Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Vois Architects

Μια υπόσχεση που προδίδεται έκδηλα από το ίδιο το όνομά του: THEOXENIA – η φιλοξενία των θεών. Μέλος των Design Hotels, το Mykonos Theoxenia, έπειτα από ριζική ανακαίνιση, άνοιξε πρόσφατα και επίσημα τις πύλες του και επανασυστήνεται στο σύγχρονο εκλεκτικό ταξιδιώτη ως ένα διεθνούς εμβέλειας destination hotel, που ξεχωρίζει για τον κοσμοπολίτικο αέρα του και την αυθεντικά ελληνική ψυχή του. Ένα κτίριο ορόσημο της δεκαετίας του ’60 σε μια τοποθεσία απαράμιλλης ομορφιάς, που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, αναβιώνει σήμερα με τρόπο υποδειγματικό από την γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων Louis Hotels σε συνεργασία με την εταιρεία hotel management Tresor Hospitality.

Η θρυλική ιστορία του Mykonos Theoxenia ξεκινά ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν το νησί των ανέμων έγινε ο αγαπημένος προορισμός του διεθνούς jet set και οι κοσμοπολίτες της εποχής κατέφθαναν εδώ, σ’ αυτό το ηλιόλουστο και σκληρό κυκλαδίτικο τοπίο, μαγεμένοι από την ακατέργαστη ομορφιά του τόπου, το φλογερό φως του μεσογειακού ήλιου και τους χαλαρούς ρυθμούς του ελληνικού καλοκαιριού. Το τολμηρό εγχείρημα ενός οραματιστή αρχιτέκτονα του μοντέρνου κινήματος, του Άρη Κωνσταντινίδη, και η μοναδική του τοποθεσία στην άκρη της Χώρας ήταν ό,τι χρειαζόταν για να δημιουργηθεί το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο νησί της Μυκόνου.

Χτισμένο στα 60s από την ίδια πέτρα, που είχαν οι κυματοθραύστες του νησιού, και σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο, το θρυλικό Xenia Mykonos δέσποζε αγέρωχο στην άκρη της Χώρας, λίγα μόλις βήματα από τους γραφικούς ανεμόμυλους, ατενίζοντας το Αιγαίο και το ιερό νησί της Δήλου, τη γενέτειρα του φωτός. Το αγαπημένο ξενοδοχείο του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι, που αργότερα μετονομάστηκε σε Mykonos Theoxenia και διατηρεί ως σήμερα το όνομά του, ανακαινίστηκε ριζικά και με απόλυτο σεβασμό στην μοντερνιστική αρχιτεκτονική του από τη διακεκριμένη ομάδα Vois Architects σε συνεργασία με το δημιουργικό γραφείο Cosmos Anima, που επιμελήθηκε το σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων. Το αποτέλεσμα δικαιώνει επάξια το σύγχρονο ταξιδιώτη, που αναζητά την αυθεντική εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού στην πιο εκλεπτυσμένη της μορφή, αυτό που στο Mykonos Theoxenia αποκαλείται “Greeknessence”, συνδυάζοντας την αυθεντικότητα εκείνης της δεκαετίας με τις υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και τη σοφιστικέ αισθητική του διαχρονικού design. Από την εμβληματική αρχιτεκτονική του, μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια, το Mykonos Theoxenia προσκαλεί τον επισκέπτη να βιώσει τη «φιλοξενία των θεών», ανακαλύπτοντας την πεμπτουσία και την υποβλητική απλότητα του ελληνικού καλοκαιριού. Από τα χρώματα του ξενοδοχείου, που έρχονται σε τέλεια αρμονία με το φυσικό τοπίο, τα απαλά κλινοσκεπάσματα και τις οργανικές λινές υφές μέχρι τις γλυπτικές φόρμες του κτιρίου, όλα εδώ συνηγορούν στη δημιουργία μιας μοναδικής ατμόσφαιρας, φιλόξενης και συνάμα διακριτικά πολυτελούς. Για τους μυημένους, η αληθινή Μύκονος είναι ένας τόπος ανεπιτήδευτα όμορφος, χαλαρός και ιδανικός για να τον εξερευνάς με τα πόδια γυμνά. Οι ίδιες αξίες διαπερνούν την αισθητική των χώρων, μέχρι τις υπηρεσίες φιλοξενίας και τις μοναδικές εμπειρίες, που προσφέρονται στον επισκέπτη, εμπειρίες, που αφυπνίζουν όλες τις αισθήσεις.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2023, Τεύχος No.32
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2023