Η νηστεία τελειώνει την Ημέρα του Πάσχα που στη χώρα μας λαμβάνει μέρος το πιο διάσημο κρεατοφαγικό έθιμο και δεν είναι άλλο από το σούβλισμα του οβελία!

πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα είναι ημέρα χαράς και γλεντιού και αναμφίβολα είναι η χαρά του ψήστη. Ειδικά, για μια ψησταριά ή ένα ψητοπωλείο, που τη συγκεκριμένη Κυριακή πρέπει να μεταδώσει το μήνυμα της χαράς και να εξυπηρετήσει τους ανυπόμονους πελάτες που έρχονται για να φάνε αρνάκι, κοκορέτσι ή κοντοσούβλι από κάποιον επαγγελματία ψήστη!

Για περισσότερη νοστιμιά και μεγαλύτερη επιτυχία στο ψήσιμο υπάρχουν μερικά μυστικά και tips που γνωρίζουν καλά όλοι οι επαγγελματίες ψήστες!

Τips για τη σούβλα:

Η προετοιμασία για το αρνί αρχίζει από την προηγούμενη ημέρα, το Μεγάλο Σάββατο. Το αρνί έχει τοποθετηθεί στη σούβλα που είναι σε κάθετη στάση για να βγάλει τα υγρά του. Εννοείται πως έχει ραφτεί το στομάχι, έχει στερεωθεί καλά και έχει αλατιστεί. Για την προστασία του όλο το βράδυ πρέπει να παραμείνει τυλιγμένο με ένα πανί.

Την Κυριακή του Πάσχα η προετοιμασία αρχίζει από πολύ νωρίς και το αρνί τοποθετείται σε απόσταση περίπου μισού μέτρου από τη φωτιά για την πρώτη ώρα και έπειτα χαμηλώνει σιγά σιγά η θέση του προς τη φωτιά.
Κατά την περιστροφή η επάλειψη με λαδολέμονο δίνει ξεχωριστή γεύση! Ωστόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει αν περαστεί με λάδι μετά από τις πρώτες 2 ώρες.

Η φωτιά από ξύλα μεταδίδει ιδιαίτερα αρώματα στο αρνί. Η ταχύτητα της σούβλας μειώνεται ανάλογα με το πόσο χαμηλά είναι σε σχέση με τη φωτιά. Τα πόδια χρειάζονται πιο πολύ ψήσιμο από την κοιλιά. Η ώρα για το ψήσιμο είναι ανάλογη με το μέγεθος του αρνιού. Συνήθως ένα τετράωρο είναι αρκετό για να ψηθεί καλά.

Το κοντοσούβλι θα αποκτήσει ακόμα πιο ξεχωριστή γεύση αν μαριναριστεί για 10 με 15 ώρες. Το κοντοσούβλι ψήνεται πρώτα από χαμηλά σε λεπτή σούβλα τουλάχιστον για μισή ώρα για να γίνει η κρούστα και έπειτα ανεβαίνει η σκάλα της σούβλας. Το ίδιο ισχύει και για το κοκορέτσι.

Επίσης, να θυμάστε ότι δε φτάνουν μόνο οι καλές τεχνικές και μέθοδοι για τα πιάτα που θα σερβίρετε. Τα ποιοτικά υλικά και τα καλοφτιαγμένα συνοδευτικά είναι απαραίτητα για να απογειωθεί το ψητοπωλείο σας και να ευχαριστηθούν οι πελάτες σας.

Τέλος, τα μυστικά όπως και οι τακτικές δεν αφορούν μόνο το ψήσιμο αλλά και την εξυπηρέτηση των πελατών. Αμεσότητα, ευγένεια, καλή διάθεση και ταχύτητα είναι μερικά από τα γνωρίσματα που θα πρέπει να έχει το ψητοπωλείο σας ειδικά για εκείνη την ημέρα!

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr