του Παναγιώτη Δ. Υφαντή, euro2day.gr*

Τα όρια της πληρότητάς τους «αγγίζουν» οι δημοφιλέστεροι προορισμοί διακοπών της χώρας, επιβεβαιώνοντας πως την περίοδο απόλυτης αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου θα επικρατεί το αδιαχώρητο στις παραλίες πολλών περιοχών. Ταυτόχρονα φωτογραφίζονται, εμμέσως, οι περιοχές όπου μπορούν να αναζητηθούν ευκαιρίες της τελευταία στιγμής αλλά κι εκείνες που εμφανίζονται να παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια γκρίζα ζώνη χαμηλής ζήτησης.

Η εικόνα της ζήτησης για διαθέσιμα καταλύματα σε όλη τη χώρα, όπως διαμορφώνεται κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή, αποτυπώνεται σε ενδεικτικά στοιχεία που συνέλεξε το Euro2day.gr μέσω της γνωστής πλατφόρμας online κρατήσεων Booking.com. Τα στοιχεία αφορούν στα επίπεδα πληρότητας που εμφανίζονται να καταγράφουν 58 γνωστές παραθεριστικές περιοχές, με βάση κρατήσεις για διακοπές μίας εβδομάδας (7 διανυκτερεύσεις) στο διάστημα 15-22 Ιουλίου.

Ας επισημάνουμε σ’ αυτό το σημείο πως τα στοιχεία είναι ενδεικτικά καθώς προέρχονται μόνο από την Booking.com, μέσω της οποίας, ωστόσο, προσφέρεται για κρατήσεις η πλειοψηφία των δωματίων ελληνικών ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων.

Επιπλέον, τα στοιχεία δίνουν μια εικόνα της ζήτησης για την ευρύτερη περιοχή και δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία ή καταλύματα, όπου τα επίπεδα πληρότητας ενδέχεται να είναι υψηλότερα ή και πολύ χαμηλότερα.

Με βάση αυτές τις επισημάνσεις, η πληρότητα στη Μύκονο κινείται ήδη στα επίπεδα του 87%, ενώ στον έτερο πόλο του κορυφαίου δίδυμου κορυφής του ελληνικού τουρισμού, τη Σαντορίνη, τα δωμάτια αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, με την πληρότητα να φθάνει το 93%.

Ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση καταγράφεται για άλλους δύο κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας όπως η Χαλκιδική και η Κέρκυρα, με την πληρότητα στις δύο περιοχές να διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο 87% και στο 85% αντίστοιχα.

Ένα-δύο «κλικ» χαμηλότερα διαμορφώνεται η πληρότητα στη Ρόδο, όπου, ωστόσο, συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Ας σημειωθεί πως στο νησί υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία όπου η πληρότητά τους κινείται στα επίπεδα του 95%-100% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην άτυπη μητρόπολη του ελληνικού καλοκαιριού, Κρήτη, η εικόνα της ζήτησης εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις ανατολικές μέχρι τις δυτικές ακτές του νησιού. Έτσι, η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου εμφανίζεται να καταγράφει πληρότητα της τάξης του 73%, ενώ στον κύριο ξενοδοχειακό πόλο της Χερσονήσου τα επίπεδα πληρότητας διαμορφώνονται στο 65%.

Στον πολυτελή πόλο της Ελούντας, τα επίπεδα πληρότητας κινούνται στο 65% ενώ την υψηλότερη ζήτηση σ’ αυτή την πλευρά της Κρήτης εμφανίζεται να καταγράφει η περιοχή του Αγ. Νικολάου, όπου η πληρότητα φθάνει το 82%. Στην άλλη πλευρά του νησιού, τα Χανιά επιβεβαιώνουν τη σταθερά ανοδική τους πορεία με πληρότητα στα επίπεδα του 83%, ενώ στην περιοχή του Ρεθύμνου η πληρότητα κινείται στα επίπεδα του 80%.

Γεμάτοι σε ποσοστό πάνω από το 80% εμφανίζονται να είναι οι βασικοί προορισμοί του Ιονίου και της Δυτ. Στερεάς και Ηπείρου. Τα ενδεικτικά στοιχεία πληρότητας των περιοχών επιβεβαιώνουν τη συνολική άνοδο της Δυτ. Ελλάδας, γεγονός που εξισορροπεί εν μέρει την υψηλή ζήτηση που καταγράφουν παραδοσιακά οι προορισμοί του Αιγαίου.

Η Ζάκυνθος επιβεβαιώνει την υψηλή φετινή ζήτηση, με την πληρότητα να κινείται στα επίπεδα του 88%, ενώ στην Κεφαλονιά ξεπερνά το 81% και στην Πρέβεζα το 80%. Στα όρια της δυναμικότητάς τους, ωστόσο, φέρονται να κινούνται ήδη τα Σύβοτα Θεσπρωτίας (95%) και η Λευκάδα (90%).

Η εικόνα στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο είναι δεδομένο πως συγκεκριμένες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας και της Πύλου αγγίζουν πληρότητες πάνω από 90%. Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας φέρονται να έχουν διαθέσει τα 3/4 των δωματίων τους ενώ στις ανατολικές ακτές, Μονεμβασιά και Μάνη εμφανίζονται γεμάτες σε ποσοστό 70-75%. Στον δημοφιλή πόλο του Πόρτο Χέλι, η πληρότητα εμφανίζεται να κυμαίνεται στα επίπεδα του 55%, αν και σε γνωστές μονάδες της περιοχής, τα διαθέσιμα δωμάτια είναι ελάχιστα και «αλμυρά».

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: euro2day.gr