Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2025, σύμφωνα με το νέο στατιστικό δελτίο του INSETE Intelligence, με σημαντικές αυξήσεις τόσο στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις όσο και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Παράλληλα, δυναμικά συνεχίζεται η ανοδική πορεία του τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με ρεκόρ κλινών ήδη από τον Απρίλιο.

Ισχυρή άνοδος των διεθνών αεροπορικών αφίξεων

Την περίοδο Ιανουαρίου–Απριλίου 2025 καταγράφηκαν 3,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση +6,5% ή +197 χιλ. επισκέπτες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Ειδικά τον Απρίλιο καταγράφηκαν 1,6 εκατ. αφίξεις, αυξημένες κατά +8,4% (+122 χιλ.) σε σύγκριση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους.

Στην περιφέρεια, η Κρήτη ανέδειξε τη δυναμική της φιλοξενώντας 347 χιλ. επιβάτες (+11,2%), ενώ ακολούθησαν τα Δωδεκάνησα με 217 χιλ. (+6,1%) και τα Ιόνια Νησιά με 110 χιλ. (+0,6%). Σημαντική ήταν και η άνοδος στην Πελοπόννησο (+7,9%), ενώ αρνητική εικόνα κατέγραψαν οι Κυκλάδες με πτώση -24,9%.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις: πάνω από 1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου–Μαρτίου 2025 ανήλθαν σε 1,073 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024. Οι εισπράξεις από την Ε.Ε. ενισχύθηκαν οριακά κατά +0,3% (520 εκατ. €), ενώ οι εισπράξεις από τρίτες χώρες κατέγραψαν ισχυρή άνοδο +8,5% (526 εκατ. €).

Αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις καταγράφονται ανά χώρα προέλευσης:

  • Γερμανία: πτώση -16,3% (114 εκατ. €)

  • Γαλλία: πτώση -34,4% (32 εκατ. €)

  • Ιταλία: άνοδος +33,5% (77 εκατ. €)

  • Ηνωμένο Βασίλειο: άνοδος +17,8% (72 εκατ. €)

  • ΗΠΑ: άνοδος +4,5% (144 εκατ. €)

Ρεκόρ στη βραχυχρόνια μίσθωση: Πάνω από 1 εκατ. κλίνες από τον Απρίλιο

Η ανοδική πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζεται αδιάλειπτα και το 2025. Τον Απρίλιο καταγράφηκαν 228 χιλ. διαθέσιμα καταλύματα, 16 χιλ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η άνοδος στις διαθέσιμες κλίνες, οι οποίες έφτασαν τις 1 εκατ., αυξημένες κατά 72 χιλ. σε σύγκριση με το 2024. Είναι η πρώτη φορά που το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ξεπερνιέται ήδη από τον Απρίλιο – ένα όριο που πέρυσι είχε καταγραφεί μόλις τον Ιούλιο, στην κορύφωση της σεζόν.

Παράλληλα, η συμμετοχή των αλλοδαπών ταξιδιωτών στο σύνολο της ζήτησης στη βραχυχρόνια μίσθωση αγγίζει το 86% τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη εξωστρεφή δυναμική του κλάδου.

Κατάργηση συνόρων Ελλάδας–Βουλγαρίας επηρεάζει τα οδικά στατιστικά

Τέλος, σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 η Βουλγαρία έχει ενταχθεί πλήρως στη Ζώνη Σένγκεν, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων με την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, δεν καταγράφονται πλέον στοιχεία οδικών αφίξεων από τα συγκεκριμένα σύνορα, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική απεικόνιση των οδικών ροών, δεδομένου ότι το 40–45% των συνολικών οδικών αφίξεων προερχόταν από εκεί.