Οι ραγδαίες και συνεχείς εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά των ταξιδιωτικών αγορών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα διεθνή ταξίδια. Ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να διευκολύνει την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας στην Αθήνα και να υποστηρίξει την προσαρμογή των τουριστικών επιχειρήσεων και των φορέων στις νέες συνθήκες ανέθεσε στο ΙΝΣΕΤΕ τη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεργασία με την GBR Consulting, σχεδιάστηκε η εκπόνηση τεσσάρων (4) τριμηνιαίων εκθέσεων για τον τουρισμό της Αθήνας που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

Στοιχεία προσφοράς: διαθεσιμότητα πτήσεων και αεροπορικών θέσεων, ξενοδοχειακό δυναμικό και δυναμικό ενοικιαζομένων δωματίων, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Στοιχεία ζήτησης: αεροπορικές αφίξεις, πληρότητες ξενοδοχείων, αφίξεις, διανυκτερεύσεις, έσοδα

Δείκτες: δείκτες απόδοσης ξενοδοχείων, δείκτες δαπάνης και διάρκειας παραμονής, δείκτες αξιολόγησης τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με την ανάλυση τα κύρια σημεία έχουν ως εξής:

Απόδοση
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επισκέψεις στην Αττική ξεκίνησαν να ανακάμπτουν το 2021, αλλά παρέμειναν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019. Καθώς η ζήτηση ήταν χαμηλή και το μείγμα της αγοράς σε σύγκριση με το 2019 άλλαξε, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αύξηση της διάρκειας παραμονής και των δαπανών το 2021 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Το 2021, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, τα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 4% και τα δωμάτια ξενοδοχείων κατά 3% σε σχέση με το 2020, πάρα την μειωμένη ζήτηση και τα κλειστά ξενοδοχεία στο πρώτο 5μηνο του 2021, που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19. Η μεγαλύτερη αύξηση στις μονάδες παρατηρείται στη κατηγορία 5 αστέρων (+17%) ενώ ακολουθεί η κατηγορία 4-αστέρων (+7%). Στα δωμάτια ξενοδοχείων η κατηγορία 4-αστέρων είχε τη μεγαλύτερη αύξηση (+6%), ενώ ακολουθεί κατηγορία 5-αστέρων (+4%). Οι κατηγορίες 3 και 1 αστέρων δεν παρουσίασαν ανάπτυξη.

Περίπου 2.500 δωμάτια βρίσκονται αυτή στιγμή υπό κατασκευή, χωρίς να υπολογιστούν τα ξενοδοχειακά έργα που μελετώνται και χωρίς τα περίπου 2.500 δωμάτια που έχουν προγραμματιστεί για το έργο στο Ελληνικό.
Κατά τη διάρκεια του 2021, η Αθήνα κατέγραψε πληρότητα 43% TRI (“Total Room Inventory”, όπου λαμβάνεται ως δεδομένο ότι όλα τα δωμάτια των ξενοδοχείων ήταν διαθέσιμα στην αγορά) σε σύγκριση με 21% το 2020 και 78% το 2019 (standard), ενώ το ADR έφθασε στα € 95 το 2021, σε σύγκριση με € 72 το 2020 και € 106 το 2019.
Συγκρίνοντας την Αθήνα με άλλες πόλεις της Μεσογείου, η Αθήνα είχε πιο αργό ξεκίνημα, κατά τη διάρκεια του 2021, όσον αφορά την πληρότητα λόγω των lockdowns, αλλά είχε καλύτερη απόδοση την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου, παρόμοια με την απόδοση της Κωνσταντινούπολης. Σε σύγκριση με ορισμένες πόλεις της Βορειοδυτικής Ευρώπης, οι τάσεις πληρότητας ήταν παρόμοιες, αλλά η Αθήνα είχε καλύτερη απόδοση την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία της OAG δείχνουν ότι οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για την Αθήνα το 2022 έχουν αύξηση 61% σε σχέση με το 2021

Προφίλ & Ικανοποίηση των Επισκεπτών
Με βάση την έρευνα της ΕΞΑΑΑ που διεξήγαγε η GBR Consulting το 2021, το 40% των τουριστών που επισκέφθηκε την Αθήνα ήρθε με τον σύντροφο/την σύντροφο του/της. Το 51% των τουριστών επισκέφθηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 57% των τουριστών έμεινε και σε άλλη/ες περιοχή/ες εκτός της Αθήνας.

Οι δαπάνες των επισκεπτών ξενοδοχείων στην πόλη παρέμειναν σταθερές την περίοδο 2019 –2021 στα € 115 ανά άτομο / ημέρα.

Περίπου οι μισοί ταξιδιώτες επισκέφτηκαν τις παραλίες της Αθήνας και από αυτούς που το επισκέφθηκαν, το 73% έκανε μπάνιο. Από αυτούς που δεν επισκέφτηκαν τις ακτές της Αθήνας, το 40 –47% δεν γνωρίζει ότι έχουμε ελκυστικές ακτές με βάση την ανάλυση των τελευταίων 5 ετών.

Όσον αφορά τα νησιά του Αργοσαρωνικού, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.

Το 97% των εισερχόμενων τουριστών επιθυμεί να επισκεφθεί πάλι την Αθήνα, το 73% προτείνει την Αθήνα σε άλλους και το 74% αισθάνεται ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλει να δει στην Αθήνα.