Το πάτημα ή tamping του espresso είναι πολύ σημαντικό εάν θέλετε να εξασφαλίσετε μια ομοιόμορφη εκχύλιση και έναν καφέ με πλούσια γεύση και κρέμα. Με απλά λόγια, το tamping είναι η πρακτική κατά την οποία ο barista μετατρέπει την ποσότητα -που χρειάζεται για την Παρασκευή του καφέ- σε μια σφιχτή, συμπιεσμένη και ομοιόμορφη μάζα μέσα στο καλαθάκι της μηχανής καφέ.

Τι πρέπει να κάνετε για σωστό tamping; 

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βρείτε το κατάλληλο tamper, αυτό δηλαδή που ταιριάζει στο καλαθάκι του portafilter που χρησιμοποιείτε. Για να επιτύχετε ένα ποιοτικό ρόφημα, η δόση του καφέ θα πρέπει να έχει συμπιεστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει αέρας στο καλαθάκι. Εδώ είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι κατά τη χρήση του tamper πρέπει να κάνετε leveling, να κατανέμετε δηλαδή ομοιόμορφα το άλεσμα στο καλαθάκι και να απομακρύνετε την extra ποσότητα καφέ.

Ο αλεσμένος καφές στο καλαθάκι θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένος, χωρίς ρωγμές και με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά ανάμεσα στους κόκκους. Πιο απλά, όσο πιο ομοιόμορφα έχει πατηθεί ο καφές, τόσο πιο ομοιόμορφη εκχύλιση θα γίνει. Όταν, δηλαδή το tamping δεν αφήνει “ρωγμές” στην επιφάνεια του καφέ, τότε το νερό θα αναγκαστεί να περάσει από ένα πλούσιο στρώμα καφέ, με αποτέλεσμα το ρόφημα να είναι πιο πλούσιο γευστικά.

Είναι σημαντικό επίσης να μην ασκείτε υπερβολική δύναμη κατά την πίεση. Το πάτημα, το οποίο γίνεται με πίεση, που υπερβαίνει το επιθυμητό βάρος των 15 κιλών περίπου, δεν προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ποιότητα του αποτελέσματος εξαρτάται άμεσα και από τη σωστή συντήρηση του tamper. Αφενός, πρέπει να μεριμνάτε για το σωστό καθαρισμό του. Μια βάση που χρειάζεται καθάρισμα γίνεται αντιληπτή όταν οι κόκκοι του αλεσμένου καφέ κολλάνε πάνω της μετά τη χρήση. Αφετέρου, αν το tamper σας χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανότατα έχει φθαρεί αρκετά, και χρειάζεται αντικατάσταση. Καλό είναι να αλλάζετε tamper κάθε 12 μήνες.

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαιρι 2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2022/