Συνάντηση είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΣΤΕΚ (Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου), υπό τον πρόεδρο κ. Άκη Βαβλίτη, με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως το παγκόσμιο φαινόμενο του διαμοιρασμού της οικονομίας (Sharing Economy) που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό την Ε.Ε., τις κυβερνήσεις πολλών τουριστικών προορισμών αλλά και τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, την αναγκαιότητα ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Τουρισμού και τις προοπτικές του Τουρισμού στη χώρα μας.

Το φαινόμενο του διαμοιρασμού της οικονομίας έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς κλάδους αλλά πολύ περισσότερο σε αυτό του τουρισμού. Ο ΣΤΕΚ είχε αναφερθεί και έκρουε τον κώδωνα το κινδύνου πρώτος, εδώ και αρκετά χρόνια πριν. Ο διαμοιρασμός της οικονομίας στο κλάδο του τουρισμού στη Κύπρο αναπτύχθηκε μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, όπου ιδιοκτήτες κατοικιών/διαμερισμάτων θέτουν προς διάθεση τα ακίνητα τους σε επισκέπτες/τουρίστες έναντι προσυμφωνημένης τιμής. Η συνύπαρξη των ξενοδοχειακών μονάδων με τις κατοικίες/διαμερίσματα που προσφέρονται για τουριστική χρήση μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού δημιουργεί έναν ανταγωνισμό μεταξύ των ξενοδοχειακών μονάδων και των κατοικιών/διαμερισμάτων της οικονομίας διαμοιρασμού. Ο ανταγωνισμός ωστόσο αυτός τείνει να μετεξελιχτεί σε αθέμιτος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας που να ορίζει κανόνες για να ενταχθεί μια κατοικία/διαμέρισμα και δεν ρυθμίζεται ούτε ελέγχεται από κανένα φορέα.  Στην περίπτωση αυτή, η οικονομία διαμοιρασμού στερεί έσοδα από το ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει αυτή τη δραστηριότητα, καταγράφονται απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ΦΠΑ και το Φόρο Εισοδήματος.

Ζητήματα εγείρονται ακόμα σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού, λόγω π.χ. έκθεσης σε συνθήκες διαμονής που δεν διασφαλίζουν την προσωπική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Η παροχή υποβαθμισμένων τουριστικών υπηρεσιών θα επιδράσει αρνητικά στη συνολική εικόνα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, βλάπτοντας το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου.

Ο Υπουργός συμμερίστηκε τις ανησυχίες του κλάδου και εξέφρασε την πρόθεσή του να ρυθμίσει τέτοια φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, στο πρότυπο και άλλων τουριστικών περιοχών.  Ο ΣΤΕΚ έπειτα από συνεννόηση με τον Υπουργό, στο επόμενο διάστημα, θα καταθέσει σημείωμα και προτεινόμενες ρυθμίσεις επί του θέματος ώστε να προωθηθούν στα αρμόδια τμήματα για χάραξη πολιτικής.