Καθώς η online κατανομή συνεχίζει να αναπτύσσεται, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε να σιγουρευτείτε ότι η επιχείρησή σας είναι έτοιμη για το μέλλον και για να προσελκύσει online κρατήσεις. Ωστόσο, τόσο τα μεγάλα ξενοδοχεία όσο και τα μικρά, ανεξάρτητα καταλύματα αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση: Είναι πλέον όλο και πιο δύσκολο να γεμίσετε τα δωμάτια του καταλύματός σας και να εξασφαλίσετε ένα σταθερό, ικανοποιητικό εισόδημα χωρίς σημαντική online παρουσία.

Αλλά, μην ανησυχείτε! Αν ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες, για να χτίσετε μια ισχυρή online παρουσία, ακόμη κι αν είστε ιδιοκτήτης ενός μικρού, ανεξάρτητου καταλύματος, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια επωνυμία που έχει απήχηση στο κοινόενισχύει τις κρατήσεις, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης πορείας στο μέλλον.

1ος κανόνας: Ορίστε τη μοναδική πρόταση πώλησης του καταλύματός σας και το βασικό κοινό σας

Για να χτίσετε την επωνυμία σας, θα πρέπει να καθορίσετε ποιο είναι το κοινό σας και τι έχετε να του προσφέρετε. Διαβάστε τις κριτικές των πελατών σας και βρείτε τα κοινά σημεία. Ποια ξεχωρίζουν; Ποια επαναλαμβάνονται; Σχετίζονται με τα προϊόντα σας, την τοποθεσία, την εξυπηρέτηση ή το στιλ του καταλύματός σας; Αυτές οι ερωτήσεις συμβάλλουν στην εικόνα της επωνυμίας σας. Ζητήστε τη γνώμη άλλων ατόμων για το κατάλυμά σας και για τις υπηρεσίες που προσφέρετε, Ενδεχομένως θα σας επισημάνουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες εσείς πλέον δεν παρατηρείτε. Η πλήρης κατανόηση της μοναδικής πρότασης πώλησης του καταλύματός σας θα σας βοηθήσει να προσελκύσετε πελάτες προσφέροντάς τους τις πληροφορίες που χρειάζονται, κάνοντας τη διαδικασία αναζήτησης ακόμη πιο ευχάριστη για αυτούς.

2ος κανόνας: Συνθέστε την ιστορία του καταλύματός σας με τις κατάλληλες φωτογραφίες

Οι πελάτες σας θα πρέπει να νιώθουν την ατμόσφαιρα του καταλύματός σας από τη στιγμή που ανακαλύπτουν για πρώτη φορά την online παρουσία σας. Στόχος σας θα πρέπει να είναι να δελεάσετε, να ενθουσιάσετε και να εμπνεύσετε τους πελάτες σας με κάθε σας εικόνα. Η φωτογραφία ενός κρεβατιού είναι πολλά περισσότερα από μια απλή φωτογραφία. Άλλωστε, ο στόχος σας δεν είναι να πουλήσετε το κρεβάτι. Αυτό που πουλάτε είναι η ιδέα ενός καλού ύπνου σε αυτό το κρεβάτι. Κάθε φωτογραφία θα πρέπει να λέει μια ιστορία και να αντικατοπτρίζει τη μοναδική σας ταυτότητα. Ένας επαγγελματίας φωτογράφος θα μπορούσε να σας δώσει μερικές ιδέες, αλλά εσείς θα πρέπει να τον κατευθύνετε όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που θέλετε να αναδείξετε.

3ος κανόνας: Επωφεληθείτε από τα μεταδεδομένα

Οι πελάτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βρουν το κατάλυμά σας online. Τα μεταδεδομένα διευκολύνουν πολύ την αναζήτησή τους. Κάθε προφίλ που έχετε online περιλαμβάνει μεταδεδομένα ή αλλιώς πληροφορίες για το κατάλυμά σας, όπως τοποθεσία, τιμή, παροχές κτλ., τα οποία συνήθως περιλαμβάνονται στην ενότητα «λεπτομέρειες καταλύματος». Αν ενημερώσετε σωστά τα στοιχεία του καταλύματός σας (τα μεταδεδομένα),   ειδικά σε ιστοσελίδες metasearch , όπως η trivago, θα διασφαλίσετε ότι οι τύποι ταξιδιωτών που επιθυμείτε μπορούν να σας βρουν, όταν αναζητούν καταλύματα online που αντιστοιχούν στην περιγραφή σας.

4ος κανόνας: Συνεργαστείτε στρατηγικά με τις online ταξιδιωτικές εταιρείες σας

Βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στην απευθείας και έμμεση κατανομή που εξυπηρετεί την επιχείρησή σας. Δώστε στους πελάτες σας την ευκαιρία να κλείσουν απευθείας, καθιστώντας διαθέσιμες για κράτηση τις μελλοντικές ημερομηνίες μόνο στα απευθείας κανάλια σας. Αν δεν καταφέρετε να πουλήσετε τα δωμάτια εγκαίρως, εργαστείτε με τους συνεργάτες κρατήσεών σας, για να εξασφαλίσετε πελάτες της τελευταίας στιγμής. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία online ταξιδιωτικών εταιρειών. Δείτε ποιες προσελκύουν περισσότερο το κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Επιλέξτε λίγους συνεργάτες και διατηρήστε χαμηλό το κόστος των προμηθειών. Όσο πιο ενεργή είναι μια αγορά, τόσο πιο χαμηλό είναι και το κόστος της προμήθειας. Διαφημίστε τα πλεονεκτήματα των απευθείας κρατήσεων για τους πελάτες (για παράδειγμα σκεφτείτε ειδικές προσφορές, όπως δώρα), αντί να εστιάζετε μόνο στις τιμές δωματίων.

5ος κανόνας: Βελτιστοποιήστε την ιστοσελίδα σας

Μια ιστοσελίδα με καλή απόδοση θα πρέπει να προσελκύει εύκολα τους πιθανούς πελάτες. Η ιστοσελίδα σας είναι η καρδιά της επωνυμίας σας. Χρησιμοποιήστε εσείς οι ίδιοι την ιστοσελίδα σας και κλείστε ένα δωμάτιο. Ήταν εύκολη η διαδικασία κράτησης; Είχατε στη διάθεσή σας αρκετές πληροφορίες; Ανυπομονείτε για τη μελλοντική διαμονή σας; Ήταν η εμπειρία κράτησης εξίσου καλή και στην κινητή συσκευή σας; Βελτιώστε την εμπειρία κράτησης όσο το δυνατό περισσότερο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί σχεδιαστές ιστοσελίδων και τόσα πολλά πρότυπα ιστοσελίδων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν. Μερικές δωρεάν ιστοσελίδες μπορεί να είναι αποδοτικές για εσάς, αλλά μην ξεχάσετε να καταχωρίσετε τη διαδικτυακή σας διεύθυνση και να ενεργοποιήσετε τις μηχανές αναζήτησης, για να μπορούν να σας βρουν.

6ος κανόνας: Βρείτε τη σωστή μηχανή κρατήσεων

Η σωστή μηχανή κρατήσεων θα ενισχύσει την επωνυμία σας και θα βελτιστοποιήσει την εμπειρία των πελατών σας, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό μετατροπής σας.

Υπάρχουν πάρα πολλές μηχανές κρατήσεων στην αγορά. Μη ρισκάρετε να χρησιμοποιήσετε μία που θα περιορίσει τα πιθανά έσοδά σας. Μια καλή μηχανή κρατήσεων θα πρέπει να προσελκύει την πλήρη προσοχή των πελατών σας, να είναι εύχρηστη, να παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες και να είναι προσβάσιμη από κάθε σελίδα της ιστοσελίδας σας.

7ος κανόνας: Παρακολουθήστε την κίνηση στην ιστοσελίδα του καταλύματός σας

Υπάρχει καμία σελίδα που απωθεί έναν πιθανό πελάτη; Προσελκύουν οι καμπάνιες μάρκετινγκ που χρησιμοποιείτε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για το κατάλυμά σας ή απλώς μερικά κλικ; Δεν μπορείτε να ξέρετε, εκτός αν παρακολουθείτε τι κάνουν οι επισκέπτες σας. Αν παρακολουθείτε την ιστοσελίδα σας, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε πώς να τη βελτιστοποιήσετε χρησιμοποιώντας δεδομένα από πραγματικές εμπειρίες, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μια καλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI).

8ος κανόνας: Να είστε ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αποτελεσματικά και η χρήση τους είναι δωρεάν. Με αυτά έχετε τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με τους πελάτες σας, να συλλέξετε σχόλια και να ενισχύσετε την επωνυμία και την online παρουσία σας. Σκεφτείτε τα σαν ένα επιπλέον δωμάτιο για τους πελάτες σας, στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν πριν τη διαμονή τους σε εσάς. Ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να δημοσιεύσουν φωτογραφίες και να ξεκινήσουν συζητήσεις online. Χρειάζεστε μόνο λίγο χρόνο και δημιουργικότητα.

9ος κανόνας: Προσφέρετε στους πελάτες σας μια εκπληκτική εμπειρία, πριν ακόμη κάνουν κράτηση

Καλωσορίστε τους, εμπνεύστε τους, κάντε τους να νιώσουν σαν στο σπίτι τους (ή ότι όντως κάνουν διακοπές), πριν αποφασίσουν πού να διαμείνουν. Εξάλλου, οι πελάτες σας απολαμβάνουν τις διακοπές τους ή ένα ταξίδι το σαββατοκύριακο από τη στιγμή που αποφασίζουν να αποδράσουν. Η επιπλέον προσπάθεια από πλευράς σας θα μπορούσε να ενισχύσει το εισόδημά σας από τη διαμονή τους, να δημιουργήσει την ευκαιρία πώλησης πιο ακριβών υπηρεσιών (upselling) ή να σας βοηθήσει να λάβετε περισσότερες θετικές κριτικές.

Πηγή:  businessblog.trivago.com