Συνολικό εμβαδό χώρου: 1117,26 τ.μ.

Χρόνος μελέτης / κατασκευής: 2018

Αρχιτεκτονική μελέτη / επίβλεψη: Χάρης Παπαϊωάννου & Συνεργάτες

Υπεύθυνος έργου: Χάρης Παπαϊωάννου

Επίβλεψη: Χάρης Παπαϊωάννου, Αφροδίτη Τσουκαλά

Συντονισμός κατασκευής: Γιάννης Κεσκίνογλου

Παρουσίαση: Χάρης Παπαϊωάννου

Φωτογραφίες: Χάρης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Πούπαλος

Παρά τη μετατροπή που έγινε από ”Holiday Inn” σε “Crowne Plaza Athens” το 2004, το παλιό Ballroom του ξενοδοχείου παρέμεινε με μικρές μόνο αλλαγές. Έτσι η ιδιοκτήτρια εταιρεία, (Αφοι Μουσαμά ΑΞΕ) ζήτησε την πλήρη ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των χώρων, ευθυγραμμίζοντάς τους, τόσο με τις τρέχουσες τάσεις σχεδιασμού και λειτουργίας, όσο και με την απαιτούμενη πολυμορφικότητα και ευελιξία.

crowne

To Ballroom, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 1.117 τμ., διαθέτει ένα κεντρικό χώρο υποδοχής (foyer), 6 αίθουσες διατεταγμένες σε 2 ενότητες και ένα χώρο αποχωρητηρίων. Οι αίθουσες μπορούν να ενοποιηθούν μεταξύ τους ανά ενότητα, με κινητά ηχομονωτικά χωρίσματα, δίνοντας τη δυνατότητα ποικίλων διαφορετικών εσωτερικών διατάξεων.

Το ζητούμενο ήταν ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητα κάλυψης συνεδρίων, συναντήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Μεγάλη δυσκολία είχε το γεγονός ότι οι υπάρχουσες επενδύσεις τοίχων και οι υπάρχουσες ψευδοροφές δεν επέτρεπαν τον πλήρη έλεγχο των υποδομών κατά τη φάση της μελέτης, ενώ παράλληλα το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 2 μήνες λόγω διαθεσιμότητας του ξενοδοχείου.

crowne    crowne

Ο σχεδιασμός έδωσε μεγάλη σημασία στην τελική αίσθηση του χώρου, στοχεύοντας σε μια δυναμική αισθητική με μέγιστη ευελιξία διαρκών μεταμορφώσεων αναλόγως τη χρήση. Νέοι λειτουργικοί χώροι προστέθηκαν, όπως για παράδειγμα, μια μικρή reception – info point και ένα βεστιάριο, ενώ έγινε μέγιστη αξιοποίηση χώρων, που επανασχεδιάστηκαν για την αισθητική και λειτουργική ευελιξία τους.

Φυσικά, η υπάρχουσα γεωμετρία του χώρου και τα υπάρχοντα δίκτυα (καταιονιστήρες πυρόσβεσης, δίκτυο εξαερισμού-κλιματισμού, αποχετεύσεις, κλπ.) λειτούργησαν αρκετά περιοριστικά.

crowne

Το foyer – ένας διαμήκης χώρος διαστάσεων περίπου 30μ.Χ 8.μ. που μέχρι τώρα ήταν διαμορφωμένος με επιμερισμό σε εγκάρσιες ζώνες, αναδιαμορφώθηκε με γνώμονα τον τονισμό του μήκους του. Με τρόπο καθοριστικό λειτούργησε ο φωτισμός και οι ψευδοροφές. Ειδικά εδώ, στο κεντρικό foyer, η ιδέα του origami εξελίχθηκε σε μια σύνθεση από πολλαπλά κεκλιμένα επίπεδα και μια έντονα πολυγωνική γεωμετρία έτσι ώστε να εδραιώσει τη δυναμική του χώρου.

Ο φωτισμός εδώ ανταποκρίνεται σε διαφορετικά σενάρια έντασης και χρωμάτων ανάλογα με τη χρήση (εκδηλώσεις – συνέδρια).

crowne

Μια σειρά από νέα προϊόντα τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκαν έτσι, ώστε να δώσουν στον επισκέπτη μια πρόσθετη άνεση: διαδραστικές οθόνες αφής για διαρκή πληροφόρηση, charging stations, video wall, μέγιστη δυνατή ταχύτητα κάλυψης internet, κλπ.

Η φιλοσοφία σχεδιασμού του φωτισμού για καθεμία από τις 6 αίθουσες, βασίστηκε στην αίσθηση του φυσικού φωτισμού και στη λογική του tunable white, μιας διαβαθμιζόμενης θερμοκρασίας του λευκού φωτός, που προσομοιάζει στο συνεχώς διαφοροποιούμενο φως της ημέρας. Έτσι, σε κάθε αίθουσα τοποθετήθηκαν ελαστικές οπισθοφωτιζόμενες μεμβράνες και διαφορετικά φωτιστικά με τα αντίστοιχα κυκλώματα, προκειμένου να προκύπτει η μέγιστη δυνατή ευελιξία σεναρίων φωτισμού.

    crowne

Σε διαφορετικά σημεία τοποθετήθηκαν ξύλινες επενδύσεις με κρυφό φωτισμό, προσδίδοντας μια αίσθηση «ζεστασιάς» στο χώρο, ταυτόχρονα με μια βελτιωμένη ηχοανάκλαση. Όπως προαναφέρθηκε, οι αίθουσες μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους με τη χρήση κινητών ηχομονωτικών χωρισμάτων, δημιουργώντας μια ποικιλία από διαφορετικές διατάξεις. Ενδεικτικά, στην περίπτωση που «ανοίγουν» όλα τα χωρίσματα δημιουργείται ενιαίος χώρος 950 τ.μ.

Στα δάπεδα, παντού τοποθετήθηκε μοκέτα πλακίδιο ειδικών προδιαγραφών και σχεδιασμού. Μεγάλη έμφαση δόθηκε επίσης στα αποχωρητήρια, τα οποία επανασχεδιάστηκαν έτσι, ώστε να δίνουν την αίσθηση της πολυτέλειας, της καθαρότητας και του σεβασμού στον επισκέπτη.

 

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide – Φθινόπωρο 2018

– Περιοδικό για την Κατασκευή, τη Διακόσμηση και τον Εξοπλισμό Ξενοδοχείων –

Διαβάστε ολόκληρο το Hotel Design No 23:

https://www.hoteldesign.gr/hotel-design-magazine/hotel-design-magazine-and-guide-no-23/