της Αλεξάνδρας Κασσίμη, kathimerini.gr*

Στην έλλειψη πολιτικής διεύρυνσης του τουριστικού προϊόντος κινδυνεύει να σκοντάψει η προσπάθεια του τουριστικού κλάδου να καταπολεμήσει την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού. Οπως επισημαίνει η Aegean, πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν τα τέλη (φόροι, ΦΠΑ κ.λπ.) κατά τη χειμερινή περίοδο προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. «Ο ΦΠΑ επιβατικών μεταφορών εσωτερικού του 24%, τριπλάσιος πλέον από τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, το νέο τέλος διανυκτέρευσης στη διαμονή και η καθολική απουσία χαμηλότερων τελών στα αεροδρόμια ειδικά για τη χειμερινή περίοδο, κινδυνεύουν να ακυρώσουν αυτές τις προσπάθειες. Η άμεση προσαρμογή και εφαρμογή τους, τουλάχιστον σε «εξυπνότερη», εποχικά διαφοροποιημένη βάση, είναι απαραίτητη», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κίνησης του πρώτου τριμήνου του έτους.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου η Aegean και η Olympic Air κατέγραψαν αύξηση 12% της επιβατικής κίνησης, αγγίζοντας τα 2,4 εκατ. επιβάτες. Συγκεκριμένα, η Aegean μετέφερε 1,1 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού, με αύξηση 9% και 1,3 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 16%.

Βελτίωση παρουσίασε και η μέση πληρότητα, η οποία ανήλθε σε 81,2% από 76,8% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Στην κύρια βάση της Αθήνας η συνολική αύξηση της επιβατικής κίνησης ήταν 13%, έναντι 8% του αεροδρομίου συνολικά. Η εταιρεία με την υποστήριξη και την επέκταση του αριθμού των προορισμών και τον χειμώνα, τη χαμηλή περίοδο, πέτυχε αύξηση 18% στην κίνηση εξωτερικού αλλά και 9% αύξηση επιβατών στο δίκτυο εσωτερικού.

Μετά την εμπειρία έξι και πλέον ετών χειμερινής δραστηριότητας με απευθείας πτήσεις εξωτερικού από την Καλαμάτα σε συνεργασία με την Costa Navarino, η νέα σημαντική προσπάθεια έγινε από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ηράκλειο.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr