Ανάμεσα στις 3.687 ακτές, τις 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού που βραβεύθηκαν διεθνώς και απέκτησαν την πολυπόθητη γαλάζια σημαία, η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση διεθνώς έχοντας στο “βιογραφικό” της 519 βραβευμένες ακτές.

Η Ελλάδα κατέλαβε την δεύτερη θέση ανάμεσα στις 47 χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, κατέχοντας το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Μάλιστα, τα πρωτεία των ελληνικών ακτών κατέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής αποκτώντας και φέτος 89 γαλάζιες σημαίες.

Η διεθνής επιτροπή που βράβευσε τις ακτές αυτές, έθεσε ως προϋποθέσεις και κριτήρια αξιολόγησης την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση της ακτής, την ασφάλεια των επισκεπτών, την προστασία και το σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον.

Η γαλάζια σημαία είναι ένα από τα διεθνώς πιο αναγνωρίσιμα οικολογικά σύμβολα ποιότητας, και είναι πολύ τιμητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέλαβε την δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, η γαλάζια σημαία και ο θεσμός αυτός ξεκίνησε από το 1987, ενώ το κατώτατο όριο ποιότητας των υδάτων για να αποκτήσει μια ακτή την πολυπόθητη γαλάζια σημαία είναι ο χαρακτηρισμός “εξαιρετική”.

Η βράβευση έχει διάρκεια ενός μόλις έτους, και είναι μια πολύ σημαντική διάκριση αφού τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, ιδίως του εξωτερικού, δίνουν μεγάλη προσοχή όταν παρουσιάζουν τις προτάσεις τους στους πελάτες τους.

Δείτε εδώ τις 519 ελληνικές ακτές που βραβεύθηκαν: