μιας νέας εμπειρίας στους πιστούς επισκέπτες του ξενοδοχείου.

miraggio

Βασικοί σχεδιαστικοί στόχοι αποτέλεσαν τόσο η αναζήτηση μιας σύγχρονης και φρέσκιας αισθητικής με κέντρο τον άνθρωπο-επισκέπτη και γνώμονα τη λειτουργικότητα όσο και την εξασφάλιση όλων των προδιαγραφών ενός θέρετρου 5 αστέρων διεθνούς βεληνεκούς.

Η ιδιαιτερότητα του δεδομένου κτιριακού κελύφους οδήγησε σε μια δημιουργική πολυπλοκότητα, αναπτύσσοντας 11 τύπους δωματίων και 8 τύπους μπάνιων σε σχέση με: τις λειτουργικές ανάγκες του ξενοδοχείου, τη θέση του κάθε δωματίου στην κτιριακή σύνθεση, το επιδιωκόμενο ύφος σχεδιασμού και τη διαφορετικότητα των υλικών.

Αναλυτικότερα, με βάση τα concepts εσωτερικής διαμόρφωσης μελετήθηκαν τα εξής: οι εσωτερικές διαμορφώσεις τοιχοποιιών και οροφών, η λειτουργική οργάνωση των μπάνιων, ο φωτισμός, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, οι επιλογές των δομικών υλικών, το fitting-out και η εσωτερική διακόσμηση όλων των δωματίων. Η bespoke επίπλωση στο σύνολό της έχει σχεδιαστεί κατ’αποκλειστικότητα, όπως επίσης και τα υφάσματα επιπλώσεων και κουρτινών έχουν σχεδιαστεί και υφανθεί για το συγκεκριμένο έργο.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων υπάρχει εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Σε όλα τα δάπεδα και μπάνια έχουν χρησιμοποιηθεί γρανιτοπλακάκια υψηλής αντοχής. Στα μπάνια χρησιμοποιήθηκαν ακόμη: τεχνομάρμαρα, πορσελάνινα είδη υγιεινής και επιτοίχια ανοξείδωτη κρουνοποιία. Τα έπιπλα κατασκευάστηκαν από MDF με επένδυση καπλαμά δρυός υψηλής ποιότητας με βερνίκια οικολογικά και με φίλτρα μεγάλης αντοχής. Όλα τα υλικά είναι βραδύκαυστα, πληρούν τις προδιαγραφές ξενοδοχείου 5 αστέρων και συνοδεύονται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ποιότητας και αντοχής.

miraggio

Οι κοινόχρηστοι χώροι – διάδρομοι που οδηγούν στις πτέρυγες των δωματίων συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ. διακρίνονται σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους. Στόχος της μελέτης ήταν η ορθή καθοδήγηση των επισκεπτών και η δημιουργία θετικών εντυπώσεων πριν την είσοδό τους στα δωμάτια, καθώς πρόκειται για την πρώτη επαφή του επισκέπτη με την εμπειρία, που θα ακολουθήσει. Στη μελέτη εφαρμογής επιλύθηκαν ζητήματα δομικά, φωτισμού, ορθής σήμανσης, πυρασφάλειας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σε χώρο εμβαδού 1.200 τ.μ., σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου χωρητικότητας 450 ατόμων. Αποτελείται από 1 αίθουσα προβολών 205,00 τ.μ. και 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 365,00 τ.μ. με δυνατότητα διαχωρισμού της σε 5 μικρότερες, foyer, lounge area, βεστιάριο, γραφείο κίνησης και WC.

miraggio

Στους χώρους του συνεδριακού αναπτύχθηκε ένα περιβάλλον με επαγγελματικό ύφος και προσανατολισμό. Η περιοδική χρήση του χώρου και οι εκ φύσεως «κενές» ζώνες σε ένα χώρο, που διαρκώς μεταβάλλεται οδήγησαν σε σχεδιασμό μεγάλων επεμβάσεων, όπως ο large-scale τρισδιάστατος τοίχος, οι φωτεινές ενδείξεις με laser-cut τεχνική στις ξύλινες επενδύσεις του foyer, η ροή που δόθηκε στο δάπεδο μέσω ειδικών χαράξεων στα υλικά και η οποία μεταφέρθηκε στον τοίχο της αίθουσας προβολών, τα μεγάλης κλίμακας φωτιστικά κ.ά. Στόχος αποτέλεσε η διευκόλυνση του χρήστη ως προς τις κινήσεις του, δεδομένου ότι πρόκειται για χώρο συνάθροισης κοινού και προσεγγίστηκε με εναλλαγές στα δάπεδα, φωτεινές σημάνσεις και ζώνες στάσης και αναμονής.

