του Στέλιου Κραλογλου, capital.gr*

Μαύρο χρήμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ αναζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα από σαρωτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι  πρώτοι προληπτικοί έλεγχοι έγιναν σε 712 τουριστικές μονάδες και αφορούν στον τζίρο του περασμένου Ιουνίου. Στόχος των ελέγχων ήταν να διαπιστωθεί αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δηλώνουν όλες τις εισπράξεις που πραγματοποιούν κατά την θερινή περίοδο και αν καταβάλλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν διασταυρώσεις στοιχείων για τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνουν και τον ΦΠΑ που αποδίδουν στο Δημόσιο, με στοιχεία για τα τιμολόγια των υπηρεσιών διαμονής, την κίνηση και την πληρότητα των δωματίων, έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες  Αρχικά συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν στους τζίρους των ξενοδοχείων (τιμές δωματίων απο το Ίντερνετ ή τηλεφωνικά). Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με όσα αναγράφονται στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλουν οι επιχειρήσεις.

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν 7 περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  υπάρχουν εκτιμήσεις για απόκρυψη εισοδήματος άνω του 1 εκατ. ευρω. Μάλιστα 4 περιπτώσεις (2 στην Κέρκυρα, 1 στον Νομό Ηλίας και 2 στην Ρόδο) φαίνεται πως αφορούν σε ξενοδοχεία 4 αστέρων που διαθέτουν περισσότερες από 300 κλίνες. Οι υπόλοιπες 3 μονάδες  όπου υπάρχουν ενδείξεις υψηλής φοροδιαφυγής- άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ- βρίσκονται στην ανατολική αττική στην Χαλκιδική και την Σαντορίνη.  Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πραγματοποιηθεί πλήρης έλεγχος.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι 712 τουριστικές μονάδες που ελέχθησαν  προληπτικά εμφάνισαν αύξηση του τζίρου κατ 27% σε σχέση με πέρυσι η οποία ωφελείται τόσο στην αύξηση του τουρισμού, όσο και στην άνοδο τω τιμών και σε κάποιο βαθμό,  στην “φορολογική συμμόρφωση” των επιχειρήσεων, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr