Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι πελάτες ενός ξενοδοχείου να πάρουν κάτι από το δωμάτιο κρυφά φεύγοντας. Κάθε ένας, πελάτης, μάλιστα, νιώθει ότι εφόσον έχει πληρώσει για τη διαμονή του μπορεί να πάρει φεύγοντας κάτι που τον εντυπωσίασε, από το μικρό σαπουνάκι στο μπάνιο μέχρι ένα διακοσμητικό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το telegraph.co.uk, ο David Elton, συνεργάτης της Hometown Hotels δήλωσε ότι “οι άνθρωποι θα κλέψουν σχεδόν οτιδήποτε μπορούν. Μπουρνούζια, κρεμάστρες, σεντόνια, καλύμματα για στρώματα, πετσέτες, μαξιλάρια, καλύμματα καθισμάτων, σχεδόν όλα. Με ένα μικρό ανεξάρτητο ξενοδοχείο υπάρχει ίσως ένα αίσθημα ενοχής, αλλά σε μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες αυτό είναι ανύπαρκτο.”

Θεωρείται, όμως, κάτι τέτοιο κλοπή;

Τα περισσότερα ξενοδοχεία γνωρίζουν καλά την συμπεριφορά αυτή των επισκεπτών τους, και δείχνουν κατανόηση όταν πρόκειται για τα μικρα προιόντα μπάνιου και περιποίησης. Επίσης, βλέπουν ότι πολλές φορές οι επισκέπτες παίρνουν μαζί τους οτιδήποτε μπορεί να έχει το λογότυπο του ξενοδοχείου, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Ακόμη, τα ξενοδοχεία έχουν πολλά τέτοια αντικείμενα στις αποθήκες τους, χαριτωμένα και ταξινομημένα, και το μόνο που ζητούν από τους επισκέπτες είναι να το ζητήσουν. Άλλωστε το check out από ένα ξενοδοχείο δεν είναι έλεγχος αεροδρομίου ώστε ο κάθε υπάλληλος να ελέγξει τα προσωπικά αντικείμενα των επισκεπτών για ένα σαμπουάν. Τα ξενοδοχεία θέλουν να πάρει ο πελάτης το δειγματάκι, το σαμπουάν και το σφουγγαράκι με το λογότυπο του ξενοδοχείου, που θα τον κάνει να κλείσει ξανά ένα δωμάτιο σε αυτά.

[Δείτε επίσης:  Λίστα σε δωμάτιο ξενοδοχείου υπενθυμίζει στους πελάτες να “κλέψουν” τα προϊόντα περιποίησης]

Το πρόβλημα έρχεται όταν ο επισκέπτης ξεφεύγει των ορίων του. Για παράδειγμα, το να πάρει κανείς πετσέτες ή σεντόνια δεν είναι κάτι ανάλογο με τα δειγματάκια του μπάνιου. Πολλές φορές κοστίζουν πολύ περισσότερο και στοιχίζουν και στο ξενοδοχείο εξίσου πολύ. Μάλιστα, το 68% των Βρετανών αναφέρει ότι πήρε μαζί του πετσέτες ή σεντόνια από το ξενοδοχείο. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ένα αντικείμενο μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από το ξενοδοχείο, τότε θεωρείται κλοπή.

Παρακάτω, λοιπόν, παρουσιάζονται τα 10 πράγματα που μπορούν να κλαπούν από τους επισκέπτες ενός ξενοδοχείου:

 1. Πετσέτες/ σεντόνια

 2. Μπαταρίες και λάμπες

 3. Φαγητό και ποτό

 4. Σερβίτσιο και μαχαιροπίρουνα

 5. Κορνίζες

 6. Έργα τέχνης και διακοσμητικά

 7. Κουρτίνες

 8. “Μαγειρικά” σκέυη

 9. Βιβλία

 10. Βίβλος

Πώς, επομένως, τα ξενοδοχεία, μπορούν να περιορίσουν αυτές τις πρακτικές των πελατών τους χωρίς να διακινδυνεύσουν την φήμη τους και χωρίς να προσβάλλουν τους επισκέπτες;

Πολλά ξενοδοχεία ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να αγοράσουν οτιδήποτε τους αρέσει από το δωμάτιο. Από την άλλη, στις ΗΠΑ μερικές ξενοδοχειακές αλυσίδες τοποθετούν ηλεκτρονικές ετικέτες στα σεντόνια κλπ ώστε να παρακολουθούν το που ακριβώς βρίσκονται, ενώ εάν βγει από το χώρο του ξενοδοχείου θα χτυπήσει ένας συναγερμός

Τέλος, παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο περίεργα αντικείμενα που εκλάπησαν από ξενοδοχεία:

 1. Γεμιστό αγριογούρουνο

 2. Σεξουαλικά βοηθήματα

 3. Κουρτίνες και καθρέφτες

 4. Πολυέλαιος

 5. Αριθμός δωματίου (από την πόρτα)

 6. Προτομές

 7. Μεσαιωνικό σπαθί

 8. Έργο τέχνης του Andy Warhol αξίας 300.000$

 9. Πιάνο