Το Eressian Hotel & Hammam Spa διαθέτει δύο σουίτες και δύο δωμάτια και στεγάζεται σε μία αρχοντική κατοικία του 1850 στο χωριό της Ερεσού στη Λέσβο. Βρίσκεται στην καρδιά του χωριού, δίπλα στην κεντρική πλατεία, και διαθέτει απαράμιλλη θέα προς τους ηφαιστιογενείς λόφους που περιστοιχίζουν την Ερεσό, τον κάμπο της Ερεσού και τη θάλασσα.

Οι εγκαταστάσεις του Eressian Hotel & Hammam Spa αποτελούνται από το διατηρητέο αρχοντικό (που
στεγάζει το ξενοδοχείο) και το σύγχρονο κτίριο του χαμάμ-σπα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους, μέσω του ειδικά διαμορφωμένου εξωτερικού χώρου, όπου βρίσκεται και η εξωτερική πισίνα.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική του χαμάμ σέβεται την ιστορικότητα του αρχοντικού, χαρακτηρίζεται από λιτές γραμμές και ξεχωρίζει μέσω των υλικών, των χρωμάτων και των υφών, λειτουργώντας ως φόντο για το διατηρητέο αρχοντικό. Ο σχεδιασμός των κύριων χώρων του ξενοδοχείου είχε ως σημείο αναφοράς την ανάδειξη της ιστορίας του κτιρίου με κύρια χαρακτηριστικά τα πατώματα, το κλιμακοστάσιο και την εσωτερική και εξωτερική τοιχοποιία. Τμήμα της εσωτερικής τοιχοποιίας
αποκαλύφθηκε με την αφαίρεση του σοβά και διατηρήθηκε προκειμένου να αναδειχθούν τα αυθεντικά
υλικά του κτιρίου: λάσπη, άχυρο, πέτρα και ξύλο.

Ο κάθε χώρος του ξενοδοχείου διαθέτει δικό του σχεδιασμό εμπνευσμένο από στοιχεία του πρωτότυπου
εσωτερικού σχεδιασμού, όπως για παράδειγμα στην σουίτα του πρώτου ορόφου αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο το μοναδικό ξυλόγλυπτο ταβάνι με τις επίχρυσες λεπτομέρειες από βελανίδια, – μία προσωπική αφιέρωση του πρώτου ιδιοκτήτη του κτιρίου (και προγόνου του σημερινού ιδιοκτήτη) που ήταν μεγαλέμπορος βελανιδιών το 19ο αιώνα – που διατηρήθηκε και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το λογότυπο του ξενοδοχείου.

Επίσης, για τον εσωτερικό χώρο του χαμάμ, σχεδιάστηκαν κατασκευές με ανατολίτικο χαρακτήρα,
αλλά ταυτόχρονα με λιτές γραμμές, προκειμένου να αναδειχθούν οι όγκοι και οι εσοχές του κτιρίου.
Το διατηρητέο κτίριο του ξενοδοχείου χτίστηκε το 1850 από τον προ-προ-πάππου του σημερινού ιδιοκτήτη. Η συναισθηματική ανάγκη για ανασύνθεση της ιστορίας της οικογένειας έκανε τον ιδιοκτήτη να αγοράσει πίσω την πατρογονική του οικία το 2009, η οποία είχε πωληθεί το 1950.

Η μελέτη του ξενοδοχείου διήρκησε 1,5 χρόνο. Η μελέτη του χαμάμ-σπα διήρκησε 1 χρόνο. Το χαμάμ
αποπερατώθηκε το 2018 και λειτουργεί αδιάλειπτα από το 2019. Το ξενοδοχείο αποπερατώθηκε το 2020 και άνοιξε τις πύλες του την 01/07/2020. Η ανακαίνιση του διατηρητέου αρχοντικού σε ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε με προϋπολογισμό 344.118,28 ευρώ, ενώ η κατασκευή του χαμάμ-σπα ολοκληρώθηκε με προϋπολογισμό 288.186,58 ευρώ με επίβλεψη των εργασιών από τους ιδιοκτήτες, τον αρχιτέκτονα και το διακοσμητή εσωτερικών χώρων.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022, Τεύχος No.30 / 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:

www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2022/