Βάσει της έκθεσης της GBR Consulting, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2018, το 8% του συνόλου των ξενοδοχείων και το 27% όλων των ξενοδοχειακών δωματίων είναι “επώνυμα” στην Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή για αλυσίδες ξενοδοχείων με ξενοδοχεία σε περισσότερες από μία χώρες ή πρόκειται για αλυσίδες ξενοδοχείων με παρουσία σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας ή ακόμη και για τοπικό εμπορικό σήμα με ξενοδοχειακή παρουσία μόνο σε μία γεωγραφική περιοχή ή για ξενοδοχεία που αποτελούν μέρος μίας εμπορικής συνεργασίας. Τα ποσοστά διείσδυσης του 2014 των ξενοδοχειακών brands ήταν 8% για τα ξενοδοχεία και 21% για τα δωμάτια ξενοδοχείων.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανάλυση ανά κατηγορία ξενοδοχείου. Το 59% όλων των ξενοδοχείων, που αποτελούν μέρος μιας αλυσίδας, είναι 5 αστέρων, το 41% όλων των ξενοδοχείων είναι 4 αστέρων και το 4% όλων των ξενοδοχείων είναι 3 αστέρων, ενώ από άποψη δωματίων, το 70% όλων των δωματίων είναι 5 αστέρων, το 41% των δωματίων είναι 4 αστέρων και το 8% των δωματίων είναι 3 αστέρων.

Οι δύο μεγαλύτερες εθνικές αλυσίδες στην Ελλάδα είναι τα ξενοδοχεία Grecotel και Mitsis, που προσφέρουν συνολικά 11.244 ξενοδοχειακά δωμάτια σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι μεγαλύτερες τοπικές ξενοδοχειακές αλυσίδες είναι η H Hotels Collection, η Koullias Hotels και η Esperia Hotel Group. Τέλος, οι κορυφαίες κοινοπραξίες, όσον αφορά τον αριθμό των δωματίων, είναι τα Tablet Hotel, Mr. & Mrs Smith και τα Leading Hotels of the World.

Στη λίστα κορυφαίων διεθνών αλυσίδων κυριαρχούν οι τουριστικοί πράκτορες Tui (1ος), Thomas Cook (2ος) και Der Touristic (4ος). Η Marriott International είναι τρίτη στον κατάλογο, ενώ ο όμιλος Sani / Ikos είναι ο πέμπτος και είναι η μόνη διεθνής αλυσίδα ελληνικής καταγωγής στην πρώτη πεντάδα.

Το τοπίο των αλυσίδων ξενοδοχείων 5 αστέρων

Περίπου το 59% των ξενοδοχείων 5 αστέρων και το 70% των δωματίων 5 αστέρων στην Ελλάδα αποτελούν μέρος μιας αλυσίδας. Οι εμπορικές κοινοπραξίες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 37%, ακολουθούμενες από τις διεθνείς αλυσίδες με μερίδιο 23% και τις τοπικές αλυσίδες με 20%. Στις διεθνείς αλυσίδες, περίπου το 52% είναι ενιαίας επωνυμίας (1 brand), ενώ το 33% φέρει 2 σήματα και το 10% φέρει 3 σήματα. Στις εθνικές και τοπικές αλυσίδες, το 64% και το 61% αντιστοίχως, είναι ενιαίας επωνυμίας, ενώ το 83% των ξενοδοχείων που ανήκουν σε εμπορική κοινοπραξία, είναι πολλαπλών επωνυμιών / σημάτων.

Όσον αφορά στη διείσδυση της μάρκας, ως ποσοστό των συνολικών διαθέσιμων δωματίων 5 αστέρων σε μια περιοχή, η Αττική κυριαρχεί με ποσοστό 90%, ακολουθούμενη από το Λασίθι με 84%, τη Χαλκιδική με 78% και τα Δωδεκάνησα με 76%. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες περιφερειακές μονάδες με μεγάλη διείσδυση εμπορικού σήματος, αλλά διαθέτουν περιορισμένο αριθμό ξενοδοχείων 5 αστέρων. Αυτές οι περιφερειακές μονάδες είναι η Λάρισα, η Φθιώτιδα, η Ηλεία, η Μεσσηνία και η Αργολίδα. Ο μεγαλύτερος αριθμός δωματίων 5 αστέρων που ανήκουν σε μια αλυσίδα βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, ενώ σε 22 νομούς δεν υπάρχουν επώνυμες αλυσίδες με ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Απόδοση των επώνυμων ξενοδοχείων 5 αστέρων:

Ο μέσος όρος TRevPAR όλων των 5 αστέρων ακινήτων, ξενοδοχειακών αλυσίδων και ανεξάρτητων ξενοδοχείων ήταν € 37.151 το 2016. Οι αλυσίδες ξενοδοχείων πέτυχαν € 41.564 και τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία € 26.757.  Με βάση τα δεδομένα του 2016, τα υψηλότερα συνολικά έσοδα -ανά διαθέσιμο δωμάτιο- στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, που αποτελούν τμήμα μιας αλυσίδας, σημειώθηκε στις Κυκλάδες με € 68.519, και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με € 55.765 και η Αττική με € 49.353. Το συνολικό TRevPAR, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών αλυσίδων και των ανεξάρτητων αλυσίδων, είναι € 57.201 για τις Κυκλάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές αλυσίδες επιτυγχάνουν πολύ υψηλότερο TRevPAR από ό, τι τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία. Για την Κεντρική Μακεδονία μπορεί να συναχθεί ένα παρόμοιο συμπέρασμα με συνολικό TRevPAR ύψους 46.858 ευρώ, ενώ για την Αττική τα συνολικά έσοδα ανέρχονται σε 48.764 ευρώ.

Πηγή: GBR Hospitality Report 2018 Q4