της Νίκης Παπάζογλου, insider.gr*

atlmq_phototour200Την ώρα που ο ξενοδοχειακός κλάδος εμφανίζεται ως ένας από τους πλέον υπερχρεωμένους της ελληνικής οικονομίας, η τουριστική αύξηση που καταγράφει τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα, και δη η πρωτεύουσα, ωθεί σε έντονες επενδυτικές ζυμώσεις που αλλάζουν άρδην το ξενοδοχειακό χάρτη της χώρας.

Με αφετηρία την πρωτεύουσα, η οποία καταφράφει σημαντική αύξηση της ζήτησης – μόνο το Σεπτέμβριο εμφάνισε θετικό πρόσημο 14,3% στις αφίξεις τουριστών, ενώ συνολικά στο εννεάμηνο η αύξηση αγγίζει το 7,6% – προωούνται νέες επενδυτικές κινήσεις ενώ πληθαίνουν και οι συζητήσεις για την επαναλειτουργία μονάδων, παρά το δύσκολο επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα.

Οι συζητήσεις στους κύκλους του ξενοδοχειακού real estate άρχισαν να αναζωπυρώνονται με το άνοιγμα των νέων μονάδων στην περιοχή του κέντρου.AdTech Ad

Συγκεκριμένα του Wyndham Grand του αμερικανικού ομίλου Wyndham Hotel Group στην πλατεία Καραΐσκάκη που κάνει εγκαίνια την 1η Δεκεμβρίου μετά από έργα ανακαίνισης που ξεπερνούν συνολικά τα 5 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 276 δωματίων, θα απασχολήσει άμεσα ή έμμεσα περισσότερα από 200 άτομα, ενώ αναμένεται να δεχθεί 200.000 επισκέπτες ετησίως.

Είχαν προηγηθεί το Electra Metropolis Athens στο Σύνταγμα άνοιξε στα μέσα του Σεπτεμβρίου με μια επένδυση 17 εκατ. ευρώ, κατά την οποία αναδιαμορφώθηκε το κτήριο που παλιά στέγαζε το υπουργείο Παιδείας. Το πολυτελές ξενοδοχείο «Electra Metropolis», είναι δυναμικότητας 216 δωματίων και θα προσφέρει 150 νέες θέσεις εργασίας σε πλήρη λειτουργία.

Τις πύλες του, ήδη από τον Αύγουστο, άνοιξε και το τετράστερο ξενοδοχείο Athens Tiare στην πλατεία Ομόνοιας, μετά από επένδυση 3 εκατ. ευρώ, στην ιδιοκτησία του Γηροκομείου Αθηνών (Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών). Η ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 117 δωματίων, ενοικιάστηκε για 40 χρόνια από τον ξενοδοχειακό όμιλο Mage Hotels and Resorts, o οποίος ελέγχεται από ελληνοαμερικανό επιχειρηματία.

Την επιστροφή του εμπορικού σήματος Marriott Hotel στην Αθήνα, μετά από απουσία άνω των δύο ετών, αναμένεται να σηματοδοτήσει η νέα συμφωνία της Marriott International με τον Όμιλο Χανδρή, ο οποίος έχει σήμερα στην ιδιοκτησία του και διαχειρίζεται πέντε ξενοδοχεία στην Ελλάδα. για το ξενοδοχείο Metropolitan. Όταν το υφιστάμενο ξενοδοχείο ολοκληρώσει το 2018 την προγραμματιζόμενη ανακαίνιση των 15 εκατ. δολαρίων, το ξενοδοχείο Athens Marriott θα λειτουργήσει διαθέτοντας 366 δωμάτια και προσφέροντας τη φιλόξενη εξυπηρέτηση και τις παγκοσμίου επιπέδου υπηρεσίες, που οι επισκέπτες της Marriott σε όλο τον κόσμο περιμένουν. Το σημείο άλλωστε που βρίσκεται το ξενοδοχείο Metropolitan θεωρείται κομβικό, δεδομένου πως είναι  μπροστά από το Παραθαλάσσιο Ολυμπιακό πάρκο, απέναντι από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και απέχει μόνο 15 λεπτά από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος της Marriott είχε αποχωρήσει στα τέλη του 2013 από τη διαχείριση του ομώνυμου τότε ξενοδοχείου στη Λεωφόρο Συγγρού (το οποίο στη συνέχεια πέρασε στη διαχείριση της ιδιοκτήτριας ΑΣΤΥ Α.Ε. του ομίλου Παρασκευαΐδη  και μετονομάστηκε σε Athens Ledra Hotel). Δεν είχε εντούτοις κρύψει την πρόθεσή του να επιστρέψει στην ελληνική αγορά, όπου ο τουριστικός κλάδος εξακολουθεί να έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Την πρόθεσή της σφράγισε άλλωστε και η εμπορική συμφωνία με τον ελληνικό όμιλο Ledra Hotels and Villas της οικογένειας Σπανού για το Domes of Elounda στο Λασίθι και αργότερα για το Domes Noruz στα Χανιά, που είχει υπογραφεί πέρυσι.

Το «στοίχημα» για την αναβάθμιση της περιοχής της Ομόνοιας και του Κεραμεικού την ίδια ώρα φαίνεται πως δέχεται ένας ακόμη παίχτης. Πρόκειται για το ξενοδοχείο La Mirage επί της πλατείας Ομονοίας που παραμένει κλειστό από το 2008 εξαιτίας της γενικότερης υποβάθμισης του σημείου. Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, που είναι ο ιδιοκτήτης, αναμένεται να επανεκκινήσεις τη διαδικασία αναζήτησης νέου μισθωτή, ο οποίος όμως θα κληθεί να αναλάβει και τα έξοδα της ριζικής ανακαίνισης της μονάδας. Το ξενοδοχείο είχε βρεθεί στο επίκεντρο και πριν δύο χρόνια, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε δώσει εντολή για τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής διαπραγματεύσεων που θα αναλάβει το έργο των διαδικασιών εκμίσθωσης του κλειστού ξενοδοχείου. Το 2012, μάλιστα, είχε συζητηθεί να μετατραπεί και σε φοιτητική εστία, δυναμικότητας 400 κλινών.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr