Τα κλινοσκεπάσματα αποτελούνται από κουβέρτες, σεντόνια, παπλωματοθήκες και μαξιλαροθήκες. Όλα αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν τη συνολική ποιότητα των δωματίων του ξενοδοχείου σας. Τα περισσότερα διαθέσιμα κλινοσκεπάσματα στην αγορά είναι κατασκευασμένα είτε από 100% καθαρό βαμβάκι είτε από συνθετικά (πολυεστέρα ή μείγμα πολυβαμβακιού) υλικά.

Η κύρια διαφορά, ωστόσο, είναι ο αριθμός των νημάτων ανά τετραγωνική ίντσα του φύλλου. Ένας υψηλότερος αριθμός νημάτων είναι φυσικά πιο μαλακός και πολυτελής, επομένως και πιο ακριβός. Ενώ το βαμβάκι συνήθως αναπνέει καλύτερα, ο πολυεστέρας και το πολυ-βαμβάκι είναι ιδανικές επιλογές αν ψάχνετε για προϊόντα που είναι πιο ανθεκτικά, ευκολότερα στη συντήρηση και διατηρούν το χρώμα περισσότερο.

Λευκά είδη

Αν θέλετε να δώσετε χρώμα στα δωμάτια, βάλτε χρώμα στους τοίχους και στα διακοσμητικά στοιχεία, αλλά όχι στα κλινοσκεπάσματα. Τα κλασικά λευκά σεντόνια εξακολουθούν να γίνονται επιθυμητά από τους επισκέπτες ως ένδειξη καθαριότητας και φρεσκάδας.
Ωστόσο, οι προσδοκίες των καταναλωτών δεν σταματούν στα σεντόνια. Κουβέρτες, παπλώματα και οτιδήποτε άλλο μπαίνει πάνω από ένα στρώμα πρέπει να “είναι” αλλά και να “φαίνεται” καθαρό. Ένας από τους λόγους πουν προτιμάται το λευκό χρώμα είναι η καθαριότητα, καθώς τα λευκά σεντόνια πλένονται ευκολότερα σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ φθείρονται πιο αργά. Επίσης, είναι γνωστό ότι το λευκό ταιριάζει με όλα και κάνει τη διακόσμηση του δωματίου πιο εύκολη. Οι διακοσμητές τονίζουν ότι το λευκό χρώμα ισοδυναμεί με την ηρεμία. Αν τα σεντόνια είναι έντονα, ο χώρος μπορεί να δείχνει φορτωμένος, πράγμα που δεν βοηθάει στη χαλάρωση.

Μαξιλάρια
Η επιλογή μαξιλαριών δεν περιορίζεται πλέον στα πολυτελή ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία ακόμη και μεσαίας κλίμακας αναγνωρίζουν ότι η προσφορά επιλογής διαφορετικού τύπου μαξιλαριών αποτελεί μέρος της εξατομικευμένης υπηρεσίας. Τα μαξιλάρια μνήμης αφρού είναι αρκετά δημοφιλή, αλλά αυτή είναι μια τάση που αποφεύγουν τα ξενοδοχεία, καθώς ο αφρός δεν έχει την αντοχή να διατηρήσει τις πολυάριθμες πλύσεις, που απαιτούνται για τα κλινοσκεπάσματα ξενοδοχείου.

Κρεβάτια
Τα κρεβάτια-κουτιά ολοκληρώνουν μια περιποιημένη εμφάνιση, αλλά απαιτούν χρόνο για τη διαμόρφωσή τους. Αντίθετα, τα κρεβάτια-πλατφόρμας παρέχουν μια επιλογή που είναι κομψή και ελκυστική, αλλά απαιτεί λιγότερη δουλειά κατά την ημερήσια τακτοποίηση του δωματίου.


ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕΝΤΟΝΙΩΝ

Βαμβακερά Απλά: Κατασκευασμένα από 100% βαμβάκι. Η πυκνότητα ύφανσής τους δεν ξεπερνά τις 180 κλωστές ανά τετραγωνική ίντσα. Είναι τα οικονομικότερα βαμβακερά σεντόνια.

Βαμβακερά Πενιέ: Το βαμβάκι πενιέ από τη στιγμή της συγκομιδής του υπόκειται σε ειδική επεξεργασία. Με αυτή την ειδική επεξεργασία “χάνεται” σχεδόν το 15% της αρχικής ποσότητας, γεγονός που αυξάνει το κόστος του.

Βαμβακερά Περκάλι: Τα περκάλι είναι μια άλλη κατηγορία σεντονιών, η οποία αποτελείται από βαμβακερά υφάσματα, με πυκνή ύφανση από 200 κλωστές και πάνω ανά τετραγωνική ίντσα, πολύ ανθεκτικά στις φθορές, απαλά στην υφή, με όψη ματ.

Βαμβακερά Σατέν: Οι 240 κλωστές ανά τετραγωνική ίντσα που συνήθως χρησιμοποιούνται στην ύφανσή τους, δίνουν στιλπνή όψη και μια διακριτική γυαλάδα, που χαρίζει ένα ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα.

Λινά: Από τις ίνες του φυτού λιναριού παράγεται η συνώνυμη κλωστή, η οποία είναι ανθεκτική με υπέροχη γυαλάδα. Είναι ιδανικά για το καλοκαίρι, γιατί είναι δροσερά και απορροφητικά.

Μεταξωτά: Το μετάξι είναι ένα από τα πιο γνωστά και ακριβά φυσικά υφάσματα. Κατασκευάζεται από μια στιλπνή υφαντική κλωστή που προέρχεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα.Τα μεταξωτά σεντόνια είναι δροσερά, με βελούδινη συνήθως υφή, απαλά και ανθεκτικά.

Σύμμεικτα Βαμβάκι-πολυέστερ: Είναι τα σεντόνια που περιέχουν ένα ποσοστό πολυεστέρα στη σύνθεσή τους. Ένα σετ σεντονιών με σύνθεση βαμβάκι-πολυέστερ μπορεί να είναι εύκολο στο καθημερινό σιδέρωμα και να έχει δελεαστική τιμή, ωστόσο δεν μπορεί να μας χαρίσει τη μαλακή αίσθηση και τη δροσιά του βαμβακερού σεντονιού.

Microfiber: Τα σεντόνια από microfiber, είναι από μικρές πολυεστερικές μικροΐνες σφιχτά πλεγμένες μεταξύ τους και φιλικές στο ανθρώπινο δέρμα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, στεγνώνουν και σιδερώνονται ευκολότερα από τα βαμβακερά, και έχουν μια στιλπνή και απαλή υφή.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο – Χειμώνας  2022 / 2023, Τεύχος No.31
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-autumn-winter-2022-2023