της Βίκυς Κουρλιμπίνη, capital.gr*

Συμφωνίες, αλλαγές ιδιοκτησίας, αποχωρήσεις και αναβολές επενδυτικών σχεδίων… Με τον τουρισμό να συνεχίζει την ανοδική του πορεία για τέταρτη συνεχή χρονιά, το ενδιαφέρον στον ξενοδοχειακό κλάδο παραμένει υψηλό. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το δύσβατο ακόμη οικονομικό και οικονομικό περιβάλλον, η συνεχής αύξηση της φορολόγησης των μονάδων, τα “κόκκινα” δάνεια αλλά και η διαρκώς συρρικνούμενη ταξιδιωτική δαπάνη βάζουν αναχώματα στην ανάπτυξη της αγοράς.

Οι τριγμοί μετά την ανακοίνωση του ξαφνικού κλεισίματος του Athens Ledra, αν και τα οικονομικά προβλήματα είχαν αρχίσει να γίνονται έντονα ήδη από τον Μάρτιο, παραμένουν ακόμη ισχυροί. Το ξενοδοχείο αναμένεται σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες να βγει σε διαδικασία πλειστηριασμού το πιθανότερο στις 13 Ιουλίου, με τιμή εκκίνησης στα 48 εκατ. ευρώ. Αν και οι συνολικές τραπεζικές οφειλές που διατηρεί η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. του ομίλου Παρασκευαϊδη εκτιμάται πως αγγίζουν τα 33 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη προς τους εργαζόμενους ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ, η κεντρική θέση του ξενοδοχείου επί της Λεωφόρου Συγγρού θεωρείται θέλγητρο για πολλούς υποψήφιους αγοραστές.

Οι μνηστήρες

Μεταξύ αυτών έχει ακουστεί και το όνομα του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, που μετά την επένδυση ύψους 12,4 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του Macedonia Palace, “βλέπει” νέες ευκαιρίες στην Αθήνα. Το τίμημα είναι φυσικά υψηλό, όμως πηγές αναφέρουν πως αν η τιμή του ξενοδοχείου πέσει, τότε οι προοπτικές ευόδωσης της επικείμενης αγοραπωλησίας θα είναι κατά πολύ πιο ευοίωνες. Το σίγουρο είναι πως ο όμιλος Dimera του ομογενούς επιχειρηματίααναζητά το επόμενο ξενοδοχειακό ακίνητο στην Αθήνα, όπου βέβαια οι προοπτικές είναι πολλές.

Το καλοκαίρι όπως φαίνεται θα είναι “καυτό” για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Λίγο βορειότερα, ένα ακόμη εμβληματικό ξενοδοχείο δείχνει να αναζητά αγοραστή. Πληροφορίες θέλουν την Alpha Bank να προχωρά στην τελική διαδικασία της πώλησης του Χίλτον με τίμημα στα 180 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας να κλείσει τη συμφωνία πώλησης του ξενοδοχείου ακόμη και μέσα στον Ιούλιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διαδικασία πώλησης ποσοστού 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής, η οποία είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας βρίσκεται ήδη στη δεύτερή της φάση, κατά την οποία θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο πλειοδότης. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας για την απόκτηση του ξενοδοχείου περισσότεροι από 30 ήταν όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη Citigroup Global Markets που λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης στην Αγγλία και έλαβαν φάκελο με στοιχεία. Ανάμεσα στους υποψηφίους είναι ισχυρά επενδυτικά ονόματα, αλλά και μεγάλοι tour operators του εξωτερικού.

Σε εξαγορές τουριστικών ακινήτων προσανατολίζεται και η Grivalia Properties, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική της Grivalia Hospitality Fund, τα οποία θα διατεθούν για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου υψηλού επιπέδου ξενοδοχείων και resorts στην Ελλάδα. Στόχος της εταιρείας είναι η υλοποίηση πέντε αστέρων ξενοδοχειακών μονάδων με προδιαγραφές αντίστοιχες αυτών του εξωτερικού. H Grivalia θα επενδύσει στη θυγατρική της 25 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων από ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές.

Εξελίξεις αναμένονται όμως όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της ισπανικής αλυσίδας Meliá που έχει το ξενοδοχείο Meliá Athens στην οδό Χαλκοκονδύλη. Το ξενοδοχείο ανήκει σε όμιλο κυπριακών συμφερόντων και θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του, ωστόσο, το πιθανότερο από τον Οκτώβριο και μετά δεν θα είναι υπό την ομπρέλα της εταιρείας. Και αυτό γιατί παρά την αύξηση των πληροτήτων στην Αθήνα, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές κατά την τελευταία διετία, για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία (2013-2014), έστω κι αν αυτές έβαιναν μειούμενες, από τα 840 χιλ. ευρώ του 2013 στα 454 χιλ. ευρώ του 2014.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr