Καθώς ο παγκόσμιος πλούτος διευρύνεται και νέες εισερχόμενες και εξερχόμενες αγορές συνεχίζουν να αναδύονται, ο κλάδος των πολυτελών ταξιδιών αντιμετωπίζει μια γενικευμένη αναστάτωση από μια νέα γενιά καλά μορφωμένων, ιδιαίτερα απαιτητικών ταξιδιωτικών καταναλωτών. Για να ανταποκριθεί, ο κλάδος της φιλοξενίας αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τόσο τον ορισμό της πολυτέλειας όσο και τον ρόλο της ως υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το hospitalityinsights, αυτή η επανεξέταση περιστρέφεται γύρω από 5 πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του πολυτελούς ταξιδιού, μια ομάδα αρχών που εμπλέκουν τους καταναλωτές συναισθηματικά και σωματικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια ταξιδιωτική εμπειρία.

Τα 5 χαρακτηριστικά του Luxury Travel: Πολιτισμός, Κουζίνα, Κοινότητα, Περιεχόμενο και Προσαρμογή δεν είναι καινούργια από μόνα τους. Ωστόσο, οι κορυφαίες μάρκες ταξιδιών ενσωματώνουν και χρησιμοποιούν καθένα από αυτά με νέους τρόπους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της βιομηχανίας και να διατηρήσουν τη συνάφεια της επωνυμίας.

1. Πολιτισμός
Τόσο η πολιτιστική κληρονομιά όσο και ο τοπικός πολιτισμός αποτελούν τεράστιους μοχλούς παγκόσμιων ταξιδιών. Το 27% των διεθνών ταξιδιωτών των ΗΠΑ θεωρούν τους εαυτούς τους «εκλεπτυσμένους εξερευνητές» που δηλώνουν το κύριο ταξιδιωτικό τους κίνητρο ως την επιθυμία να εξερευνήσουν νέους πολιτισμούς και παραδόσεις ενώ βρίσκονται σε διακοπές. Αυτοί οι ταξιδιώτες θέλουν να μάθουν νέα πράγματα και να έχουν νέες εμπειρίες στο εξωτερικό. Εκτιμούν την πολιτιστική κληρονομιά, τις παραστατικές τέχνες, την αφήγηση και τα προϊόντα πολυτελείας που προβάλλουν μοναδικές παραδόσεις και τεχνικές.

2. Κουζίνα
Όλοι οι ταξιδιώτες υπολογίζουν την κουζίνα, αλλά οι ταξιδιώτες πολυτελείας αναζητούν γαστρονομικές εμπειρίες ως σήμα κατατεθέν των διακοπών τους. Είτε παρακολουθούν μαθήματα τοπικής μαγειρικής στο ταξίδι τους, χρησιμοποιώντας μια γαστρονομική εμπειρία ως θέμα ταξιδιού (όπως στον τουρισμό της περιοχής κρασιού), είτε για φαγητό σε εκλεκτά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, οι ταξιδιώτες θέτουν την κουζίνα ως προτεραιότητα των δολαρίων ταξιδιού τους. Για αυτούς τους ταξιδιώτες, τα ζητήματα τοπικών προμηθειών και βιωσιμότητας αυξάνουν την κρυφή μνήμη αυτού του ταξιδιού. Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για εμπειρίες υψηλής ποιότητας, αλλά έχουν υψηλές προσδοκίες ποιότητας και αυθεντικότητας.

3. Κοινότητα
Ενώ οι ταξιδιώτες πολυτελείας μπορεί να μην θέλουν κοινές ταξιδιωτικές εμπειρίες, όπως ομαδικές εκδρομές ή καταλύματα σε κοιτώνες, θέλουν ωστόσο την εμπειρία της κοινότητας. Τα πολυτελή ταξίδια το προσαρμόζουν, αξιοποιώντας την αφήγηση και την κοινότητα στο υλικό μάρκετινγκ και φιλοξενώντας εκδηλώσεις εκτός ιστότοπου που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να επιλέξουν να μοιράζονται την κοινότητα με άλλους επισκέπτες. Ένα βραδινό happy hour ή προαιρετικές περιηγήσεις που συντονίζονται από το ξενοδοχείο επιτρέπουν στους ταξιδιωτικούς παρόχους να καλλιεργήσουν την κοινότητα.

4. Περιεχόμενο
Το περιεχόμενο με τη μορφή υλικού μάρκετινγκ, περιεχομένου ιστού και προγραμματισμού εκδηλώσεων ή ταξιδιών σε πραγματικό χρόνο είναι το επίκεντρο των πολυτελών ταξιδιών. Οι καταναλωτές με πολυάσχολα ταξίδια μπορεί να απολαμβάνουν τον προγραμματισμό, αλλά θέλουν εύκολη πρόσβαση σε εμπειρίες που συντονίζονται από άλλους. Αυτόνομα υλικά και προσφορές πολυτελούς περιεχομένου γεμίζουν αυτή τη θέση και επιτρέπουν στους καταναλωτές να κάνουν δειγματοληψία όπως θέλουν.

5. Προσαρμογή
Ίσως το σημαντικότερο από τα χαρακτηριστικά αυτά, η προσαρμογή επιτρέπει στους ταξιδιώτες πολυτελείας να ενορχηστρώσουν τις δικές τους μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Από το να επιτρέπεται στους ταξιδιώτες να επιλέγουν γεύματα μέχρι να τους επιτρέπουν να αγοράζουν ημερήσιες εκδρομές σε επιλεγμένες τοποθεσίες, η βιομηχανία των πολυτελών ταξιδιών αντιμετωπίζει συνεχή αναστάτωση σε ταξιδιωτικές εκδρομές σε πακέτο, κρουαζιέρες και άλλα παραδοσιακά βασικά μοτίβα. Όσο περισσότερες επιλογές επιτρέπονται στους καταναλωτές, τόσο πιο ευτυχισμένοι μπορεί να είναι – ένα ισχυρό κίνητρο για να δελεάσουν τις επαναλαμβανόμενα επισκεπτόμενες επιχειρήσεις.

Όπως καθίσταται σαφές, οι παραδοσιακές αντιλήψεις για τα πολυτελή ταξίδια αμφισβητούνται από τις εξελισσόμενες ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών. Αγκαλιάζοντας αυτές τις αλλαγές, οι προνοητικές εταιρείες μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές στη θέση τους και να αγκαλιάσουν αυτόν τονμετασχηματισμό.