Η νέα αυτή τάση αφορά τις λεγόμενες καθαρές τροφές και συγκεκριμένα το “clean meat”. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Καθημερινά εμφανίζονται τάσεις που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες, και το κατά πόσο αυτές μπορούν να γίνουν πιο φιλικές τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία.

Το clean meat αποτελεί το λεγόμενο καλλιεργημένο ή εργαστηριακό κρέας, και πρόκειται για το κρέας που προέρχεται από τα κύτταρα των ζώων και όχι από την σφαγή τους.

Πώς ακριβώς λειτουργεί; Οι επιστήμονες παίρνουν ένα μικρό δείγμα από τα ζώα, το οποίο περιέχει εκατομμύρια κύτταρα, τα οποία όταν τοποθετηθούν σε έναν καλλιεργητή και με τη βοήθεια της επιστήμης, αναπτύσσονται σε έναν μυ. Με αυτόν τον τρόπο “ξεγελιούνται” τα κύτταρα ώστε να “νιώθουν” ότι βρίσκονται ακόμη στο ζώο, ωστόσο μπορείς έτσι να τρως κρέας χωρίς να σκοτώνονται τα ζώα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής είναι ότι ενδεχομένως να μπορεί να προσελκύσει και το απαιτητικό κοινό των vegan και vegetarian. Επίσης, απαιτεί λιγότερους πόρους για να παραχθεί από το συμβατικό κρέας, αφού απαιτούνμόνο το 1/10 του νερού και το 1/100 της γης, συγκριτικά με τα ζώα.

Τέλος, σημασία έχει να αναρωτηθεί κανείς πόσο ασφαλές μπορεί να είναι το clean meat. Κατά πάσα πιθανότητα, εφόσον το συγκεκριμένο είδος θα αναπτύσσεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, το clean meat θα είναι πιο ασφαλές από το παραδοσιακό, και μπορεί να ελαττώσει επιβλαβείς παθογένειες του φαγητού.

 

 

ΠΗΓΗ: