Το 2023, κάθε κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξε κατά μέσο όρο 130 κιλά τροφίμων. Συνολικά, η ΕΕ παρήγαγε 58,2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων —ποσότητα που περιλαμβάνει τόσο βρώσιμα όσο και μη βρώσιμα μέρη— σημειώνοντας ελαφρά αύξηση 0,7% σε σχέση με το 2022 (57,8 εκατ. τόνοι).

Περισσότερο από το ήμισυ των απορριμμάτων (53%) προήλθε από τα νοικοκυριά, αντιστοιχώντας σε 69 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 47% προήλθε από ανώτερα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων:

  • 19% από τη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων και ποτών (24 κιλά ανά κάτοικο),

  • 11% από τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες εστίασης (14 κιλά ανά κάτοικο),

  • 10% από την πρωτογενή παραγωγή (12 κιλά ανά κάτοικο),

  • και 8% από το λιανικό εμπόριο και τη διανομή τροφίμων (10 κιλά ανά κάτοικο).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά τις προσπάθειες περιορισμού της σπατάλης, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά εξακολουθούν να έχουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη δημιουργία απορριμμάτων τροφίμων, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση και αλλαγή καθημερινών συνηθειών.