insider.gr*

Την ψήφο εμπιστοσύνης στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Athens Ledra, έδωσε την τελευταία εβδομάδα η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Hines, η οποία αναζητά τα τελευταία τρία χρόνια, από όταν δηλαδή απέκτησε εκπροσώπηση στη χώρα μας, την κατάλληλη τουριστική ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού το οποίο πλειοδότησε η Συγγρού 115 Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε., η οποία ελέγχεται από την αμερικανική Hines, είχε βγει τέσσερις φορές «στο σφυρί» μέσα σε έναν περίπου χρόνο, χωρίς όμως επιτυχία κυρίως λόγω των εκτενών εργασιών ανακαίνισης που χρειαζόταν σε συνδυασμό με το υψηλό τίμημα, με το οποίο πλειοδοτήθηκε αρχικά.

Η ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 314 δωματίων, κτισμένη σε οικόπεδο 4.304 τ.μ. που διαθέτει μεταξύ άλλων την αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων Ball Room, χωρητικότητας 500 και την αίθουσα Αιγαίο χωρητικότητας 400 ατόμων κατά την ημέρα της κατάσχεσης είχε εκτιμηθεί στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ ως τιμή πρώτης προσφοράς στον πρώτο πλειστηριασμό το τίμημα ορίστηκε στα 47,81 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη μείωση του τιμήματος στα 38 εκατ. ευρώ είχε γίνει τον Απρίλιο αλλά και τότε ο διαγωνισμός είχε αποβεί άγονος.

Στα άμεσα σχέδια της αμερικανική εταιρείας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περιλαμβάνεται η ριζική ανακαίνιση της μονάδα, τόσο των δωματίων όσο και των κοινόχρηστων χώρων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία ανακαίνιση στην οποία προχώρησε το ξενοδοχείο ήταν λίγο πριν το 2004 ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Εκπρόσωποι της εταιρείας και μηχανικοί είχαν εδώ και καιρό επισκεφτεί το ακίνητο για να εκτιμήσουν την κατάσταση του κτηρίου, αφού παρουσιάζει πρόσθετες φθορές λόγω του ότι έμεινε κλειστό για περίπου ένα χρόνο, χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, αλλά δεν πλειοδότησαν τη μονάδα παρά μόνο όταν έπεσε η τιμή στα 33 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια βέβαια το πιθανότερο είναι η εταιρεία να αναθέσει σε άλλη εταιρεία τη διαχείριση της μονάδας. Σε αυτό το σενάριο και πέρα από τους διεθνείς παίκτες που έχουν ακουστεί ότι αναζητούν ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά, στο προσκήνιο έχει έρθει τις τελευταίες ημέρες και ο κρητικός επιχειρηματίας Γιάννης Δασκαλαντωνάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιάννης Δασκαλαντωνάκης, συνεργάζεται όπως αρκετό καιρό με την Hines ενώ μαζί έχουν εκπονήσει και τα πρώτα σχέδια για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου. Σε περίπτωση που η πληροφορίες επαληθευτούν αυτή είναι η πρώτη μεγάλη δουλειά του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη στην σε συνεργασία με fund. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Γιάννης Δασκαλαντωνάκης είναι γιος του ιδρυτή της Grecotel κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη, αλλά πλέον δραστηριοποιείται αυτόνομα μέσω του ομίλου Γ. & Τ. Δασκαλαντωνάκη.

Υπό τη διαχείρισή του έχει δύο από τα σημαντικότερα και πολυτελή ξενοδοχειακά ακίνητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενώ παλαιότερα είχε διεκδικήσει και το Hilton, αλλά υπερτέρησε το ελληνοτουρκικό σχήμα των Κωνσταντακόπουλου – Dogus.

Εξελίξεις ωστόσο αναμένονται και σχετικά με τις οφειλές του ξενοδοχείου, οι οποίες φάνηκε πως αποτέλεσαν το δεύτερο μεγάλο αγκάθι στις προσπάθειες πώλησής του τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με τον νόμο, τόσο τα δεδουλευμένα όσο και οι αποζημιώσεις τους θα εξοφληθούν ενώ μέρος του ποσού θα πάει και στις οφειλές που διατηρεί στο ΙΚΑ. Αυτό που μέχρι στιγμής δεν έχει διασφαλιστεί είναι η παραμονή όσων εξ αυτών επιθυμούν στην νέα επιχείρηση. Για το λόγο υατό μάλιστα οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει τριμερή συνάντηση, εργαζόμενοι υπουργείο εργασίας νέος ιδιοκτήτης μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να ενημερωθούν για τις προθέσεις των νέων ιδιοκτητών.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr