Κάθε χαλί δημιουργείται με διαφορετικό τρόπο, σχέδια, τεχνικές και με διαφορετικό προορισμό χρήσης. Όταν πρωτοαγοράζει κανείς ένα οποιοδήποτε χαλί για το ξενοδοχείο του, μετά από λίγες μέρες θα έρθει αντιμέτωπος με την εικόνα ενός λερωμένου χαλιού, από τα λερωμένα παπούτσια των επισκεπτών. Ξαφνικά, βλέπει ένα χαλί, που μονο καινούριο δεν φαίνεται.

Σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο του ξενοδοχείου, μπορείτε ως ξενοδόχος να τοποθετήσετε οποιοδήποτε είδος χαλιού, ανάλογα με την αισθητική και το design, που κυριαρχεί. Σε αυτούς τους χώρους δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη με το lobby του ξενοδοχείου, καθώς σε μία ημέρα δεν θα δεχθεί τον ίδιο αριθμό “πατημάτων”.

Χώροι που χρήζουν ιδιαίτερη μεταχείριση και άρα σωστή επιλογή χαλιού είναι οι κοινόχρηστοι χώροι, το lobby, η reception, οι σκάλες και λοιποί χώροι με μεγάλη επισκεψιμότητα. Χρειάζεται, λοιπόν, κατά την επιλογή ενός χαλιού να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσει το χρώμα του, την απαλότητά του, το σχήμα του, τουλάχιστον όχι άμεσα.

1ος παράγοντας: Ανθεκτικές ίνες

Τα περισσότερα χαλιά ανά τον κόσμο κατασκευάζονται από νάιλον, βαμβάκι, πολυεστέρα, πολυπροπυλένιο, ακρυλικό ή μαλλί. Όλα είναι ελκυστικά υλικά για διαφορετικούς λόγους, αλλά όταν κανείς επιζητά την ανθεκτικότητα τα μόνα δύο, που μπορούν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη, είναι το νάιλον και το μαλλί. Όσον αφορά την επιλογή μεταξύ αυτών των δύο υλικών, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το νάιλον έχει ελαστικότητα και τεράστια αντοχή, ωστόσο η υφή του δεν είναι τόσο απαλή, βελούδινη και στην όψη του δεν προσδίδει πολυτέλεια.

Από την άλλη πλευρά, το μαλλί είναι απίστευτα ανθεκτικό υλικό για χαλιά, προσδίδει πολυτελείς πινελιές, αλλά απαιτεί πολύ περισσότερη φροντίδα και συχνότερο καθάρισμα.

2ος παράγοντας: Χρώμα

Το χρώμα, σαν παράγοντας, δεν επηρεάζει την ανθεκτικότητα ενός χαλιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό στοιχείο για την εικόνα που δίνει στους επισκέπτες. Χαλιά με πολύ απαλές και ανοιχτές αποχρώσεις με τα πρώτα πατήματα αρχίζουν να φαίνονται βρώμικα, σε αντίθεση με πιο σκουρόχρωμα χαλιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μόνη εναλλακτική είναι το μαύρο και παρεμφερή χρώματα. Σε τόσο σκούρα χρώματα, όπως το μαύρο, οι λεκέδες και πάλι φαίνονται. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, είναι κάποιο χαλί με ελαφρύ σχέδιο, τύπου μάρμαρο ή αφαιρετικό.

Με αυτόν τον τρόπο, η “πολύχρωμη” επιφάνεια σημαίνει ότι η βρωμιά, οι λεκέδες και τα ψίχουλα μπορούν να “κρυφτούν” καλά με το χαλί, δίνοντάς του μια καθαρή, κομψή εμφάνιση με ελάχιστη συντήρηση.

Επομένως, ενώ το μαλλί και το νάιλον μπορούν και τα δύο να έχουν καλή απόδοση σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας επισκεπτών, το νάιλον κερδίζει πρώτη θέση σε ανθεκτικότητα. Οι βελούδινοι πολυεστέρες ή τα μοναδικά μάλλινα θα φαίνονται υπέροχα στις πιο ήσυχες περιοχές του ξενοδοχείου σας. Αλλά το μαλλί μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί υγιές και καθαρό για χρόνια.

Η τελική επιλογή, λοιπόν, εξαρτάται από τον χώρο που θέλετε να τοποθετήσετε το χαλί, το γενικότερο interior design του χώρου σας και φυσικά το χρώμα και τη χρήση.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο – Χειμώνας  2022 / 2023, Τεύχος No.31
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-autumn-winter-2022-2023