του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

Πρόωρες αποχωρήσεις τουριστών, ακυρώσεις υφιστάμενων κρατήσεων και πάγωμα νέων σε ξενοδοχεία που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής ζώνης από το Φάληρο έως και το Καβούρι, αποτελούν το πρώτο κύμα των επιπτώσεων στην τουριστική αγορά από τη πετρελαιοκηλίδα που έφθασε στις ακτές.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρει στην «Κ» ότι οι επιπτώσεις στον τουρισμό είναι, ήδη, εμφανείς για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εικόνα από τις μαύρες ακτές και τη δυσοσμία επηρεάζει τη δραστηριότητα, τουλάχιστον, 50 ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Το πρόβλημα σε επίπεδο τουρισμού, προσθέτει, θα είναι πρόσκαιρο μόνο αν αντιμετωπιστεί άμεσα η ρύπανση στις παραλίες. Στην παρούσα φάση πραγματοποιήθηκαν ακυρώσεις τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους τουρίστες, ενώ σημειώθηκε πάγωμα νέων κρατήσεων.

Οι ξενοδόχοι δέχονται συνεχώς κρούσεις από τουρίστες που ζητούν ενημέρωση για την κατάσταση των υδάτων. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνα, καθώς δίνουν στους πελάτες τους μια εναλλακτική επιλογή για το μπάνιο τους. Πάντως, οι ξενοδόχοι ανησυχούν για περαιτέρω επιπτώσεις στην τουριστική αγορά της Αθήνας λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει το περιστατικό στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τηλεφωνήματα για ενημέρωση από το εξωτερικό δέχθηκαν ξενοδόχοι με μονάδες που βρίσκονται από το κέντρο της Αθήνας έως τον Πόρο και την Αίγινα. Πάντως, για τα ξενοδοχεία με μεγάλο παραλιακό μέτωπο, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και τα Αστέρια Γλυφάδας που προγραμματίζουν να ανοίξουν το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, δεν υπάρχει ανησυχία για επιπτώσεις στη λειτουργία τους εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr