του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

Η ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την εικόνα της χώρας μας σε βασικές αγορές «άντλησης» ξένων επισκεπτών θα καθορίσουν τον τελικό απολογισμό της φετινής τουριστικής σεζόν. Αν και οι τάσεις για την εξέλιξη των αφίξεων και των εσόδων παραμένουν θετικές, η μετατόπιση σημαντικού μέρους της ταξιδιωτικής κίνησης μέσω κρατήσεων τελευταίας στιγμής καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων σε σχέση με τη διαμόρφωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού.

Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα σε αυτήν τη φάση τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για τη παραμονή της ή όχι στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Ρέτσο, ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας –δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα– θα επηρεάσει αρνητικά το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Το 2015 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,4 εκατ. Βρετανοί τουρίστες.

Από τη Γερμανία οι προβλέψεις είναι θετικές για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης. Ο κ. Ρέτσος επισημαίνει πως ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών σύμφωνα και με τη μέχρι στιγμής ροή των κρατήσεων αλλά και τις εκτιμήσεις των γερμανικών συμφερόντων τουριστικών οργανισμών θα κινηθεί ανοδικά. Πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,8 εκατ. Γερμανοί τουρίστες.

Η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ έχει επηρεασθεί από τη γενικότερη ανησυχία που υπάρχει για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Η σχετική προειδοποίηση, που παραμένει ενεργή από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στη Γηραιά Ηπειρο, έχει προκαλέσει τουριστικές απώλειες και προς τη χώρα μας παρότι περιλαμβάνεται μεταξύ των ασφαλών ευρωπαϊκών προορισμών για ταξίδια.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr