Ο σχεδιασμός του εσωτερικού ενός ξενοδοχείου περιλαμβάνει και την επιλογή των υλικών, που όχι μόνο πρέπει να βελτιώνουν την αισθητική, αλλά και να αντέχουν στην έντονη χρήση, παρέχοντας άνεση και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της συνολικής ατμόσφαιρας. Κατά την επιλογή των υλικών για τον
εσωτερικό σχεδιασμό του ξενοδοχείου, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η αντοχή, οι απαιτήσεις συντήρησης, η αισθητική και ο προϋπολογισμός για να δημιουργηθεί ένα φιλόξενο και λειτουργικό περιβάλλον για τους επισκέπτες.

ΜΑΡΜΑΡΟ

Το μάρμαρο είναι ένα υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί – εδώ και δεκαετίες – ευρέως στον εσωτερικό σχεδιασμό. Η χρήση του μαρμάρου μπορεί να δώσει σε ένα χώρο αίσθηση πολυτέλειας και ανανέωσης, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί μια αίσθηση κλασικής κομψότητας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί ένα ξενοδοχείο να
ενσωματώσει το μάρμαρο στον εσωτερικό σχεδιασμό του. Το μάρμαρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δάπεδα, για επένδυση τοίχων ή για πλακάκια στο μπάνιο, δίνοντας μια αίσθηση κομψότητας. Μαρμάρινα έπιπλα ή διακοσμητικά αξεσουάρ μπορούν να προσδώσουν μια νότα πολυτέλειας σε οποιονδήποτε χώρο.

ΞΥΛΟ

Το ξύλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά στον εσωτερικό σχεδιασμό λόγω της φυσικής του ομορφιάς, της ζεστασιάς -που προσφέρει- και της πολυλειτουργικότητάς του. Από σκληρό ξύλο -όπως δρυς, καρυδιά και καστανιά- έως πιο μαλακά ξύλα -όπως πεύκο και κέδρος-, το ξύλο προσφέρει μια πληθώρα επιλογών για τον εσωτερικό σχεδιασμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δάπεδα, τοίχους, οροφές, επίπεδες επιφάνειες και έπιπλα, δίνοντας σε έναν χώρο μια φυσική και ζεστή αίσθηση, αλλά και κομψότητα. Το ξύλο είναι -επίσης- εύκολο να συνδυαστεί με άλλα υλικά και στυλ διακόσμησης, κάνοντάς το ένα πολύ ευέλικτο στοιχείο στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων ξενοδοχείου.

ΜΕΤΑΛΛΟ

Ανοξείδωτος χάλυβας, ορείχαλκος και χαλκός μπορούν να ενσωματωθούν σε φωτιστικά και διακοσμητικά στοιχεία για να προσθέσουν μια νότα λάμψης. Το μέταλλο είναι ένα υλικό που μπορεί να προσφέρει μια μοντέρνα, βιομηχανική ή ακόμα και πολυτελή αισθητική στον εσωτερικό σχεδιασμό. Η χρήση του μετάλλου μπορεί να προσφέρει λειτουργικότητα, αντοχή και στυλ. Ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται και το περιβάλλον στο οποίο εφαρμόζεται, το μέταλλο μπορεί να προσφέρει διάφορες επιλογές σχεδιασμού και αισθητικής. Ορισμένοι τρόποι, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μέταλλο στον εσωτερικό σχεδιασμό, περιλαμβάνουν έπιπλα από μέταλλο, φωτιστικά, διακοσμητικά στοιχεία, ακόμη και πλακάκια, που προσφέρουν μια μοντέρνα και εκλεπτυσμένη αίσθηση.

ΓΥΑΛΙ

Το γυαλί είναι ένα υλικό που μπορεί να προσδώσει μια σύγχρονη, λαμπερή και ανάλαφρη αίσθηση στον εσωτερικό σχεδιασμό. Η διαφάνεια και η φωτεινότητα του γυαλιού μπορούν να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στον χώρο. Το γυαλί είναι ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράθυρα, διαχωριστικά και διακοσμητικά στοιχεία, όπως καθρέφτες και έργα τέχνης, ενισχύοντας το φυσικό φως και δημιουργώντας μια αίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Οι γυάλινες πόρτες και τα παράθυρα μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ενός ανοιχτού και φωτεινού χώρου, ενώ γυάλινα διακοσμητικά αντικείμενα, όπως βάζα, γλάστρες και γυάλινα γλυπτά, μπορούν να προσθέσουν κομψότητα στον χώρο.

ΔΕΡΜΑ

Η χρήση δέρματος σε έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία μπορεί να προσδώσει μια αίσθηση πολυτέλειας και ζεστασιάς στο χώρο, καθώς επίσης και να προσθέσει μια κλασική αισθητική. Καναπέδες, πολυθρόνες και καρέκλες επενδεδυμένα με δέρμα είναι διαχρονικές επιλογές. Το δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε κρεβάτια και κεφαλάρια κρεβατιών για να προσθέσει άνεση και στυλ. Δέρματινα μαξιλάρια, πουφ και ταπετσαρίες προσδίδουν μια αίσθηση πολυτέλειας και άνεσης στον χώρο. Επίσης, δέρματινες λεπτομέρειες σε διακοσμητικά αντικείμενα όπως καλάθια ή βάζα μπορούν να δώσουν έναν εκλεπτυσμένο τόνο στη διακόσμηση.

Άρθρο από το τεύχος “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-cafe-bar-restaurant-magazine-no12/