Στην εποχή της αστικής πυκνότητας και του υψηλού κόστους ενοικίων, οι μικροί χώροι είναι πλέον ο κανόνας, όχι η εξαίρεση, για πολλές επιχειρήσεις εστίασης.

Η διαμόρφωση μικρών χώρων με έξυπνο τρόπο, όταν συνδυάζεται με στοχευμένες ιδέες διακόσμησης, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργικότητα και την απόδοση του καταστήματος, κάνοντας τους πελάτες να παραβλέπουν τις μικρές διαστάσεις του χώρου.

1. Εφαρμόστε γραμμική διαρρύθμιση χώρου

Κατά την γραμμική διαρρύθμιση όλα τα βασικά στοιχεία, δηλαδή ο πάγκος εξυπηρέτησης ή παρασκευής, τα ψυγεία, η λάντζα, η αποθήκευση, τοποθετούνται κατά μήκος μίας ή δύο παράλληλων γραμμών, βοηθώντας τον bartender, τον ψήστη, ή τον barista που κινείται χωρίς εμπόδια και με σαφή κατεύθυνση κίνησης.

Η διάταξη βοηθά στον σαφή διαχωρισμό μεταξύ περιοχής πελάτη και περιοχής εξυπηρέτησης. Σε ένα μικρό καφέ, για παράδειγμα, ο πελάτης κινείται σε ευθεία γραμμή: παραγγέλνει, πληρώνει και παραλαμβάνει, χωρίς να δημιουργείται συμφόρηση (λογική loop) , ενώ οι ευθείες γραμμές κάνουν τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο “ήσυχος”.

2. Εκμεταλλευτείτε τον εσωτερικό χώρο καθ’ ύψος

Σε επαγγελματικούς χώρους με μικρές διαστάσεις, η λύση δεν βρίσκεται πάντα στο πάτωμα — συχνά βρίσκεται στον τοίχο. Τα ράφια τοίχου, οι ραφιέρες οροφής και οι ανοιχτές αναρτημένες προθήκες εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση σε προϊόντα, ποτήρια ή μπουκάλια, χωρίς να “τρώνε” χώρο από τον πάγκο.

Όταν το βλέμμα τραβιέται προς τα πάνω, ο χώρος δείχνει μεγαλύτερος και πιο ανάλαφρος. Εφαρμόστε το καθ’ ύψος σύστημα με σωστό τρόπο, διαχωρίζοντας τις λειτουργίες: χρησιμοποιήστε το κάτω επίπεδο για καθημερινή χρήση, το μεσαίο επίπεδο για διακόσμηση ή branding, και το πιο ψηλό για αποθήκευση ή φωτισμό. 

3. Ενσωματώστε έπιπλα που εξυπηρετούν όλες τις ώρες

Κάθε έπιπλο ή κινητός εξοπλισμός στους μικρούς χώρους χρειάζεται να “δουλεύει” περισσότερο από μία φορά. Εφαρμόστε πολυλειτουργικά και πτυσσόμενα έπιπλα, που εξυπηρετούν πολλαπλές ανάγκες, ενώ βοηθούν στην απόκρυψη αντικειμένων, καλωδίων και εξοπλισμού. Έτσι, ενισχύεται η αίσθηση της τάξης και μειώνεται ο οπτικός θόρυβος, διατηρώντας το δάπεδο καθαρό.

Σας προτείνω να αξιοποιήσετε ένα καθιστικό και ως αποθηκευτικό χώρο ή ένα πάγκο ως χώρο παρασκευής και ταυτόχρονα ως τραπέζι πελατών. Τραπέζια που διπλώνουν και τα σκαμπό που λειτουργούν και ως βοηθητικά τραπεζάκια είναι οι must επιλογές για μικρούς χώρους.  Έτσι, προσαρμόζετε τον χώρο ανάλογα με τη ροή της ημέρας και τις ανάγκες των πελατών.

Συνοψίζοντας…

Η επιτυχία ενός καφέ ή μπαρ δεν μετριέται με τετραγωνικά, αλλά με το πώς αξιοποιούνται. Με τις σωστές ιδέες εργονομίας και λειτουργικές προσεγγίσεις, ακόμη και οι μικροί χώροι μπορούν να γίνουν μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες.
Μην προσπαθείτε να κάνετε τον χώρο σας μεγαλύτερο, αξιοποιήστε τον εξυπνότερα.


Ευαγγελία Παπαδημητρίου
Μ.Α
rch  M.A.

Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer, Ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου HOSTCOMPASS και InterArkitekts.

Με πολυετή εμπειρία στον στρατηγικό Σχεδιασμό b2b χώρων, την Ανακαίνιση και τη Διακόσμηση χώρων Εστίασης, Ξενοδοχείων και Επενδυτικών Ακινήτων. Εξειδικεύεται στη δημιουργία χώρων με Ταυτότητα που συνδυάζουν την εργονομία, το Interior Design και το Branding με έναν επιχειρηματικά στρατηγικό τρόπο.

www.youtube.com/@EvaPapadimitriouArchitect