Σε σφραγισμένη συσκευασία θα διατίθεται το ελαιόλαδο στους χώρους μαζικής εστίασης, από την 1η Ιανουαρίου 2018, και για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί σχετική ενημέρωση από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος είναι έτοιμος και δεν θα ζητηθεί παράταση για την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.

Όπως προβλέπεται στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), «από την 1-1-2018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Η χρέωση ή μη στον καταναλωτή θα επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής υπάρχει ήδη η σύμφωνη γνώμη του κλάδου των εστιατόρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο θετικός αντίκτυπος της συγκεκριμένης διάταξης για έναν κλάδο που στερείτο περιθώρια επέκτασης, πολύ περισσότερο σε μία τέτοια περίοδο στασιμότητας, καθώς το μέγεθος της νέας αγοράς που ανοίγεται με τις ρυθμίσεις για τα σφραγιστά μπουκάλια αφορά σε 10.000 τόνους ελαιόλαδου -ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4-5% της εγχώριας παραγωγής- προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στον χώρο της μαζικής εστίασης.

Η ρύθμιση για το ελαιόλαδο έρχεται να ικανοποιήσει με σημαντική καθυστέρηση ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να γίνει. Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Καρασμάνη, αλλά τελικώς δεν νομοθετήθηκε ποτέ. Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ίσως ότι παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγά ευρωπαϊκή κράτη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην Κύπρο.