του Νίκου Ρουσάνογλου, kathimerini.gr*

Ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με τα ξενοδοχειακά ακίνητα και το real estate, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/5 της συνολικής αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων της χώρας.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τάσος Κοτζαναστάσης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας 8GCP, αναφερόμενος στην κλαδική διάρθρωση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 11ου RED Business Forum, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαναστάση, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, με το 37% να αφορά ξενοδοχεία και τον κλάδο των ακινήτων γενικότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 1/3 των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων είναι αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, τόνισε ότι το 70% των καθυστερήσεων αφορά τουλάχιστον τρία χρόνια και το 12% εκτείνεται σε πάνω από έξι χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαναστάση, «η τραγικότητα της κατάστασης στην Ελλάδα φαίνεται από το γεγονός ότι έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο πτωχευτικής διαδικασίας, ξεπερνώντας τα τρία χρόνια, όταν στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, ο αντίστοιχος χρόνος δεν ξεπερνά τους έξι μήνες».

Με τη σειρά του, ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος. Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, οι κλάδοι των ακινήτων και των κατασκευών αποτελούν περίπου το 16% της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, με την ποιότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου δανείων να εμφανίζεται χειρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων κλάδων, λόγω του ότι οι αξίες των ακινήτων εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr