του Δημήτρη Μάλλα, imerisia.gr*

H ξενοδοχειακή αγορά είναι μία από τις πλέον ανταγωνιστικές και στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλών μικρών μονάδων, οι ιδιοκτήτες των οποίων, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν όλα εκείνα τα τμήματα που είναι απαραίτητα για να «αντέξουν» τον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θέλουν και να ενταχθούν σε κάποια από τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, προτιμώντας να συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις απευθύνεται η HotelΒrain, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2000 από τη Σαντορίνη, εισάγοντας στην ελληνική αγφορά τον όρο «διαχείριση ξενοδοχείων» (hotel mana-gement) και πετυχαίνοντας σήμερα να θεωρείται μία κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της, έχοντας τη διαχείριση μικρών πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων σε 6 χώρες (Ελλάδα, Λίβανος, Τουρκία, Κύπρο, Σερβία, Μαυροβούνιο και Αυστρία) και να απασχολεί περισσότερους από 50 μόνιμους εξειδικευμένους συνεργάτες.

«Όταν, το 2000, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη Hotel Βrain από την επιθυμία μας να διευθύνουμε όλο και περισσότερα ξενοδοχεία, στην πραγματικότητα καλύψαμε ένα κενό στην αγορά, προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης που αφενός αναβάθμιζαν το τουριστικό προϊόν και αφετέρου εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα σε ξενοδοχεία-οικογενειακές επιχειρήσεις, κάνοντας έτσι ευτυχισμένους τόσο τους ξενοδόχους όσο και τους επισκέπτες του ξενοδοχείου. Εφαρμόζοντας και εισάγοντας πρώτοι στην Ελλάδα τον όρο ‘hotel management’ σε boutique ξενοδοχεία, τελικά δημιουργήσαμε ένα επιχειρηματικό υβρίδιο που σήμερα πια έχει καταλήξει σχεδόν αναγκαιότητα», σημειώνει στην «Η» ο Πάνος Παλαιολόγος, πρόεδρος και ιδρυτής της HotelBrain.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της HotelBrain -σε αντίθεση με τις γνωστές ξενοδοχειακές αλυσίδες, οι οποίες επί της ουσίας παίρνουν τον πλήρη έλεγχο της ξενοδοχειακής επιχείρησης- βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι επιτρέπει στον ιδιοκτήτη της μονάδας να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της περιουσίας και επιχείρησής του, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μία πλειάδα outsourced υπηρεσιών.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: imerisia.gr