Τα cocktail είναι ιδανικά ποτά για κάθε περίσταση, για κάθε ώρα, και φυσικά αποτελούν ορόσημο του καλοκαιριού. Οι συνταγές, άλλοτε είναι εύκολες, άλλοτε δύσκολες, άλλοτε απλές και άλλοτε περίπλοκες, αλλά αν δοκιμάσεις ένα καλοφτιαγμένο cocktail, θα το θυμάσαι για όλη σου τη ζωή.

Το σημαντικό, λοιπόν, δεν είναι μια επιχείρηση να ακολουθήσει πιστά τη συνταγή για τα μοναδικά cocktail που όλοι αγαπούν. Τις συνταγές τις βρίσκει κανείς ανά πάσα στιγμή, τα υλικά επίσης, αλλά τι κάνει τα cocktail σε εκείνο το καλοκαιρινό μπαράκι διαφορετικά από αυτά που θα προσπαθούσε να φτιάξει κάποιος στο σπίτι του;

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένα μυστικά, που κάνουν έναν bartender να ξεχωρίζει, και να δίνει γεύση και στην πιο ανιαρή μας έξοδο.

Αρχικά, στα cocktail, πρέπει να χρησιμοποιούνται φρέσκα, ολόφρεσκα φρούτα. Επειδή τα cocktail είναι ανέκαθεν ένα καλοκαιρινό, κατά κύριο λόγο, ποτό, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο τα φρούτα της εποχής αυτής. Η καλύτερη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχοι χυμοί. Το φρούτο ωστόσο, δίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα όταν το λιώνει και το χτυπάς με το αλκοόλ από το να χρησιμοποιήσεις απλώς τον χυμό του.

Ο σωστός bartender δεν πρέπει να φοβάται να κάνει το κάτι παραπάνω στα υλικά του. Είτε πρόκειται για λαχανικά, είτε για ένα πιο ιδιαίτερο υλικό όπως η ντομάτα, είτε για βότανα και μπαχαρικά, δεν πρέπει να φοβάται τον πειραματισμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιτευχθεί μια ισορροπία στη γεύση. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, μπορεί να έχεις δημιουργήσει και ένα cocktail αποκλειστικά δικό σου. Η φαντασία είναι σημαντικό εργαλείο, έχοντας μόνο κατά νου τις αναλογίες.

Ένα ακόμη μυστικό επιτυχίας, είναι τα frozen cocktail. Απόλυτα καλοκαιρινό και ιδανική επιλογή για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού. Θέλει πολύ προσπάθεια, αλλά αν το πετύχεις, τότε έχεις πολλές δυνατότητες. Κι όταν αναφέρεται κανείς στην επιτυχία του frozen cocktail, εννοεί, φυσικά, την σωστή υφή, τη γεύση και την πυκνότητα. Η υφή εξαρτάται από τον πάγο που θα μπει στο blender, και μια συμβουλή είναι να είναι θρυμματισμένος.

Ακόμη, λένε συχνά πως “τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα”, και δεν είναι καθόλου λάθος σε αυτήν την περίπτωση. Είναι πολύ σημαντικό για έναν barman να έχει τα απαραίτητα και κατάλληλα εργαλεία στο bar του ώστε το cocktail που θα προσφέρει να είναι το ιδανικό. Ενδεικτικά χρειάζονται: ένα muddler για να λιώνει τα φρούτα και τα λαχανικά, ένα καλό ποτήρι ανάμειξης και shaker, ένα blender, ένα σουρωτήρι για να αποφύγεις ανεπιθύμητα κουκούτσια, σπόρους και φλούδες. Μεζούρες για τις αναλογίες και φυσικά τα σωστά ποτήρια για το κάθε cocktail.

Τέλος, είναι σημαντικό ο πειραματισμός, ο οποίος θα γίνει, να πραγματοποιηθεί με τα κατάλληλα ποτά για το καλοκαίρι. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν ορισμένα ποτά που ταιριάζουν περισσότερο με την χειμερινή περίοδο, και άλλα με την καλοκαιρινή. Για τα καλοκαιρινά cocktail, ιδανικά ποτά για πειραματισμούς είναι η βότκα, η τεκίλα, το gin, η cachaca και φυσικά του ρούμι. Έχοντας, λοιπόν, ως βάση τα φρούτα, και αυτά τα ποτά οι συνδυασμοί που μπορούν να δημιουργηθούν είναι απίστευτα πολλοί, πέρα από τα κλασικά cocktail, όπως Caipirinha,Daiquiri, Mojito,Margarita κλπ.

ΠΗΓΗ: