Όλοι, λίγο ή πολύ, έχουν ταξιδέψει με το κλασικό καταμαράν σε διάφορους προορισμούς. Υπάρχει, όμως, πλέον, ένα καταμαράν το οποίο δεν ταξιδεύει απλώς από μια τοποθεσία σε άλλη, αλλά οδηγεί τους επιβάτες του κατευθείαν στο Μέλλον!

Πρόκειται για το “Energy Observer”, το πρώτο πλοίο που κινείται μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο. Στις 19 του μήνα, έως και τις 23, βρέθηκε στην Μαρίνα Φλοίσβου, ενώ είχε προηγηθεί η Μύκονος. Το καταμαράν αυτό πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή ένα ταξίδι 6 ετών σε 50 χώρες με προσεγγίσεις σε 101 λιμάνια, για να υπολογισθεί η αποδοτικότητά του.

Το “Energy Observer” αποτελεί το πρώτο ενεργειακά ανεξάρτητο πλοίο υδρογόνου, ενώ δεν εκπέμπει αέρια που δυσχεραίνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και άλλα λεπτά σωματίδια. Το πλοίο αυτό αποτελεί το μέλλον της ναυσιπλοΐας αφού κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ένα μίγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα σύστημα παραγωγής υδρογόνου απαλλαγμένο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Σκοπός του πειραματικού ταξιδιού του πλήρως οικολογικού αυτού σκάφους, το οποίο υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γαλλική Κυβέρνηση, είναι η μέγιστη δυνατή βελτιστοποίηση των τεχνολογιών του ώστε να κυριαρχήσει μια περισσότερο οικολογική λύση και μια κάποια απεξάρτηση από το πετρέλαιο για την κίνηση των πλοίων.

     

ΠΗΓΗ: