(*) του Κωνσταντίνου Καραγκούνη

Γιατί έχει σημασία η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου;

Ο ανταγωνισμός στον κλάδο της φιλοξενίας είναι σκληρός. Τα ξενοδοχεία προσπαθούν να συνδεθούν με
το κοινό, το οποίο είναι πιο επιλεκτικό όσον αφορά στη διαμονή του κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είτε το αντιλαμβάνονται οι επισκέπτες, είτε όχι, επιλέγουν ακίνητα που ταιριάζουν με την αισθητική, τη φιλοσοφία και το lifestyle τους. Συνεπώς, ο εσωτερικός σχεδιασμός του ξενοδοχείου είναι ζωτικής σημασίας, όταν στόχος είναι η δημιουργία μίας θετικής εμπειρίας φιλοξενίας για τους επισκέπτες.

Η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου είναι κάτι περισσότερο από κομψές γραμμές και ακριβά έπιπλα.

Το interior design ενός ξενοδοχείου πρέπει να είναι προσεκτικά διαμορφωμένο, ώστε:

1. Να προσελκύει συγκεκριμένο τύπο επισκεπτών
2. Να τονίζει τα χαρακτηριστικά και τις ανέσεις του
3. Να εμπνέει στους επισκέπτες τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στο εσωτερικό του
4. Να προβάλει την τοπική κοινότητα στην οποία ανήκει
5. Να ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία του brand που εκπροσωπεί

Καθώς δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός ιδανικός για όλους είναι σημαντικό να βρείτε τι ταιριάζει με τα “θεμέλια” του ξενοδοχείου σας.

Η εξωτερική εικόνα (κτίριο, περιβάλλων χώρος) ενός ξενοδοχείου σίγουρα παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του εσωτερικού (π.χ. έχει σημασία αν το κτήριο είναι ιστορικό με αριστροκρατικά / vintage χαρακτηριστικά, ή εάν περιβάλλεται από πλούσιο φυσικό περιβάλλον).

Ωστόσο, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό στο οποίο πρέπει να στηριχτείτε για να βρείτε τον ιδανικό
σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου είναι η ταυτότητα του ξενοδοχείου. Είτε πρόκειται για αυτόνομο boutique ξενοδοχείο, είτε για ξενοδοχείο που ανήκει σε μεγαλύτερο ξενοδοχειακό όμιλο, έχει μία συγκεριμένη ταυτότητα, μία προσωπικότητα που πρέπει να αντανακλάται και στη σχεδίαση. Εάν για παράδειγμα, αυτή η ταυτότητα είναι η «πολυτέλεια», τότε και ο σχεδιασμός πρέπει να αποτελείται από πολυτελή στοιχεία σχεδιασμού. Με αυτό το σκεπτικό, πλούσιες υφές -όπως το βελούδο- και πολυτελή δομικά υλικά -όπως το μάρμαρο- ταιριάζουν σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο. Η εικόνα δηλαδή αντικατοπτρίζει τις ανέσεις που προσφέρει το ξενοδοχείο.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό, πέρα από το αν ταιριάζει με το ύφος του ξενοδοχείου, πρέπει να σας απασχολεί και η διαχρονικότητα. Καθώς είναι μια σημαντική δαπάνη, καλό θα ήταν τα πιο ακριβά στοιχεία της διακόσμησης, όπως οι επενδύσεις τοίχων και τα έπιπλα, να είναι πιο ανθεκτικά στο χρόνο και στις εκάστοτες αισθητικές τάσεις, ενώ μικρότερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες [όπως τα υφάσματα στις κουρτίνες και στα κλινοσκεπάσματα, τα φωτιστικά του χώρου και διάφορα διακοσμητικά μικρο-αντικείμενα], μπορούν να αλλάζουν κάθε κάποια χρόνια με βάση τις τρέχουσες τάσεις στο design, κάνοντας έτσι λιγότερο δαπανηρή μία μελλοντική ανακαίνιση. Με αυτόν τον τρόπο, όταν οι τάσεις προχωρούν, με μικρές αλλαγές μπορείτε να ανανεώσετε την εμφάνιση των δωματίων.

7 στοιχεία του Interior Design

Χώρος. Πρόκειται για την περιοχή που σχεδιάζεται. Χωρίζεται σε θετικό (επιπλωμένο) και αρνητικό (κενό) χώρο.
Χρώμα. Τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς αισθάνονται οι άνθρωποι, που βρίσκονται στο χώρο.
Υφή. Η υφή προσθέτει βάθος και μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς ένα χώρο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Υπάρχει σχεδόν παντού, από τους τοίχους και τις κουρτίνες μέχρι τις καρέκλες και τα μαξιλάρια.
Μοτίβο. Όπως και η υφή, τα μοτίβα έχουν την ικανότητα να δημιουργούν τη συνολική ατμόσφαιρα ενός δωματίου.
Γραμμές. Οι γραμμές λένε στους ανθρώπους πού να κοιτάξουν και προσθέτουν μια αίσθηση κατεύθυνσης σε ένα χώρο. Χωρίζονται σε οριζόντιες, κάθετες και δυναμικές και περιλαμβάνονται στα πάντα, από τα τραπέζια και τις καρέκλες μέχρι τα παράθυρα και τις σκάλες.
Φως. Όπως και με το χρώμα, το φως —φυσικό ή τεχνητό— βοηθά στη δημιουργία της διάθεσης και προσφέρει στους επισκέπτες μια μετάβαση από την ημέρα στη νύχτα.
Σχήμα. Πρόκειται για το σχήμα του χώρου γενικότερα αλλά και του εκάστοτε αντικειμένου που βρίσκεται στο εσωτερικό.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022, Τεύχος No.30 / Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:

www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2022/