Οι σκάλες, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, χρησιμοποιούνται για να ενώσουν δύο οι περισσότερους χώρους. Από την λειτουργικότητα, λοιπόν, αναδύεται και μια ανάγκη για περισσότερη αισθητική σε αυτό το στοιχείο. Οι περισσότερες σκάλες δεν είναι διακοσμημένες, και δεν αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο. Ωστόσο, τελευταία αναπτύσσεται μια τάση που θέλει τις σκάλες να κλέβουν τις εντυπώσεις, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

σκάλες
Hotel Whistler, Paris

Η γνωστή τάση «Ombre», με τη διαβάθμιση των αποχρώσεων ενός χρώματος από την πιο σκούρα στην πιο φωτεινή, μπορεί να μεταφερθεί και στις σκάλες. Ανάλογα, με το που ακριβώς βρίσκεται, ή το γενικότερο χαρακτήρα ενός ξενοδοχείου, η επιλογή του χρώματος είναι διαφορετική. Στο ίδιο μήκος κύματος, αντί για το βάψιμο της πρόσοψης των σκαλοπατιών, μπορούν να αναβαθμιστούν τα κάγκελα της σκάλας με την ίδια τεχνική.

σκάλες
1898 The Post, Ghent

Οι προσόψεις των σκαλοπατιών μπορούν, ακόμη, να αναβαθμιστούν με την ολοένα και πιο κυρίαρχη τάση της ταπετσαρίας. Ένα μοντέρνο σχέδιο, ένα έντονο χρώμα, σε συνδυασμό με ένα πιο διακριτικό χρώμα τοίχου, μπορεί να δημιουργήσει μια μοναδική αντίθεση. Ακόμη, η ταπετσαρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και περισσότερο εναλλακτικά, όπως για παράδειγμα με διαφορετικό σχέδιο σε κάθε σκαλοπάτι, αρκεί φυσικά να εξυπηρετεί την ταυτότητα του ξενοδοχείου. Με τη χρήση ταπετσαρίας μπορεί ακόμα η σκάλα να αποκτήσει μια άλλη αισθητική ακόμα και με μικρά αισιόδοξα μηνύματα. Κάθε επισκέπτης θέλει να έχει μια όμορφη και δημιουργική μέρα, και τι πιο όμορφο από το να διαβάσει τα πιο αισιόδοξα μηνύματα ανεβαίνοντας μια σκάλα;

Όταν, λοιπόν, η αισθητική συναντά την αρχιτεκτονική και το εξαιρετικό design, δημιουργούνται αριστουργήματα. Απόδειξη αποτελούν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα οποία αναδιαμόρφωσαν τις σκάλες και τα σκαλοπάτια τους, είτε αλλάζοντας το υλικό, είτε το χρώμα, είτε την κουπαστή, είτε δημιουργώντας την με τέτοιον τρόπο, ώστε να θυμίζει αναρριχώμενο φυτό, ή ακόμα έργο τέχνης άξιο θαυμασμού!

σκάλες

Πέρα από τη κλασική σύνδεση ορόφων μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε χώρους με μικρή υψομετρική διαφορά, και μπορούν να συνδέσουν ακόμη και διαφορετικές εποχές. Με ποιον τρόπο; Η πιο διαδεδομένη τεχνική για τη διακόσμηση της σκάλας είναι αυτής της επένδυσης του τοίχου, από την οροφή ως το δάπεδο, με κορνίζες σε διαφορετικά σχέδια και μεγέθη. Το περιεχόμενο αυτών των κορνιζών μπορεί να είναι, είτε καθρέφτες, είτε εξαιρετικά έργα τέχνης, είτε ακόμη και αποξηραμένα λουλούδια, ανάλογα πάντα με το χαρακτήρα του ξενοδοχείου. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό vintage design, που ταξιδεύει όποιον το αντικρίζει.

σκάλες
art hotel, santorini

Μια ακόμη εναλλακτική πρόταση αποτελούν, όλο και περισσότερο, τα διαφορετικά και εναλλακτικά κάγκελα ή οι κουπαστές. Άλλωστε, η κουπαστή είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία μιας σκάλας. Μια επιλογή είναι τα σχοινιά που μπορούν να αντικαταστήσουν την κλασική όψη, ή ακόμη και το ξύλο, ως έργο γλυπτικής, που θυμίζει δέντρο, ή άλλα φυσικά στοιχεία.

Συμπερασματικά, ένα ξενοδοχείο είναι σημαντικό να μελετά με κάθε λεπτομέρεια και κάθε στοιχείο, που αποτελεί μέρος του ξενοδοχειακού design και της συνολικής εμπειρίας. Πέραν, φυσικά του σχήματος, που επηρεάζει την λειτουργικότητά και την εικόνα, σημαντικό είναι το υλικό αλλά και το μέγεθος. Τέλος, η ασφάλεια είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά και σχετίζεται με το μέγεθος, καθώς μια στενή σκάλα, ή μια σκάλα που τα σκαλοπάτια της δείχνουν “αέρινα” και δεν συνδέονται μεταξύ τους μπορεί να δημιουργήσει ατυχήματα. Με λίγα λόγια, η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα και θα πρέπει να συνδυάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με το design, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη.

σκάλες
21c Cincinnati, Ohio

 

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide – Φθινόπωρο 2018

– Περιοδικό για την Κατασκευή, τη Διακόσμηση και τον Εξοπλισμό Ξενοδοχείων –

Διαβάστε ολόκληρο το Hotel Design No 23:

https://www.hoteldesign.gr/hotel-design-magazine/hotel-design-magazine-and-guide-no-23/