Η ΕΞΡ παρακολουθώντας στενά τις εξέλιξεις που αφορούν τον κλάδο  είχε ενημερώσει εγκαίρως από 20 Μαρτίου το υπουργείο τουρισμού Και όλες τις άλλες ενώσεις ξενοδόχων για την πιθανότητα αφερεγγυότητας του FTI γκρουπ, ωστε όλοι να λάβουν τα μέτρα τους Και να αποφευχθούν οι συνέπειες όπως στην περίπτωση χρεοκοπίας του Thomas Cook.

Ρόδος, 20η Μαρτίου 2024

Προς : Την Υπουργό Τουρισμού,

Αξιότιμη κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη
Κοινοποίηση : Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων,
Αξιότιμο κ. Ιωάννη Χατζή
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Τους τελευταίους μήνες αυξάνονται εκθετικά τα παράπονα από τους Έλληνες ξενοδόχους μικρών και μεγάλων τουριστικών μονάδων σχετικά με την ικανότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γερμανικής εταιρείας Meeting Point Hellas, μία εταιρεία του ομίλου FTI Group. Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες πλέον καθώς αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές της προηγούμενης σεζόν 2023. Η ανησυχία για την ικανότητα της FTI να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, διατυπώνεται τόσο σε πλείστα δημοσιεύματα έγκριτων δημοσιογραφικών ιστοσελίδων του χώρου του τουρισμού, όσο και στην συμπεριφορά των εκπροσώπων της εταιρείας στην Ελλάδα που τηρούν σιγήν ιχθύος.

Το άκρως ανησυχητικό γεγονός που εντείνει περαιτέρω την πιθανότητα γενικής αφερεγγυότητας του FTI Group αφορά την παντελή απουσία του από την τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου. Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρότινος το FTI Group αποτελούσε το τρίτο μεγαλύτερο γερμανικό τουριστικό πράκτορα με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα.
Να θυμίσουμε ότι το παράδειγμα της αφερεγγυότητας του πρακτορείου THOMAS COOK και των τριγμών – έως και πτωχεύσεων – που επέφερε στους Έλληνες Ξενοδόχους και στην τουριστική αγορά. Το χρονικό διάστημα της εκδήλωσης της αφερεγγυότητας της FTI είναι εξαιρετικά κρίσιμο, ήτοι πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, και οι ομοιότητες με την περίπτωση της πτώχευσης του THOMAS COOK πολλές.

Θεωρούμε ότι κρίνεται απαραίτητο να ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση, καθώς το θέμα αφορά πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες ανά τη χώρα, πολλές από τις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξουν το οικονομικό βάρος της βίαιης διακοπής της συνεργασίας με την FTI.