Οι χώροι του συνεδριακού κέντρου χαρακτηρίζονται από την άψογη ακουστική και είναι εξοπλισμένοι με την πιο σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία. Η μελέτη των αιθουσών καθορίστηκε από τα σενάρια χρήσης του χώρου σε σχέση με τις εκδηλώσεις, οι οποίες δύναται να υλοποιούνται σ’ αυτές. Με έμφαση στην εξασφάλιση της ευελιξίας του χώρου τοποθετήθηκαν κινούμενοι τοίχοι και εγκαταστάθηκαν οπτικοακουστικά μέσα σε σχέση με την προοπτική αυτή.

Οι τοίχοι στο σύνολο τους επενδύθηκαν με διπλή γυψοσανίδα και μόνωση, ενώ στις οροφές τοποθετήθηκε διάτρητη ηχοαπορροφητική γυψοσανίδα. Στα δάπεδα τοποθετήθηκε πλεκτό βινυλικό δάπεδο βαρέως τύπου και μεγάλο μέρος της τοιχοποιίας επενδύθηκε από ξύλο MDF με επένδυση καπλαμά καρυδιάς. Bespoke στοιχεία του χώρου είναι τα φωτιστικά οροφής, οι πόρτες και τα έπιπλα στους χώρους αναμονής, τα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά για το συγκεκριμένο έργο. Σε μεγάλο τμήμα των τοίχων χρησιμοποιήθηκε ειδική βαφή με τεχνοτροπία 3 στρώσεων. Για την κατασκευή των μπάνιων χρησιμοποιήθηκαν γρανιτοπλακάκια μεγάλου μεγέθους σε υφές πέτρας και μαρμάρου, οι πάγκοι κατασκευάστηκαν από ακρυλικό υλικό και τοποθετήθηκαν πορσελάνινα είδη υγιεινής.

miraggio

Αρχιτεκτονική μελέτη: ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΕΤΣΟΣ

Μελέτη διακόσμησης εσωτερικών χώρων κεντρικού κτιρίου, οργάνωση και διακόσμηση κέντρου υδροθεραπείας, σχεδιασμός κεντρικών κολυμβητικών δεξαμενών και περιβάλλοντος χώρου:  DLP ARCHITECTS (MICHEL DE LANDTSHEER – ΕΛΕΝΗ ΠΛΕΤΣΑ)

Μελέτη εφαρμογής και σύλληψη ιδέας δωματίων, σουιτών, κοινόχρηστων διαδρόμων δωματίων και συνεδριακού κέντρου: ASPASIA TAKA ARCHITECTS CREATIVE LAB

Στατική μελέτη: ΑΒΡΑΑΜ ΜΙΧΑΗΛ

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: YFANTIS ENGENEERING LTD

Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υδατοδεξαμενών: ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Μελέτη παιδικού χωριού: ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΕΤΣΟΣ, ΠΟΛΥΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Μελέτες φωτισμού κεντρικού κτιρίου & περιβάλλοντος χώρου: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΝΤΟΡΗΓΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Μελέτη φύτευσης: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ

Μελέτη υπηρεσιακών χώρων μαζικής εστίασης: SBS GROUP ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΒΩΛΟΣ

Ειδικοί σύμβουλοι για το σύστημα υδροθεραπείας: HOWARD CONSULTING, Dr K.KOUSKOUKIS PhD.

Τεχνική εταιρεία κατασκευής: STROICENTRE SA REAL ESTATE & CONSTRUCTION COMPANY

Μελέτη μαρίνας: ΜΑΡΝΕΤ Α.Τ.Ε

Χρόνος μελέτης / κατασκευής: 2009-2015 / 2014-2016

Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής: MED SEA HEALTH SA

Φωτογράφοι: MICHELL ANPILOV, HEINZ TROLL, ΦΑΚΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΠΟΥΖΙΔΗΣ

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Spring 2019!

Διαβάστε εδώ το τεύχος