Η εταιρεία πολυτελών ταξιδιών &Beyond, ανακοίνωσε ότι ένα από τα αγαπημένα της ακίνητα, όλων των εποχών, στην Τανζανία, το Western Corridor, &Beyond Grumeti Serengeti Tented Camp, πρόκειται να υποβληθεί σε εκτεταμένη ανοικοδόμηση που θα έχει ως αποτέλεσμα μια ολοκαίνουργια ταυτότητα ως &Beyond Grumeti Serengeti River Lodge. Το &Beyond Grumeti κατασκευάστηκε αρχικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ -έκτοτε- έχει υποστεί δύο ανακαινίσεις, όταν ο ποταμός Grumeti έσκασε στις όχθες του και το καταφύγιο πλημμύρισε τον Απρίλιο του 2020. Έτσι, αποφασίστηκε από τους αρμοδίους ότι είχε φτάσει, πλέον, η ώρα για μια ολοκληρωμένη ανοικοδόμηση. Το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στον απομακρυσμένο δυτικό διάδρομο του Serengeti, &Beyond Grumeti Serengeti River Lodge, άνοιξε ξανά μετά από την ολοκληρωμένη ανοικοδόμηση, και προσφέρει ακόμη περισσότερους τρόπους για να εξερευνήσει κανείς αυτή τη γραφική περιοχή και την πλούσια άγρια ζωή της. Με εσωτερική διακόσμηση από την Fox Browne Creative και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό από τον Jack Alexander, η ανακατασκευή θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον αποτύπωμα της προηγούμενης δομής για να επαναπροσδιορίσει την κλασική εμφάνιση σκηνών σε μια μορφή που θα έχει λιγότερο αντίκτυπο το φυσικό τοπίο.

Εφευρίσκοντας εκ νέου την παραδοσιακή σκηνή σαφάρι, το ολοκαίνουργιο κατάλυμα θα είναι ακόμα πιο πολυτελές και σύγχρονο, διατηρώντας παράλληλα τη
ρουστίκ και απτική φύση του αρχικού κτιρίου. Αυτό που πάντα ξεχώριζε στο κατάλυμα είναι το υπέροχο σκηνικό του σε έναν παραπόταμο του ποταμού Grumeti. Στόχος, λοιπόν, της ομάδας σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθούν χώροι που θα έφερναν τους επισκέπτες ακόμα πιο κοντά σε αυτήν την θέα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας και σύνδεσης με τη φύση.

Αντλώντας έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον, οι κύριοι χώροι φιλοξενίας θα σχηματίζουν ένα ενιαίο τόξο που ακολουθεί τα περιγράμματα του ποταμού,
δημιουργώντας μια σειρά από χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας που ρέουν φυσικά μαζί. Ο σχεδιασμός έξυπνα παρέχει καταφύγιο από το περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα μια ανοιχτή και φυσική αίσθηση. Διπλάσιες σε μέγεθος, οι σουίτες επισκεπτών διαθέτουν, πλέον, υπερυψωμένα ταβάνια και ψηλότερες πόρτες, επιτρέποντας την διάχυση του φυσικού φωτός.

Η επένδυση από καμβά, ίνες μπανάνας και σκληρό ξύλο προσθέτει μια αίσθηση πλούτου και θυμίζει τον αρχικό σχεδιασμό. Οι σουίτες των επισκεπτών διαθέτουν – επίσης- βαθιά λουτρά και εσωτερικά ντους, καθώς και εκτεταμένα εξωτερικά καταστρώματα με ιδιωτικές πισίνες.

Όλα τα κτίρια κατασκευάστηκαν από ελαφριά χαλύβδινα κουφώματα επενδεδυμένα με καμβά και με βιώσιμες πηγές τοπικής παραγωγής σκληρού ξύλου. Αυτό τους επιτρέπει να επιπλέουν πάνω από το τοπίο χωρίς να χρειάζονται βαριά θεμέλια από σκυρόδεμα και πλάκες, ώστε να “αγγίζουν” ελαφρά τη γη. Ενώ η μορφή των κτιρίων βασίζεται στα manyattas (κυκλικά σπίτια, των νομάδων Μαασάι) που μπορεί να βρεθούν στις πεδιάδες του Δυτικού Σερενγκέτι, η χρωματική παλέτα για τους εσωτερικούς χώρους παίρνει έμπνευση από τα ζωντανά περιδέραια με χάντρες της φυλής και τα υφάσματα kitenge που βρίσκονται σε όλη τη Τανζανία. Οι ζωηροί μωβ τόνοι του αρχικού καταλύματος εξισορροπούνται με έναν πιο διακριτικό τόνο, που θυμίζει δέρμα ιπποπόταμου και ολοκληρώνεται με φωτεινά υφάσματα και φυσητό στο χέρι γυαλί.

Τα αγαπημένα των επισκεπτών, όπως η πισίνα, θα παραμείνουν σχεδόν ανέγγιχτα, ενώ ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο ήταν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη. Όπως με όλα τα έργα &Beyond, η βιωσιμότητα είναι το κλειδί για την ανοικοδόμηση και το νέο κατάλυμα θα περιλαμβάνει ηλιακό 130 kWh σύστημα, το οποίο του επιτρέπει να λειτουργεί με 80% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όλα τα συστήματα ζεστού νερού αντικαταστάθηκαν επίσης με νέα, ενεργειακά πιο αποδοτικά. Τα λύματα από το πλυντήριο θα ανακυκλώνονται για άλλη χρήση και το νερό της βροχής θα ανακυκλώνεται για τις πισίνες, ενώ έχει εγκατασταθεί ολοκαίνουργια τεχνολογία για την παρακολούθηση των υπόγειων υδάτων, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν γίνεται υπέρβαση της χωρητικότητας των γεωτρήσεων.

Οι ταξιδιώτες που προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας την άνεση του καταλύματος και την εντυπωσιακή θέα έχουν πολλές επιλογές.
Οι κοινόχρηστοι χώροι φιλοξενίας του καταλύματος έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν περισσότερο χώρο στους ταξιδιώτες για αλληλεπίδραση ή για χαλάρωση,
ανάλογα με τη διάθεσή τους.

Ένα ολοκαίνουργιο κοκτέιλ μπαρ είναι το ιδανικό μέρος για να μοιράζονται ιστορίες με ποτά πριν από το δείπνο, ενώ μια σειρά από χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας επιτρέπει πολλές ιδιωτικές και κοινόχρηστες επιλογές για φαγητό. Εποχικά σχεδιασμένα μενού εξασφαλίζουν τοπικά υλικά και υγιεινά γεύματα, με ζωηρά χρώματα και γεύσεις που αντικατοπτρίζουν την περιοχή. Με τις προσθήκες που έγιναν, τόσο στο ίδιο το κατάλυμα όσο και με την επιλογή των δραστηριοτήτων που προσφέρονται, η ομάδα του καταλύματος είναι πρόθυμη να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά τους επισκέπτες, έχοντας τη γνώση ότι θα αποκτήσουν την πιο αποκλειστική και πλούσια εμπειρία σαφάρι στο Δυτικό Σερενγκέτι.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο-Χειμώνας 2023, No.33
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
https://www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-winter-2023/