του Προκόπη Χατζηνικολάου, kathimerini.gr*

Φοροδιαφυγή πολλών αστέρων σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάθε είδους καταλύματα προέκυψε από έρευνα των ελεγκτικών υπηρεσιών της γενικής  γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Οι ελεγκτές ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο την έρευνα τους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από τη σχετική λίστα που έλαβαν από το υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία υπήρχαν στοιχεία για 2.123 καταλύματα.

Ξεκίνησαν να αναζητούν στοιχεία στις ιστοσελίδες τους για τον αριθμός των δωματίων, την τιμή  για κάθε μήνα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διαπιστώσουν τον τζίρο τους. Ταυτόχρονα συγκέντρωσαν δεδομένα από τις ιστοσελίδες booking και trivago, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καλούσαν οι ίδιοι οι ελεγκτές ζητώντας δωμάτιο για παράδειγμα για τον Ιούλιο καθώς και την τιμή. Με όλα τα στοιχεία κατάφεραν να βρουν τη μέση τιμή των δωματίων και την πληρότητα.

Αμέσως μετά υπολόγισαν τον τζίρο και περίμεναν από τα ξενοδοχέια να υποβάλλουν τιςδηλώσεις ΦΠΑ.

Από τις διασταυρώσεις που έγιναν, μόνο για το μήνα Ιούλιο, η ΓΓΔΕ διαπίστωσε ότι από τις 901 ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να ελεγχθούν οι 525 καθώς εντοπίστηκαν μεγάλες αποκλίσεις. Μάλιστα, για 114 εξ αυτών έχουν ήδη βγει εντολές ελέγχου.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr