Μόλις σε λίγα λεπτά, ένας χάκερ με την κατάλληλη γνώση θα μπορούσε να μπει σε σχεδόν οποιοδήποτε δωμάτιο κάθε ξενοδοχείου ανά τον κόσμο!

Πόσο δύσκολο είναι άραγε για κάποιον να χακάρει τις ψηφιακές κλειδαριές των δωματίων των ξενοδοχείων;

Πολύ απλό, σύμφωνα με το wired.co.uk, κάτι που πραγματικά προκαλεί έκπληξη, εάν μπορεί κάποιος να δημιουργήσει ένα κλειδί πασπαρτού που να μπορεί να ανοίξει οποιαδήποτε πόρτα.

Μάλιστα, η φινλανδική εταιρεία ασφαλείας ηλεκτρονικών υπολογιστών F-Secure αποκάλυψε ότι βρήκε ένα ελάττωμα στο ψηφιακό σύστημα κλειδαριάς, που χρησιμοποιείται σε ξενοδοχεία παγκοσμίως, με την ηλεκτρονική κάρτα. Και, ακόμη, κατάφερε να δείξει πόσο εύκολη μπορεί να γίνει η παραβίαση σε αυτά τα ηλεκτρονικά κλειδιά.

Βέβαια, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αυτό το ελάττωμα έχει ήδη υπάρξει προϊόν προς εκμετάλλευση από τυχόν χάκερ, αλλά τέτοιες προσπάθειες υποκλοπής στα ξενοδοχεία δεν αποτελούν κάτι το πρόσφατο. Παρόλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά στοιχεία, δεν είναι καθόλου απίθανο, να υπάρξουν τέτοιου είδους επιθέσεις κατά των ξενοδοχείων και των πελατών τους.

Το πρόβλημα, ωστόσο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι ότι δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν ίχνη από τον χάκερ, μιας και δεν θα υπήρχαν σημάδια παραβίασης στην πόρτα. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, κάτι που δυσκολεύει την κατάσταση, αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ηλεκτρονικά αποτυπώματα στην προκειμένη περίπτωση.

Ωστόσο, προτού πανικοβληθείτε, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρακτική που ανακαλύφθηκε από την
F-Secure, στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο, να αναπαραχθεί από τους κοινούς χάκερ, οι οποίοι πιθανότατα να ψάξουν εναλλακτικές και πιο εύκολες λύσεις, για να κλέψουν τα προσωπικά πράγματα των επισκεπτών των ξενοδοχείων.

Φυσικά, το γεγονός ότι μπορεί να είναι δύσκολο, δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να συμβεί. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις. Αν και στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλειδαριές βιομετρικού τύπου, που θα ανοίγουν με κάποιο αποτύπωμα, αυτές που είναι τώρα διαθέσιμες προσφέρουν ξεκλείδωμα μέσω του smartphone, που είναι μια προτιμότερη εναλλακτική λύση από την κάρτα, τύπου πιστωτικής, αφού προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.