Τα περισσότερα εστιατόρια sushi, προσφέρουν, συνήθως, όλα τα είδη σούσι. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμη είδη, με τα τρία πιο γνωστά στο κοινό να είναι τα: maki, sashimi, nigiri, κλπ.

Αρχικά, το sushi ήταν τρόπος συντήρησης των ψαριών, που γράφει την ιστορία του από την Ιαπωνία του 8ου αιώνα. Με τη σημερινή του μορφή του αποτελεί, πλέον, ιαπωνικό fast food και επινοήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αναλυτικά:

Maki:

sushi

Το maki είναι το sushi όπως ακριβώς το έχουμε στο μυαλό μας. Ένα μικρό κομμάτι ωμού ψαριού μέσα σε ρύζι το οποίο τυλίγεται μέσα σε φύκι, το οποίο ονομάζεται nori. Το ρύζι είναι διαφορετικό από το κλασικό που χρησιμοποιείται, είναι πιο κολλώδες και ξινό, απογειώνοντας τη συνολική γεύση. Τα maki sushi έχουν κι αυτά με τη σειρά τους μεγάλη ποικιλία, ανάλογα με τη συνταγή που ακολουθείται.

 

Inside-Out ή Uramaki:

sushi

Όπως ακριβώς λέει και το όνομά του, είναι το ακριβώς ανάποδο από το maki. Το φύκι βρίσκεται εσωτερικά του ρυζιού, όπως και το ψάρι.

 

Nigiri:

Αυτό το είδος, δεν περιλαμβάνει καθόλου το φύκι. Πρόκειται για ένα φιλετάκι ψαριού πάνω σε μια μικρή μπαλίτσα ρυζιού. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα άλλο υλικό πέραν του ψαριού και του ρυζιού.

Sashimi:

sushi

Αν το nigiri μοιάζει απλό, τότε το sashimi είναι η αρχή των πάντων. Πρόκειται για ένα απλό και σκέτο κομμάτι ωμού ψαριού, χωρίς ρύζι ούτε φύκια. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς ωμό, αφού ο σολωμός, συνήθως, μαρινάρετε σε σόγια και άλλα μυστικά συστατικά, ανάλογα τον chef και το εστιατόριο. Αξίζει, όμως, να ειπωθεί ότι το sashimi δεν θεωρείται ακριβώς sushi γιατί sushi σημαίνει ξυδάτο ρύζι κι αφού το sashimi δεν έχει ρύζι, αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του.

Gunkan:

sushi

Μοιάζει με το maki σε μορφή, απλά είναι πιο μακρόστενο, εξ’ου και το όνομα σημαίνει “πολεμικό πλοίο”. Μια ακόμη διαφορά είναι ότι προστίθεται το γιαπωνέζικο χαβιάρι (ikura) από πάνω.

Temaki ή Handroll:

Και αυτό το είδος μοιάζει με το maki αλλά ο τρόπος τυλίγματος διαφέρει. Αυτό είναι τυλιγμένο σα ρολάκι (μοιάζει με το τυλιχτό σουβλάκι) και τρώγεται με το χέρι.

Chirashi:

sushi

Αυτό διαφέρει κατά πολύ από τα κλασικά ρολάκια, αφού αποτελεί κομματάκια από ωμό ψάρι σερβιρισμένα μέσα σε ένα μπολ με ρύζι. Είναι μια πολή καλή λύση για οποιονδήποτε θέλει να δοκιμάσει διαφορετικά είδη ψαριού στο ίδιο πιάτο.

ΠΗΓΗ: