Βαδίζοντας στα χνάρια του Οινοτουρισμού, ο Καφετουρισμός αναδεικνύεται η νέα μεγάλη ταξιδιωτική τάση της εποχής. Τα τελευταία χρόνια ο Αγροτουρισμός –με τις ποικίλες μορφές του– έχει αποκτήσει πιστούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Την έννοια του Οινοτουρισμού –όλοι την έχουμε ακουστά.
Ωστόσο, την έννοια του Καφετουρισμού την γνωρίζετε;

Ο Καφετουρισμός συνδυάζει τα ταξίδια με τον αγαπημένο μας καφέ. Πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, που περιλαμβάνει την επίσκεψη σε χώρες, οι οποίες φημίζονται για την καλλιέργεια και παραγωγή καφέ, καθώς και τη γευσιγνωσία διαφόρων ειδών καφέ. Όπως στον Οινοτουρισμό οι τουρίστες μπορούν να λάβουν μέρος στην διαδικασία της συγκομιδής των σταφυλιών, για να μάθουν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά το αντικείμενο της οινοπαραγωγής, έτσι και στον Καφετουρισμό, οι ταξιδιώτες έρχονται σε άμεση επαφή με τη φύση, συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες της υπαίθρου και αποκτούν μία πλήρη εικόνα γύρω από την παραγωγή του καφέ. Φυσικά, ο όρος «Καφετουρισμός» εμπερικλείει και την απλή κατανάλωση μιας κούπας καφέ σε έναν δημοφιλή προορισμό για την ποικιλία καφέ του. Για παράδειγμα, όσοι λατρεύουν τον καφέ αλλά δεν τους ενδιαφέρει να «οργώσουν» τις φάρμες μέχρι να καταλήξουν στο τελικό προϊόν, μπορούν απλώς να απολαύσουν τον specialty καφέ τους σε μία παραδοσιακή καφετέρια, ακολουθώντας τις συνήθειες των κατοίκων της περιοχής. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες μαθαίνουν τα μυστικά του καφέ από τους master επαγγελματίες του είδους, γνωρίζοντας παράλληλα και την πολιτιστική κουλτούρα της κάθε περιοχής.

Ο Καφετουρισμός χωρίζεται στις παρακάτω τρεις βασικές κατηγορίες:

Α) Φάρμες καφέ
Όσοι επιλέξουν τις διακοπές τους με βάση τον Καφετουρισμό είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εντάξουν στο πρόγραμμά τους μία επίσκεψη σε μία φάρμα καλλιέργειας καφέ. Κατά τη διάρκεια αυτής της ολοένα και πιο δημοφιλής τουριστικής εμπειρίας, οι λάτρεις του καφέ εξερευνούν το φυσικό πλούτο της περιοχής, περιηγούνται στο αγρόκτημα και βλέπουν από κοντά τα φυτά από τα οποία παράγεται ο καφές. Παίρνουν ενεργό μέρος σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής καφέ, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των παραγωγών. Με λίγα λόγια, μαθαίνουν από πρώτο χέρι πόσο απαιτητική και δύσκολη είναι η σωστή συλλογή των καρπών και η μετέπειτα επεξεργασία τους, ώστε να φτάσει στο τραπέζι μας ένας γευστικός specialty καφές.

Β) Γευσιγνωσία καφέ
Αν και οι περιηγήσεις σε φυτείες καφέ εμπεριέχουν και την δοκιμή του τελικού προϊόντος, δηλαδή μιας κούπας specialty καφέ, η γευσιγνωσία καφέ μπορεί να σταθεί και μόνη της ως μία κατηγορία Καφετουρισμού. Σε αντίθεση με τους ντόπιους παραγωγούς που συνήθως «δουλεύουν» ένα είδος καφέ, τα εξειδικευμένα καταστήματα καφέ προσφέρουν την δυνατότητα γευστικής δοκιμής πολλών και ιδιαίτερων ποικιλιών καφέ. Έμπειροι baristas αναλύουν τα χαρακτηριστικά και τις γευστικές νότες κάθε είδους καφέ, χρησιμοποιώντας μάλιστα και διαφορετικές μεθόδους παρασκευής του κάθε φορά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα coffee-tasting events, που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και έχουν ως θέμα τους ένα μονοποικιλιακό (single origin) καφέ τη φορά, που προέρχεται από μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Αν μη τι άλλο, η γευσιγνωσία αποτελεί μια must δραστηριότητα σε ένα τέτοιου είδους ταξίδι.

Γ) Εκδρομές για την κουλτούρα του καφέ
Σε πολλά μέρη του κόσμου διοργανώνονται ημερήσιες ή και εβδομαδιαίες εκδρομές με κεντρικό θέμα τον καφέ. Συνήθως, οι ταξιδιωτικοί οδηγοί οργανώνουν ένα πρόγραμμα, που να περιλαμβάνει στάσεις σε δημοφιλή στέκια για καφέ, ώστε να γνωρίσουν οι τουρίστες τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της περιοχής γύρω από την κατανάλωση του πολυαγαπημένου ροφήματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι ταξιδιώτες έρχονται πιο κοντά στην κουλτούρα του κάθε τόπου και βιώνουν μία συναρπαστική περιπέτεια. Γίνεται βέβαια κατανοητό πως οι εκδρομές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό. Για παράδειγμα, όσοι επισκεφτούν το Τόκιο είναι σίγουρο πως θα γνωρίσουν την τέχνη του “3D Latte” μέσω των τουριστικών εκδρομών, και θα πειραματιστούν και αυτοί δημιουργώντας το δικό τους σχέδιο. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν για τις διάφορες πτυχές της παραγωγής του αγαπημένου τους ροφήματος και να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη καφέ, η δημοτικότητα του Καφετουρισμού αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη άνοδο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παρακάτω θα βρείτε τις χώρες-σταθμούς στην παραγωγή καφέ ανά ήπειρο!

Ασία

Αν ψάχνεις για μία ξεχωριστή εμπειρία στην γευσιγνωσία καφέ, τότε οι ασιατικές χώρες σίγουρα θα σε αποζημιώσουν. Στην Ασία θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τον ιδιαίτερο Egg Coffee, με καταγωγή από το Ανόι του Βιετνάμ, που παρασκευάζεται από κρόκο αυγού και ζαχαρούχο γάλα. Γευστικό καφέ θα απολαύσεις και στην Ινδία, που συνηθίζουν να προσθέτουν μπαχαρικά στους κόκκους καφέ, όπως κάρδαμο, γαρύφαλλο και κανέλα. Τέλος, η Ιαπωνία έχει προσδώσει και αυτή την δικιά της πινελιά στην κουλτούρα του καφέ με την τέχνη του “3D Latte”. Μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις για τον καφέ της είναι η Αρίτα, με τις αλυσίδες καφέ Doutor Coffee και Blue Bottle Coffee να ξεχωρίζουν για τους μονοποικιλιακούς καφέδες τους.

Ευρώπη

Αν και η παραγωγή καφέ στην Ευρώπη είναι πολύ περιορισμένη λόγω κλίματος, πολλοί λάτρεις του καφέ επιλέγουν τις ευρωπαϊκές χώρες για Καφετουρισμό. Η αιτία; Η γευσιγνωσία! Αδιαμφισβήτητα, η Ιταλία είναι ο κύριος εκπρόσωπος της Ευρώπης και αποτελεί το no1 προορισμό για όσους επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά της διαδικασίας παρασκευής καφέ.
Η Νάπολη είναι η πατρίδα του espresso και διαθέτει -σχεδόν σε κάθε γωνιά της- μικρά καφέ, που ξεχωρίζουν για το ζεστό περιβάλλον και το δυνατό καφέ τους. Από την άλλη, οι πολυάριθμες καφετέριες της Ρώμης προσφέρουν στον πελάτη τη δυνατότητα να γευτεί μία μεγάλη ποικιλία ειδών καφέ, όπως cappuccino, latte, καθώς και τους ιδιαίτερους καφέδες της με γεύση gelato.

Αφρική

Αν και η Αφρική είναι από τις κύριες ηπείρους παραγωγής καφέ, ο Καφετουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί κάτι νέο. Χώρες όπως η Κένυα, η Τανζανία και η Ουγκάντα τώρα αρχίζουν να οργανώνουν θεματικές εκδρομές και να ξεναγούν τους τουρίστες σε φυτείες καφέ. Επίσης, η Αιθιοπία ως γενέτειρα του καφέ και με μακρά παράδοση στη παραγωγή του, υποδέχεται θερμά τους ταξιδιώτες, προσφέροντας περιηγήσεις σε φάρμες, όπου καλλιεργούνται τα διάφορα specialty είδη καφέ, τα οποία φημίζονται για την πολύπλοκη και φρουτώδη γεύση τους. Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Addis Ababa ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μουσεία καφέ, που προβάλλουν την πλούσια ιστορία της χώρας στον καφέ.

Αμερική

Για την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, ο καφετουρισμός δεν αποτελεί καινούργια τάση. Από το Ελ Σαλβαδόρ και την Κόστα Ρίκα έως το Περού και την Ουρουγουάη, οι φάρμες καφέ υποδέχονται τουρίστες εδώ και δεκαετίες και τους προσφέρουν μοναδικές περιηγήσεις. Η Βραζιλία είναι μία από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ, καθώς η Πολιτεία Minas Gerais αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο. Για την ακρίβεια, η Minas Gerais αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της παραγωγής της χώρας και είναι μια σημαντική πηγή specialty καφέ. Στην Βραζιλία καλλιεργείται με μεγάλη επιτυχία, τόσο η ποικιλία καφέ Arabica, όσο και η Robusta. Η υψηλή ποιότητα των κόκκων οφείλεται στον τέλειο συνδυασμό κλίματος, υψόμετρου, γόνιμου εδάφους και καθαρού νερού. Η Κολομβία φυσικά αντοπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ και φημίζεται για τον εύγεστο και αρωματικό καφέ Arabica. Η πλειοψηφία του κολομβιανού καφέ καλλιεργείται στο περίφημο “Τρίγωνο του Καφέ”, δηλαδή στις περιοχές Risaralda, Quindio και Caldas. Εκεί το μικροκλίμα επηρεάζεται από τις Κολομβιανές Άνδεις, ενώ η θερμοκρασία, η πλούσια βλάστηση και οι συχνές βροχοπτώσεις εγγυώνται τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του καφέ, αλλά και για την ποιότητά του.

Ωκεανία

Η Αυστραλία φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα coffee shop στον κόσμο. Χάρη στο μοναδικό κλίμα της, οι Αυστραλοί καλλιεργούν και καβουρδίζουν μία δική τους ποικιλία καφέ. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί το crop-to-cup tour από την Tamborine Mountain Coffee, που θα σε «ταξιδέψει» στην κυριολεξία από την παραγωγή στην… κατανάλωση!

Άρθρο από το τεύχος “ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022-2023” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter2022