Αρχιτεκτονική Μελέτη: 3Η Architects
Interior Designers: Αφροδίτη Τσούτση – Ελευθερία Καγκλή

Το ξενοδοχείο Alkyon στη Σκιάθο είναι έργο των Ν. Χατζημιχάλη & Heide Χατζημιχάλη – Schwartz από τα μέσα της δεκαετίας του 70, στα πρότυπα των Ξενία της εποχής, κατασκευασμένο σε περίοπτη θέση επί του παραλιακού δρόμου του νέου λιμανιού της Σκιάθου. Η ανακαίνιση ακολουθεί την πρόσφατη αλλαγή της ιδιοκτησίας και αφορά τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου και την ανάδειξη του, με στόχο να ανακτήσει τη σημαντική θέση που κάποτε είχε για τον τουρισμό της Σκιάθου. Οι πολλαπλές μετατροπές, που είχε υποστεί το συγκρότημα στα 43 χρόνια της λειτουργίας του, είχαν αλλοιώσει σημαντικά την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Στόχος υπήρξε να επαναφερθεί η αρχική και διαχρονική ταυτότητα του κτιρίου, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική του και ενσωματώνοντας παράλληλα τα νέα στοιχεία, που ζητήθηκαν από τους ξενοδόχους.

Η ανακαίνιση γίνεται σε 2 φάσεις, η πρώτη η οποία και ολοκληρώθηκε, αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, τις κύριες όψεις και τα παραθαλάσσια δωμάτια, ενώ η δεύτερη θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2023 με τον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων δωματίων. Βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου αποτελούν τα μεταλλικά στοιχεία των όψεων, τα οποία καταλήγουν στην πέργκολα του δώματος. Η πέργκολα αντικαταστάθηκε, διατηρώντας τον αρχικό κάναβο των δωματίων, με νέες διατομές, υλικό πληρώσεως, σταθερές-κινητές περσίδες αλουμινίου και διάτρητο τεντόπανο. Σε όλο το ύψος της μεταλλικής κατασκευής και στην απόληξή της στην πέργκολα, τοποθετήθηκε γραμμικός φωτισμός, που αναδεικνύει την όψη του κτιρίου. Τα μεταλλικά στοιχεία, φέρουν ακόμα τα νέα κιγκλιδώματα και τα ξύλινα διαχωριστικά των δωματίων.

Στην πτέρυγα των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου, γίνονται μόνο σημειακές παρεμβάσεις εξωτερικά, με βασικότερη την ανάπλαση του εξωτερικού χώρου της κύριας εισόδου για την ένταξη ράμπας ΑΜΕΑ και την ανάδειξη του χώρου. Στο φόντο της εισόδου, τοποθετήθηκε διαχωριστικό προς τον χώρο της πισίνας από κατακόρυφες ξύλινες διατομές. Το καφασωτό της υποδοχής προεκτείνεται στο εξωτερικό της εισόδου και αναδιπλώνεται, σηματοδοτώντας την είσοδο του ξενοδοχείου. Οι όψεις των κτιρίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος χρωματίστηκαν σε δύο βασικές γήινες αποχρώσεις, κεραμιδί και γκρι, εμπνευσμένες από μία παλιά καρτ ποστάλ του 1978, ενώ τα μεταλλικά στοιχεία -συμπεριλαμβανομένων και των κουφωμάτων- χρωματίστηκαν σε σκούρο γκρι. Τα κουφώματα των κοινόχρηστων χώρων παραμένουν ξύλινα.

Εσωτερικά οι παρεμβάσεις αφορούν στους κοινόχρηστους χώρους, επαναφέροντας κάποια από τα αρχικά υλικά, όπως οι ορθογωνικές πλάκες Πηλίου στο καθιστικό, που επεκτείνονται μέχρι τον εξωτερικό χώρο της πισίνας και το πλακάκι -τύπου cotto- που ορίζει το χώρο της υποδοχής. Οι ανάγκες της reception σε χώρο είναι πλέον περιορισμένες και το κεντρικό της έπιπλο ορίζεται από το μονολιθικό front desk. Στο φόντο και την οροφή της υποδοχής συνεχίζεται το cotto του δαπέδου, δίνοντας την αίσθηση του αιωρούμενου front desk. Οι φατνωματικές οροφές των κοινόχρηστων χώρων αποκαθίστανται και χρησιμοποιούνται για το φωτισμό των χώρων. Με άξονα την είσοδο, αλλάζει η θέση του διαδρόμου κίνησης, δημιουργώντας επιπλέον καθιστικά και ένα νέο άνοιγμα στο τέλος της διαδρομής, συνδέοντας τον χώρο με τον κοινόχρηστο κήπο των λοιπών δωματίων. Στο σημείο αυτό, το υπάρχον μπαρ αναδιαμορφώθηκε και επεκτάθηκε προς την πλαϊνή αυλή, ως ένα ενιαίο στοιχείο σε συνδυασμό με μια πέργκολα.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2023, Τεύχος No.32
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2023