της Δήμητρας-Μαρίλιας Φούρλα, dimokratiki.gr*

Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική φάση του διαγωνισμού για το «Capsis» στη Ρόδο. Η διαδικασία της τράπεζας Eurobank για το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα βρίσκεται «σε καλό δρόμο», σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί πέντε δεσμευτικές προσφορές, με συνοδευτικές εγγυητικές επιστολές.
Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι είναι τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην πώληση και στο leasing του ακινήτου, το οποίο είναι εκτός λειτουργίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις δύο περιπτώσεις.

Οι θετικές προοπτικές στον Τουρισμό της χώρας ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή funds και επιχειρηματικούς ομίλους, ωστόσο αυτό δεν μετουσιώνεται σε πράξεις, ενώ μετά τα capital controls σταμάτησε κάθε κινητικότητα.

«Υπνωση»
«Γενικά όμως, η αγορά των ξενοδοχείων είναι σε επενδυτική ύπνωση» σχολιάζει ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC Ελλάδας κ. Κώστας Μητρόπουλος. Την τελευταία πενταετία καταγράφηκαν επενδύσεις ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο,«καθώς και ελάχιστες εξαγορές ξενοδοχείων, όλες μικρού μεγέθους εκτός μιας. Παρά ταύτα, υπάρχουν τουλάχιστον 225 ελληνικά ξενοδοχεία προς πώληση» με ζητούμενες τιμές κατά μέσο όρο 77% υψηλότερες από την εκτιμώμενη αξία τους.

«Ο Τουρισμός είναι ο δυναμικότερος κλάδος στην ελληνική οικονομία και κατά μεγάλο μέρος δεν οδηγείται από το ελληνικό ΑΕΠ. Ο κατακερματισμός του δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία μεγάλων αλυσίδων ιδιοκτησίας και διαχείρισης ξενοδοχείων»
εξηγεί ο κ. Μητρόπουλος. Με βάση μελέτη της PwC «Επενδυτικές Στρατηγικές για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο στην Ελλάδα», οι συναλλαγές στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας είναι λιγοστές παρά την υψηλή προσφορά, τον κατακερματισμό της αγοράς και τη μέτρια σχετική ανταγωνιστικότητα.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: dimokratiki.gr