Ένα “Hotel Concept” έχει σχεδιαστεί γύρω από κάποια βασικά στοιχεία, που καλύπτουν όλες τις πτυχές της επιτυχημένης λειτουργίας του, και τα οποία είναι:
Η ιστορία, οι άνθρωποι, ο χώρος, η ταυτότητα, οι υπηρεσίες και το περιεχόμενο.
Ξεκινώντας από την κεντρική ιστορία, τα στοιχεία αυτά αλληλοσυνδέονται και λειτουργούν δίπλα-δίπλα για να οικοδομήσουν ένα μοναδικό, συνεκτικό σύνολο.

Κινητά ξενοδοχεία

Αντί οι πελάτες να ψάχνουν για νέο ξενοδοχείο κάθε φορά που ταξιδεύουν, ένα κινητό ξενοδοχείο (το οποίο είναι ουσιαστικά ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με ρόδες) ταξιδεύει μαζί τους, όποτε το θέλουν. Αν και ακόμα βρίσκεται στο εννοιολογικό στάδιο, πρόκειται για μια συναρπαστική ιδέα για επαγγελματίες ταξιδιώτες.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες έχουν ήδη συνηθίσει να κοιμούνται σε ένα “κινητό κατάλυμα”, όταν βρίσκονται σε μία κρουαζιέρα και οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες είναι εξοικειωμένοι με τις πολυτελείς υπηρεσίες τρένων, αλλά πόσο ωραίο θα ήταν να κοιμούνταν άνετα σε ένα “λεωφορείο” και να ξυπνούν κάπου αλλού;

Μήπως τα κινητά ξενοδοχεία είναι το μέλλον των ταξιδιών;

Ήδη από το 2018, έχουν δημιουργηθεί κινητά ξενοδοχειακά δωμάτια. Πρόκειται, στην ουσία για ένα
δωμάτιο ξενοδοχείου με ρόδες. Η φορητή σουίτα χωρίς οδηγό έχει χώρο ύπνου με στρώματα, μπάνιο με
τουαλέτα και ντους, χώρο εργασίας ή διασκέδασης και μια μικρή κουζίνα. Μπορεί να χωρέσει έως και πέντε άτομα. Μάλιστα, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό έχουν ήδη δοκιμαστεί στους δρόμους ορισμένων πόλεων των ΗΠΑ και στο Λονδίνο.

Πρωτότυπα Ξενοδοχειακά Concepts τέτοιου είδους ξενοδοχειακές “μονάδες”, αναμένεται να αντικαταστήσουν τις πτήσεις εσωτερικού ή τα ταξίδια με το τρένο, εξαλείφοντας την ανάγκη μετακίνησης προς το αεροδρόμιο ή το σιδηροδρομικό σταθμό και τη διαδικασία check-in. Τέτοιου είδους δωμάτια θα λειτουργούν ως ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και ως δωμάτια ξενοδοχείου, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία, ιδιωτικότητα και άνεση σε ένα ταξίδι, απ’άκρη σ’άκρη.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες της βιομηχανίας της φιλοξενίας, τα κινητά ξενοδοχεία αναμένεται να μειώσουν το ταξιδιωτικό κόστος. Η τιμή ενοικίασης της συγκεκριμένης σουίτας θα ήταν πολύ μικρότερη από το κόστος όλων των συνδυασμένων ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, δίνεται δυνατότητα στους επιβάτες να μπορούν να εργάζονται, να κοιμούνται ή να διασκεδάζουν, ενώ κερδίζουν χρόνο από τη διαδικασία μετακίνησης.

Το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης ξενοδοχείων έχει αποδείξει την επιτυχία του εδώ και χρόνια. Όμως, οι συνήθειες και οι ταξιδιωτικές συμπεριφορές έχουν αλλάξει κατά πολύ. Μέσα από τις νέες ανάγκες
προκύπτουν και καινοτομίες, όπως οι κινητές μονάδες ξενοδοχείων, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν και συνδυαστικά με μια πιο συμβατική ξενοδοχειακή μονάδα.

Design

Κάθε μονάδα, για να μπορεί το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό concept να είναι λειτουργικό, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με ξύλινους εσωτερικούς χώρους, που συμπληρώνονται από χαλαρωτικές γήινες αποχρώσεις, για να συνδυάζονται αισθητικά με κάθε νέο προορισμό.

Τα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν τη θέα,
αλλά και προσφέρουν άπλετο φως στο χώρο. Συνδυαστικά, θα πρέπει να προσφέρουν ανέσεις τελευταίας τεχνολογίας και φυσικά Wi-Fi. Τα πρώτα κινητά ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στις Η.Π.Α, ενώ το επόμενο έτος αναμένεται να φτάσουν και στην Ευρώπη. Στην ίδια κατηγορία ξενοδοχείων μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και τρένα, λεωφορεία και σκάφη, τα οποία διαμορφώνονται ειδικά, ώστε να εξυπηρετούν τους επισκέπτες τους με όλες τις ανέσεις ενός συμβατικού ξενοδοχείου.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022, Τεύχος No.30 /

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος: 

www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2022/